avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 661 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Reluare somaj - cum ar fi posibil ?
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Reluare somaj - cum ar fi posibil ?

Buna ziua !
Ma aflu intr-o situatie aparent fara iesire si apelez la ajutorul d-vs pentru gasirea unei solutii.
Intre 01 oct 2007-28 februarie 2014 am fost angajat cu contract de munca la firma A.
Incetarea contractului de la firma A s-a facut prin restructurarea pozitiei pe care o detineam.
Am intrat in somaj incepand cu 01 martie 2014, iar 23 aprilie 2014 mi-am gasit un alt loc de munca la firma B unde mi s-a facut contract de munca pe perioada determinata de 6 luni.
In data de 13 iunie 2014 mi s-a desfacut contractul de munca, tot prin restructurarea pozitiei. In decizia pentru incetarea contractului s-a trecut art.65 alin.1 Codul muncii. In adeverinta de vechime s-a trecut acelasi art.65 alin 1.
Avand aceste doua acte (decizia+adeverinta de vechime) m-am dus inapoi la ANOFM pentru a-mi relua somajul, dar acolo mi s-a pus ca nu pot fi repus in somaj in baza art.65 alin 1 !
Inspectorul de la ANOFM mi-a spus ca doar in baza art.56 lit i Codul muncii se poate sa-mi reiau somajul si ca trebuie modificate atat decizia, cat si adeverinta.
Din cate am inteles pana acum, decizia nu se poate modifica aceasta fiind deja inregistrata in REVISAL, deci nici modificarea in adeverinta de vechime nu ar fi valabila nefiind in concordanta cu decizia.
Intrebarea mea este cea din titlul topicului :
Cum se poate proceda pentru a-mi relua somajul?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:14, 2 Iulie 2014
1. Din Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca:

Art. 45.
(1) Suspendarea plãţii indemnizaţiilor de şomaj acordate beneficiarilor are loc dupã cum urmeazã:
...
c) la data incadrarii in munca, conform legii, pe perioada determinata de cel mult 12 luni;
...

(3) Repunerea in plata, dupa suspendarea in conditiile alin. (1) lit. b), c), e)-i) si k), se face de la data depunerii cererii beneficiarului, dar nu mai tarziu de 30 de zile calendaristice de la data incetarii situatiei care a condus la suspendare.

2. - Intrebati pe cei de la Agentia de Somaj care este baza legala a refuzului de a va aproba reluarea in plata a indemnziatiei de somaj deoarece legea nu spune nicaieri ca un contract individual de munca (pe perioada determinata) trebuie sa inceteze neaparat cu art. 56(1), lit.i) din Codul muncii).
- Ce vi s-a spus dvs. este valabil pentru aprobarea indemnziatie de somaj dar la dvs. este vorba de repunerea in plata a indemnizatiei de somaj.

3. Faceti o sesizare la ANOFM, pe e-mail, la: anofm@anofm.ro

Va multumesc pentru sfat !
Buna ziua !
Am fost din nou la ALOFM si dupa ceva discutii stupide in care mi s-a tot explicat ca pot fi repus in plata doar cu articolul 56 lit i pentru ca "incetarea contractului s-a facut prin expirarea contractului inainte de expirarea termenului", s-au tot consultat telefonic si intr-un final glorios cineva de la capatul firului a decis ca pot fi repus in plata somajului si cu articolul 65 !
Evident, cum in tara asta cand zici ca ai scapat de o problema, taman atunci apare alta, mi s-a comunicat ca repunerea in somaj incepe de la cererii si nu de la data incetarii contractului de munca, deci nu din 13 iunie, ci de azi, 02 iulie, (data cererii), ceea ce inseamna ca perioada 13 iunie - 02 iulie o voi pierde si ca vechime in munca , dar si ca plata a somajului !
Cum e posibil asa ceva ?!? Dupa care logica ?!??
Mi-am permis sa intreb ca de ce este asa, si evident, am fost pus la punct instant "ca asa zice legea" ! Strangand din dinti am intrebat sa mi se puna articolul de lege care precizeaza acest lucru si mi s-a raspuns ca dansa "nu este acolo sa ofere consultanta juridica" !
Trecand peste ineptia, obraznicia si reaua vointa specifice functionarilor din tara asta, apelez din nou la dvs pentru a afla daca este legal sa fiu repus in plata somajului de la data depunerii cererii si nu de la data incetarii contractului.
Va multumesc anticipat !
Textul de lege vi l-a redat si colegul nostru @tudorvaleriu mai sus. Uitati-l di nou :

Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca:
Art. 45.
(1) Suspendarea plãţii indemnizaţiilor de şomaj acordate beneficiarilor are loc dupã cum urmeazã:
...
c) la data incadrarii in munca, conform legii, pe perioada determinata de cel mult 12 luni;
...
(3) Repunerea in plata, dupa suspendarea in conditiile alin. (1) lit. b), c), e)-i) si k), se face de la data depunerii cererii beneficiarului, dar nu mai tarziu de 30 de zile calendaristice de la data incetarii situatiei care a condus la suspendare.
Va multumesc pentru raspunsul prompt !
Ok, dar atunci chestia asta nu este normala pentru ca nu stiu cati din angajatii din tara asta cunosc in detaliu Codul muncii, nimeni nu-i spune explicit disponibilizatului aceste detalii si nici departamentele de HR ale angajatorilor nu elibereaza actele de incetarea contractului fix la data incetarii contractului astfel incat omul sa poata ajunge fix in ziua respectiva sa-si depuna actele ! Sa nu mai amintesc de adeverinta de la admininstratia financiara din care sa reiasa ca nu ai alte venituri si care nici intr-un caz nu este eliberata pe loc !
Practic, in cazul meu, asta a fost realitatea : am primit actele de la angajator in 13.06, dar fiind vineri, programul ALOFM este doar pana la ora 14.00 si n-am avut cum sa ajung, iar adeverinta de la admin financiara mi-a fost eliberata pe 26 iunie !
De ce e bataia asta de joc ?!??

Alte discuții în legătură

Reluare indemnizatie somaj dupa incetare cim perioada determinata ionut31 ionut31 buna ziua, va rog sa ma ajutati cu un raspuns si anume: am fost in evidenta ajofm cu somaj indemnizat incepand cu luna mai 2013, iar la 1 martie 2014 mi s-a ... (vezi toată discuția)
Poate beneficia de indemnizatie de somaj? andral andral Daca o persoana aintrerupt somajul ,angajandu-se la o firma dar dupa perioada de proba[5 zile+1zi previz] i s-a facut o Notificare in care este scris ca se ... (vezi toată discuția)
Incetarea contractului de munca si reluarea somajului speranta1977 speranta1977 Buna ziua. Pe 3 septembrie mi se termina perioada contractului de munca pe perioada determinata.Patronul mi-a spus ca decizia de incetare a contractului de ... (vezi toată discuția)