avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1102 soluții astăzi

Marți, 4 martie, are loc evenimentul: Politica privind prevenirea hărțuirii la locul de muncă - De la concept la implementare practică. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Poprire salar
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Poprire salar

Buna ziua.
La o institutie publica, am primit adresa de infintare poprire salar, pentru un salariat, de la Casa de Sanatate. Va rog sa imi spuneti daca exista posibilitatea sa ii retin lunar, mai putin de 1/3 din salar drept poprire. Salariatul nu mai are alte retineri din salar, dar motiveaza ca are mai multi copiii in intretinere.
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:01, 1 Iulie 2014
Codul de procedura civila prevede :
Art. 728: Limitele urmaririi veniturilor banesti
(1) Salariile si alte venituri periodice, pensiile acordate in cadrul asigurarilor sociale, precum si alte sume ce se platesc periodic debitorului si sunt destinate asigurarii mijloacelor de existenta ale acestuia pot fi urmarite:
a)pana la jumatate din venitul lunar net, pentru sumele datorate cu titlu de obligatie de intretinere sau alocatie pentru copii;
b)pana la o treime din venitul lunar net, pentru orice alte datorii.
(2) Daca sunt mai multe urmariri asupra aceleiasi sume, urmarirea nu poate depasi jumatate din venitul lunar net al debitorului, indiferent de natura creantelor, in afara de cazul in care legea prevede altfel.
....

Asadar, legea prevede cuantumul maxim al executarii silite "pana la o treime din venitul lunar net ", ceea ce inseamna ca se poate stabili un procent mai mic.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Datorii la banci topolino_2010 topolino_2010 am datori la 3 banci, 2 nevoi personale si 1 credit ipotecar pe care am axecutaare silita, m-am angajat de curand, intrebarea mea este: pe cat la suta mi se ... (vezi toată discuția)
Poprire pensie popem popem Buna dimineata Se poate pune poprire pe o pensie revizuibila in cuantum de 428 lei ? Art. 728 ... (vezi toată discuția)
Poprire pensie bvidiu bvidiu Buna ziua. Care e maximum pe care se poate pune poprire pe pensie? Stiu ca e max 1/3 din pensie. Poate fi si pe jumatate de pensie? (vezi toată discuția)