avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 192 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Probleme la Reconstituire vechime in munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Probleme la Reconstituire vechime in munca

Buna ziua,

Mama mea a castigat un proces in instanta prin care obliga o anumita primarie sa reconstituie vechimea in munca din cauza faptului ca arhiva a fost pierduta.
Toate bune si frumoase pana la primarie...
Primaria recunoaste aceasta hotarare judecatoreasca dar spune ca in ea nu se precizeaza normele (fiecare an avea un numar de norme) dupa care sa calculeze cei 7 ani de munca si astfel situatia a ramas in aer.

Imi poate spune cineva ce trebuie facut?

Personal ma gandesc ca e treaba loc cum fac reconstituirea, sau trebuiau sa se prezinte la recurs daca ceva nu le era clar...
Este ok ce spun ei? Ii pot reclama undeva? Pot apela la alta institutie?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 20:18, 30 Iunie 2014
Ce prevede exact hotararea?

Reconstituirea se face in baza actelor aflate in arhiva angajatorului.Nu trebuie emise norme in acesata privinta.
Hotararea judecatoreasca prevede "reconstituire vechime in munca pentru anii ..... 7 ani....." atat. Obliga primaria sa faca asta si atat.
Angajatorul nu exista, e vorba despre fostul CAP si nu mai exista nici alte documente. Arhiva a disparut.
Intr-adevar, va fi foarte greu de reconstituit vechimea in munca in lipsa arhivei. inainte de 01.01.2011 existau comisii de reconstituire a vechimii in munca, insa dupa abrogarea decretului 92/1976 acestea s-au desfiintat.

Cred ca m-ar repede se facea cu ajutorul instantei de judecata, decat sa oblige Primaria la asa ceva.

Acum ce ar fi de facut?
Avocatul care s-a ocupat de procesul asta spune ca nu s-a gandit sa ceara si normele (numarul de norme alocate pentru 1 an de munca) si ca ar trebui deschis din nou in instanta un proces prin care sa anexeze procesului castigat si acele norme, dar asta dureaza mai mult de 6 luni.
Alte guri spun ca e treaba primariei cum calculeaza acei ani, insa ei spun ca nu pot face nimic.
Alte pareri?
H.G.257/2011 prevede:
Art. 121
(1) Prin timp util la pensie realizat de agricultori, prevazut la art. 17 alin. (3) din lege, se intelege perioada in care fostii membri cooperatori au realizat un volum de munca in fostele unitati agricole, potrivit prevederilor Legii nr. 4/1977 privind pensiile si alte drepturi de asigurari sociale ale membrilor cooperativelor agricole de productie, calculat potrivit metodologiei utilizate la aplicarea Legii nr. 80/1992 privind pensiile si alte drepturi de asigurari sociale ale agricultorilor, republicata, cu modificarile ulterioare.
(2) Timpul util la pensie realizat de agricultori se calculeaza in ani si se determina prin raportarea volumului total de munca, exprimat in numarul de norme realizate in intreaga perioada in care asiguratul a lucrat in fosta unitate agricola cooperatista, la cel mai mic numar de norme planificat a se realiza anual, din perioada respectiva, stabilit de adunarea generala a cooperatorilor. Fractiunile de an se neglijeaza.
(3) Timpul util la pensie, determinat potrivit prevederilor alin. (2), nu poate depasi numarul anilor calendaristici in care asiguratul a prestat munca in fosta unitate agricola cooperatista.
(4) Timpul util la pensie se determina pe baza datelor, elementelor si informatiilor continute in carnetul de pensii si asigurari sociale si/sau in actele doveditoare eliberate de primaria care detine arhiva fostelor unitati agricole cooperatiste, intocmite cu respectarea prevederilor legale referitoare la valabilitatea actelor doveditoare.

Despre ce comuna este vorba?

Alte discuții în legătură

Cum se calculeaza vechimea la normele cap? eagle_free eagle_free As dori sa stiu si eu cum se calculeaza vechime in cazul normelor CAP. Si daca se poate si temeiul legal unde se precizeaza modul de calcul. Stiu ca se ... (vezi toată discuția)
Pensie pentru cei care au lucrat în fostele cap-uri bună ziua!vă ... Adevar2 Adevar2 Pensie pentru cei care au lucrat în fostele CAP-uri Bună ziua!Vă rog respectuos să mă ajutați sa lămuresc următoarea problema: Bunica mea are 64 ... (vezi toată discuția)
Pensie agricultor sorprodan sorprodan am o bunica ce a lucrat 30 ani in agricultura a iesit la pensie in 1992 . are pensia 350 ron e normal (vezi toată discuția)