avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 770 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Mama in somaj, Tata in CCC o luna, cand revine in ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Mama in somaj, Tata in CCC o luna, cand revine in activitate pt a beneficia de stimulent

Buna ziua, am nevoie de ajutorul dvs pentru a clarifica situatia in care ma aflu.
Asadar iata intrebarile mele si detaliile aferente:
Data la care copilul meu face 1 an este 4 sept 2014 si eu am optat pentru CCC pana la 1 an (eu eram in somaj la momentul inceperii Concediului Crestere Copil).
Tatal o sa fie nevoit sa intre o luna in CCC (conform legii, am optat pentru ultima luna din cele 12).
La ce data trebuie sa intre tatal in CCC si la ce data trebuie sa revin eu in somaj avand in vedere ca 3 august 2014, data la care copilul face 10 luni si 29 de zile este duminica asadar nu este o zi lucratoare. Am inteles ca este o conditie sa revii mai devreme cu o zi pentru a se evita neplaceri de interpretare. Daca tatal intra in CCC din 3 august 2014 (chiar daca este duminica), iar eu revin in somaj incepand cu 1 august 2014 pentru ca este zi lucratoare, ce se intampla cu cele 2 zile neacoperite?
Dupa inceperea de catre tata a CCC, cand poate reveni la serviciu (cea mai rapida data posibila) astfel incat sa beneficieze de stimulent de insertie? Poate reveni la serviciu inainte de finalizarea acelei luni de CCC mentionata in lege, adica sa renunte la CCC dupa o saptamana de exemplu?
Sau poate solicita direct stimulentul fara sa efectueze nicio zi de CCC? Care ar fi pasii de urmat pentru acest caz?
Multumesc pentru ajutor, sper sa risipesc ceata in care ma aflu.
Cel mai recent răspuns: GloriaIonescu , utilizator 14:43, 30 Iunie 2014
GloriaIonescu a scris:

.....
Data la care copilul meu face 1 an este 4 sept 2014 si eu am optat pentru CCC pana la 1 an (eu eram in somaj la momentul inceperii Concediului Crestere Copil).
Tatal o sa fie nevoit sa intre o luna in CCC (conform legii, am optat pentru ultima luna din cele 12).
La ce data trebuie sa intre tatal in CCC si la ce data trebuie sa revin eu in somaj avand in vedere ca 3 august 2014, data la care copilul face 10 luni si 29 de zile este duminica asadar nu este o zi lucratoare. ......

Durata CCC pentru dvs va expira la data de 04.08.2014. Astfel,revenirea efectiva la munca se va face in data de 05.09.2014.

Ordinul1474/2011:
- situatie :
Când încetează dreptul la indemnizaţia pentru creşterea copilului şi care este ziua în care se reia activitatea profesională?

- solutie :
Potrivit prevederilor art. 16 alin. (2) din OUG nr. 111/2010, plata indemnizaţiei pentru creşterea copilului încetează cu ziua următoare celei în care copilul a împlinit vârsta de 1 an, 2 ani, respectiv de 3 ani, în cazul copilului cu handicap. Astfel, dreptul la indemnizaţie pentru creşterea copilului va înceta în aceleaşi condiţii şi acest lucru tocmai pentru a evita suprapunerea de drepturi în ziua în care copilul împlineşte 1 an, 2 ani sau 3 ani, respectiv: dreptul la indemnizaţie pentru creşterea copilului şi dreptul la salariu în ziua întoarcerii la activitatea profesională. Ziua în care se va relua activitatea profesională este ziua următoare celei în care copilul împlineşte 1 an, 2 ani sau 3 ani.
1. - Tatal copilului nu este obligat sa intre in CCC decat daca doreste acest lucru.
- Daca tatal copilului indeplineste conditiile pentru a beneficia de CCC atunci, fie ca intra sau nu cel putin o luna in CCC, se va reduce CCC al dvs. cu o luna de zile.

2. - Dvs. puteti reveni in somaj incepand cu data de 5 august 2014 sau mai devreme.
- Tatal poate intra in CCC pentru o luna de zile incepand cu data de 5 august 2014 sau mai devreme.

3. - De stimulentul de insertie beneficiaza numai parintele care a intrat prima data in CCC, adica dvs., mama copilului.
- Pentru a putea beneficia de stimulentul de insertie trebuie sa aveti venituri din salarii cel mai tarziu pe 3 august.
- Aceasta insemna sa va gasiti un loc de munca in care sa incepeti activitatea sa zicem cu 1 august si cu data de 5 septembrie 2014 veti beneficia de stimulentul de insertie.
- Incepand cu data de 1 august poate intra si tatal in CCC (daca doreste) pana la data de 4 septembrie inclusiv).
- Retineti ca tatal copilului nu poate benficia de stimulentul de insertie.

Multumesc mult pt raspuns!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Revenire din ccc IoanaSpulber IoanaSpulber Buna ziua, Am nascut in iunie 2012 si am optat pentru CCC de 2 ani. As dori sa ma lamuriti cu privire la revenirea din CCC,cum trebuie sa procedez si daca ... (vezi toată discuția)
Stimulent de insertie anamaria20210 anamaria20210 ce se intampla cu stimulentul de insertie daca tatal nu vrea sa intre in concediu de crestere copil atunci cand copilul implineste 11 luni iar mama se intoarce ... (vezi toată discuția)
Stimulent de insertie si obligatia tatalui de a intra o luna in ccc. miara miara Buna ziua. Doresc sa stiu daca stimulentul de insertie pentru revenirea mai devreme din concediul de crestere a copilului se acorda si in cazul in care optez ... (vezi toată discuția)