avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 675 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Decizia de lichidare
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Decizia de lichidare

Buna, mi-am schimbat locul de munca cu lichidarea la zi dar nu vor sa imi dea decizia de lichidare si celelalte acte pe care trebuie sa mi le dea. Pe cererea de lichidare pe care am facut eu , dupa scrisul si semnatura mea au mai scris ei cu preaviz 20 de zile si acum am sunat la ei si mi-au spus ca nu mi-au desfacut contractul . Eu mi-am bagat lichidarea in urma cu aproape 1 luna. Este posibil sa nu imi desfaca contractul ?? Trebuia sa mai i-au bani pe 3 zile, nici banii nu i-au bagat. Ce m-ati sfatui sa fac in aceasta situatie? Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 20:11, 11 Octombrie 2017
Sintagma "lichidare a zi" nu exista in codul Muncii.

Fie ati solicitat incetarea c.i.m. cu acordul partilor , fie prin demisie. Pe care din aceste doua variante ati utilizat-o?
Odata cu cererea de incetare a c.i.m., ati depus si solictare scrisa pentru eliberarea deciziei de incetare, a adeverintei de vechime ?
Demisia la zi .Nu am solicitat in scris ,le-am spus doar lor si prima data mi-au spus ca o sa mi le dea dupa data de 25 luna trecuta dar nu mi-au mai dato ...
Nici "demisia la zi" nu este prevazuta in legislatia muncii.

Demisa poate fi cu sau fara preaviz.

HG 500/2011
art.8
......
(3) La solicitarea scrisă a salariatului sau a unui fost salariat, angajatorii sunt obligați să îi elibereze acestuia copii ale documentelor existente în dosarul personal/profesional.

(4) Documentele sunt eliberate în copie certificată de reprezentantul legal al angajatorului sau de persoana împuternicită de angajator pentru conformitate cu originalul.

(4^2) La solicitarea scrisă a salariatului sau a unui fost salariat, angajatorii sunt obligați să îi elibereze acestuia un extras din registrul privat/public, datat și certificat pentru conformitate, sau o adeverință care să ateste activitatea desfășurată de acesta, durata activității, salariul, vechimea în muncă și în specialitate, astfel cum rezultă din registrul privat/public și din dosarul personal/profesional, în termen de cel mult 15 zile de la data solicitării.
......

Constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 300 lei la 1.000 lei de catre ITM refuzul angajatorilor de a elibera documentele solicitate de către salariat și prevăzute la art. 8 alin. (4^2).

Nerespectarea legilor si a altor acte normative care reglementeaza domeniul muncii, relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca poate fi sesizata Inspectoratului Teritorial de Munca si/sau Inspectiei Muncii.

Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.
Problema este ca nu am solicitat in scris sa imi elibereze actele ,le-am spus doar si ei au zis ok ,dar dula 25 . Nu stiam ca trebuie sa fac cerere scrisa, pana acum nu am facut cerere scrisa . Mi-au spus azi la telefon ca ei m-au bagat in preaviz de 20 de zile . Eu am precizat pe demisie "doresc incetarea contractului cu data de 9" . Ce ma sfatuiti sa fac ? Pot sa merg la itm sa fac sesizare ??
Sesizare pentru ce : ca au mentionat de preaviz, ca dvs nu ati facut cerere scrisa pentru eliberarea documentelor ?

Alte discuții în legătură

Probleme demisie alexandru.cenusa alexandru.cenusa In data de 18.11.2009, mi-am depus demisia. Am comunicat-o patronilor, iar pentru ca serviciile de contabilitate si de resurse umane sunt externalizate, am ... (vezi toată discuția)
Demisie miralu26 miralu26 buna ziua, am depus o cerere de demisie cu acordul ambelor parti respectand preavizul de 15 zile, fiindu mi aprobata abia in ultima zi, timp in care vazind ca ... (vezi toată discuția)
Demisie cu previz Lmihai56 Lmihai56 . Sunt medic rezident an 5 angajat la un spital municipal din provincie ,cu CIM(si anexe) perioada nedeterminata din 2010. urmarea concursului pe post la ... (vezi toată discuția)