avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1883 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... incetarea contractului de munca si reluarea somajului
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

incetarea contractului de munca si reluarea somajului

Buna ziua.
Pe 3 septembrie mi se termina perioada contractului de munca pe perioada determinata.Patronul mi-a spus ca decizia de incetare a contractului de munca mi-o poate da dupa minim 7 zile de la plecarea mea din firma.As vrea sa stiu care este perioada legala in care pot lua aceasta decizie de inchidere a contractului de munca si adeverinta de vechime pentru a putea depune la somaj si al putea relua de unde a ramas.
Eu am mai lucrat pe perioada determinata de o luna de zile dar mi s-a dat aceasta decizie imediat in ultima mea zi de munca.Acum nu inteleg de ce este altfel sau este doar o sicana de-a patronului.Daca patronul imi da acea decizie dupa doua saptamani de la expirarea contractului meu de munca cei de la somaj imi vor acorda indemnizatia de somaj de la data incetarii mele a contractului de munca adica cu 3 septembrie sau de la data depunerii deciziei la somaj urmand ca perioada din 3 septembrie si pana la data depunerii deciziei sa o pierd ca si plata la somaj.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:21, 26 August 2015
1. Nu inteleg de ce ii trebuie 7 zile sa emita decizia, se poate emite in 5 minute.

2. Aveti temen 30 de zile calendaristice de la data incetarii contractului individual de munca (CIM) sa depuneti o copie dupa decizia de incetare a CIM la Agentia de Somaj.
1. Codul Muncii prevede :
Art. 56.
(1) Contractul individual de munca existent inceteaza de drept:
...
i) la data expirarii termenului contractului individual de munca incheiat pe durata determinata;
...
(2) Pentru situatiile prevazute la alin. (1) lit. c)-j), constatarea cazului de incetare de drept a contractului individual de munca se face in termen de 5 zile lucratoare de la intervenirea acestuia, in scris, prin decizie a angajatorului, si se comunica persoanelor aflate in situatiile respective in termen de 5 zile lucratoare.

2. Legea nr.76/2002 dispune:
art.45
(1) Suspendarea plăţii indemnizaţiilor de şomaj acordate beneficiarilor are loc după cum urmează:
a) la data la care nu şi-a îndeplinit obligaţia prevăzută la art. 41 alin. (1) lit. a); b) pe perioada ....
c) la data încadrării în muncă, conform legii, pe o perioadă de cel mult 12 luni;
.....
(3) Repunerea în plată, după suspendarea în condiţiile alin. (1) lit. b), c) şi e)-i), se face de la data depunerii cererii beneficiarului, dar nu mai târziu de 30 de zile calendaristice de la data încetării situaţiei care a condus la suspendare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Somaj si contract pe perioada determinata mihaela1981 mihaela1981 Buna ziua, Daca sunt in somaj In Ploiesti,si ma angajez cu contract determinat pe 6 luni la mai mult de 50 de km dar nu-mi schimb domiciliu,cand inceteaza ... (vezi toată discuția)
Aveam dreptul sa beneficiez de indemnizatie de somaj dupa angajare? monicutza0608 monicutza0608 Buna ziua.Dupa absolvirea facultatii am depus dosar pt.somaj.In luna septembrie am intrat in somaj si in aceeasi luna am reusit sa ma angajez.O luna am primit ... (vezi toată discuția)
Somaj geo_pp geo_pp Buna ziua! Lucrez in invatamant de 7 ani, iar din iulie 2015 sunt in somaj pe o perioada de 9 luni. Am gasit incepand cu 1 septembrie un nou post de ... (vezi toată discuția)