Buna, am o intrebare daca ma puteti lamuri. Eu am incheiat un contract de 4 ore dar practic lucrez 8 ore fiind platita ptr 8 ore. Acum mi-am dat demisia si seful mi-a zis ca trebuie sa stau in preaviz 15 zile a cate 8 ore pe zi. In contract imi scrie ca 20 de zile dar tinand cont ca pe contract sunt trecuta 4 ore nu ar trebui ca in preaviz sa stau 4 ore timp de 20 de zile sau 10 zile a cate 8 ore pe zi??? Nu stiu cum se procedeaza caci e primul job..niici nu stiu ce acte trebuie sa fac si ce trebuie sa imi dea el. Multumesc
Art.81 C.mun.
... (4) Termenul de preaviz este cel convenit de parti in contractul individual de munca sau, dupa caz, cel prevazut in contractele colective de munca aplicabile si nu poate fi mai mare de 20 de zile lucratoare pentru salariatii cu functii de executie, respectiv mai mare de 45 de zile lucratoare pentru salariatii care ocupa functii de conducere.
(5) Pe durata preavizului contractul individual de munca continua sa isi produca toate efectele.
...
Prin urmare, in speta, dvs trebuie sa stati in preaviz 20 de zile a cate 4 ore/zi asa cum se prevede in c.i.m.
La incetarea c.i.m. , angajatorul va trebui sa va elibereze, la solicitarea scrisa a dvs :
- decizia de incetare a c.i.m.
- adeverinta de vechime pentru perioada lucrata.
- adeverinta de somaj
Ok. Multumesc frumos. I-am spus astazi ca vreau sa plec si bineinteles ca s-a enervat, ma si jignit si a zis ca o sa imi desfaca contractul pe motive de discipline si nu ma mai pot angaja asa usor. Daca faca asa cum spune poate sa imi afecteze pe viitor acea clauza de indisciplina pe motiv ca cum de mi-am permis sa plec?
Motivul de drept al incetarii c.i.m. nu trebuie sa va afecteze pe viitor la o eventuala angajare. Primordial conteaza capacitatea profesionala a dvs de a va indeplini atributiile corespunzatoare aferente noului loc de munca.
Pentru a va desface disciplinara c.i.m. va trebui sa urmeze mai multi pasi , in caz contrar, concedierea dispusă cu nerespectarea procedurii prevăzute de lege este lovită de nulitate absolută.
Multumesc. Mai am o intrebare, ce acte trebuie sa imi dea si in cat timp? Astazi mi-a dat doar decizia de incetare a c.i.m in care se prevede durata contractului. Atat doar trebuie sa imi dea?
La incetarea c.i.m. , angajatorul va trebui sa va elibereze, la solicitarea scrisa a dvs :
- decizia de incetare a c.i.m.
- adeverinta de vechime pentru perioada lucrata.
- adeverinta de somaj
Potrivit art.8 alin.3 lit.a si b din HG nr.500/2011, coroborat cu art.34 alin.5 C.mun., la solicitarea scrisa a salariatului sau a unui fost salariat angajatorul este obligat sa ii elibereze acestuia:
a) copii ale documentelor existente in dosarul personal;
b) copii ale paginilor din registrul electronic care cuprind inscrierile referitoare la persoana sa si/sau un document care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, durata activitatii, salariul, vechimea in munca, in meserie si in specialitate, astfel cum rezulta din registrul general de evidenta si din dosarul personal, in termen de cel mult 15 zile de la data solicitarii.
Refuzul angajatorului de a elibera copii dupa documentele prevazute la art. 8 alin. (3), solicitate de catre salariat constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 300 lei la 1.000 lei de catre ITM.
Demisie cu previz
Lmihai56
.
Sunt medic rezident an 5 angajat la un spital municipal din provincie ,cu CIM(si anexe) perioada nedeterminata din 2010. urmarea concursului pe post la ... (vezi toată discuția)