avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 613 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Cum se calculeaza vechimea la normele CAP?
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Cum se calculeaza vechimea la normele CAP?

As dori sa stiu si eu cum se calculeaza vechime in cazul normelor CAP. Si daca se poate si temeiul legal unde se precizeaza modul de calcul.

Stiu ca se aduna normele realizate pe toti anii si se imparte la numarul cel mai mic de norme planificate din anul respectiv si se afla astfel numarul de ani de vechime rezultat. Dar in cazul in care numarul de ani rezultat din impartire este mai mare decat numarul de ani din care s-a facut adunarea normelor realizate, acel numar va fi luat in considerare ca perioada de vechime? Multumesc.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Legea 263-2010

Art. 17


(3) Constituie stagiu de cotizare si timpul util la pensie realizat de agricultori, in conditiile reglementate de legislatia privind pensiile si alte drepturi de asigurari sociale ale agricultorilor, anterioara datei de 1 aprilie 2001.


H.G.257-2011

Art. 121
(1) Prin timp util la pensie realizat de agricultori, prevazut la art. 17 alin. (3) din lege, se intelege perioada in care fostii membri cooperatori au realizat un volum de munca in fostele unitati agricole, potrivit prevederilor Legii nr. 4/1977 privind pensiile si alte drepturi de asigurari sociale ale membrilor cooperativelor agricole de productie, calculat potrivit metodologiei utilizate la aplicarea Legii nr. 80/1992 privind pensiile si alte drepturi de asigurari sociale ale agricultorilor, republicata, cu modificarile ulterioare.
(2) Timpul util la pensie realizat de agricultori se calculeaza in ani si se determina prin raportarea volumului total de munca, exprimat in numarul de norme realizate in intreaga perioada in care asiguratul a lucrat in fosta unitate agricola cooperatista, la cel mai mic numar de norme planificat a se realiza anual, din perioada respectiva, stabilit de adunarea generala a cooperatorilor. Fractiunile de an se neglijeaza.
(3) Timpul util la pensie, determinat potrivit prevederilor alin. (2), nu poate depasi numarul anilor calendaristici in care asiguratul a prestat munca in fosta unitate agricola cooperatista.
(4) Timpul util la pensie se determina pe baza datelor, elementelor si informatiilor continute in carnetul de pensii si asigurari sociale si/sau in actele doveditoare eliberate de primaria care detine arhiva fostelor unitati agricole cooperatiste, intocmite cu respectarea prevederilor legale referitoare la valabilitatea actelor doveditoare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Probleme la reconstituire vechime in munca hihahi hihahi Buna ziua, Mama mea a castigat un proces in instanta prin care obliga o anumita primarie sa reconstituie vechimea in munca din cauza faptului ca arhiva a ... (vezi toată discuția)
Pensie pentru cei care au lucrat în fostele cap-uri bună ziua!vă ... Adevar2 Adevar2 Pensie pentru cei care au lucrat în fostele CAP-uri Bună ziua!Vă rog respectuos să mă ajutați sa lămuresc următoarea problema: Bunica mea are 64 ... (vezi toată discuția)
Pensie agricultor valentin72 valentin72 buna ziua soacra mea are 17 ani munciti la CAP pe cartea de munca ,acum este bolnava cu plamanii de 10 ani. as dori sa stiu daca are drept de pensie si dupa ... (vezi toată discuția)