avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 765 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Medierea - domeniu de aplicare şi ... Autentificarea la notar a acordului de mediere divort
Discuție deschisă în Medierea - domeniu de aplicare şi aspecte juridice

Autentificarea la notar a acordului de mediere divort

Buna ziua. Un acord de mediere a unui divort fara copii si fara bunuri comune in cat timp poate fi autentificat la notar? Ar trebui ca aceasta autentificare sa se faca in ziua in care partile se prezinta cu acordul la notar, sau li se da termenul de 30 de zile de asteptare? Cat costa aceasta procedura de autentificare? Va multumesc
Mergeți și depuneți acordul de mediere la judecătorie și veți achita doar o taxă de timbru de 20 de lei.Se va lua act de acord în cel mai scurt timp.
Conform art 64 din Legea nr.192/2006, acordul de mediere se depune la instanta competenta sa pronunte divortul.

(1) Pot fi rezolvate prin mediere neintelegerile dintre privitoare la:
a) continuarea casatoriei;
b) partajul de bunuri comune;
c) exercitiul drepturilor parintesti;
d) stabilirea domiciliului copiilor;
e) contribuţia parintilor la intretinerea copiilor;
f) orice alte neintelegeri care apar în raporturile dintre soti cu privire la drepturi de care ei pot dispune potrivit legii.
(11) Acordurile de mediere incheiate de parti, în cauzele/conflictele ce au ca obiect exercitiul drepturilor parintesti, contributia parintilor la intretinerea copiilor si stabilirea domiciliului copiilor, imbraca forma unei hotarari de expedient.
(2) Intelegerea sotilor cu privire la desfacerea casatoriei si la rezolvarea aspectelor accesorii divortului se depune de catre parti la instanta competenta sa pronunte divortul.

@manuelle, ca sa raspund strict intrebarii dumneavoastra, nu exista o astfel de posibilitate. Notarul nu poate "autentifica acordul de mediere a unui divort fara copii si fara bunuri comune". Notarul desface casatoria conform procedurii notariale specifice, ceea ce presupune plata onorariului aferent, precum si obligatia de a acorda termenul de 30 de zile prevazut de lege.

Tineti cont de recomandarile facute mai sus de colegele mele sau mergeti direct la notar, daca nu exista conflict intre soti si acestia sunt de acord cu divortul.

Sau, in conditiile precizate de dumneavoastra, cel mai avantajos financiar este sa divortati la starea civila, prin procedura administrativa. Vi se va acorda insa si acolo termenul de gandire.
Ultima modificare: Marți, 1 Iulie 2014
mediator_comeaga, utilizator
Comform legii 192/2006,Alin. (1) al art. 58 a fost modificat de pct. 27 al art. I din LEGEA nr. 370 din 26 noiembrie 2009, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 831 din 3 decembrie 2009.
(1) Înţelegerea părţilor nu trebuie să cuprindă prevederi care aduc atingere legii şi ordinii publice, dispoziţiile art. 2 fiind aplicabile.
(2) Înţelegerea părţilor poate fi afectată, în condiţiile legii, de termene şi condiţii.
În cazul în care conflictul mediat vizează transferul dreptului de proprietate privind bunurile imobile, precum şi al altor drepturi reale, partaje şi cauze succesorale, sub sancţiunea nulităţii absolute, acordul de mediere redactat de către mediator va fi prezentat notarului public sau instanţei de judecată, pentru ca acestea, având la bază acordul de mediere, să verifice condiţiile de fond şi de formă prin procedurile prevăzute de lege şi să emită un act autentic sau o hotărâre judecătorească, după caz, cu respectarea procedurilor legale. Acordurile de mediere vor fi verificate cu privire la îndeplinirea condiţiilor de fond şi de formă, notarul public sau instanţa de judecată, după caz, putându-le aduce modificările şi completările corespunzătoare cu acordul părţilor.
Deci acordul se depune in Camera de Consiliu unde vor fi invitate partile pentru a declara inca o data daca-si mentin acordul asa cum a fost el depus , se plateste timbre de 20lei si in cca o luna vi se transmite sentinta judecatoreasca
Divortul fara copii si bunuri se poate realiza si la starea civila.

Alte discuții în legătură

Divort de comun acord cu trei copii calinaei calinaei Care este procedura cea mai simpla si rapida pentru divort in conditia in care amandoi ne dorim acest lucru. In urma casatoriei au rezultat trei copii, acestia ... (vezi toată discuția)
Divort oanaradu87 oanaradu87 Buna seara!M-am casatorit acum 8 luni in urma dupa o relatie de 8 ani.Recent,sotul meu a considerat ca nu ne mai potrivim si mi-a sugert sa plec de acasa ceea ... (vezi toată discuția)
Partaj si divorț Anastasia1990 Anastasia1990 Buna sunt căsătorită de câteva luni și vreau să divorțez împreună suntem de 8 ani si înainte de căsătorie ne_am luat un apartament prin programul ... (vezi toată discuția)