avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 738 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Durata preaviz dat de angajator si ce se intampla daca ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Durata preaviz dat de angajator si ce se intampla daca mai am zile de concediu neefectuate

Va adresez rugamintea de a ma ajuta cu raspunsuri la doua intrebari. In primul rand, as vrea sa ştiu care este durata preavizului la concediere din motive neimputabile salariatului. Am convenit cu angajatorul ca de la 1 decembrie sa incetam raporturile de munca pe motivul enunţat şi as vrea sa stiu la ce data ar trebui sa semnez de luare la cunoştinţă. De asemenea, vă rog mult să-mi spuneţi care sunt condiţiile de prezenţă la serviciu în perioada de preaviz şi, în cazul în care mai am 4 zile neefectuate de concediu pentru anul în curs aferente perioadei de până la 1 decembrie, ce se întâmplă cu ele, dacă se pot scădea din perioada de preaviz, ca să nu fiu obligată să merg până la finalul lunii noiembrie la serviciu. Vă mulţumesc mult

=======

Dată post: Joi, 5 Noiembrie 2015, 00:43
Forum Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele
Subiect Preaviz in cazul concedierii pe motiv neimputabil salariatului (mergi la mesaj)

Cu scuzele de rigoare pentru ca am mai postat o intrebare anterior, dar nu am mai avut posibilitatea tehnica de a o edita pentru a o completa, va adresez marea rugaminte sa-mi spuneti daca am convenit cu angajatorul incetarea contractului de munca la 1 decembrie pe motiv de reorganizare a societatii (sau desfiintare a postului, adica pe un motiv neimputabil mie, ca salariat), as vrea sa stiu care este perioada de preaviz : inainte de aceasta data de 1 decembrie sau dupa 1 decembrie? Va rog mult sa ma ajutati cu un raspuns,
La intrebarea pe care am postat-o anterior rugasem, de asemenea, o clarificare referitoare la timpul de lucru in preaviz si daca pot efectua zilele de concediu ramase in perioada de preaviz (personal, as prefera aşa decât sa fie compensate in bani).
Va multumesc mult
Ultima modificare: Joi, 5 Noiembrie 2015
Cornel Vasile, Consilier juridic
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:13, 5 Noiembrie 2015
Pentru ca raportul de munca sa inceteze in data de 01.12.2015 , perioada de preaviz este cuprinsa intre 03.11. - 30.11.2015.

Pe durata preavizului contractul individual de munca continua sa isi produca toate efectele. In acest sens, salariatul poate beneficia de concediu de odihna. In caz contrar, la incetarea contractului individual de munca zilele de CO neefectuate se compenseaza in bani, potrivit art.146 alin.3 C.mun.
Va multumesc mult. Va mai adresez rugamintea sa-mi spuneti care este programul de lucru in perioada de preraviz (auzisem, in anii anteriori, de la persoane aflate in aceasta situatie, ca ar fi de 4 ore si nu de 8 ore, dar, aşa cum am spus, informatia era "din auzite"). Si, de asemenea, va mai rog sa-mi spuneti ce documente trebuie sa-i cer angajatorului la plecare, si daca îi pot cere o adeverinţă (sau un alt document scris) referitor la achitarea contribuţiilor reţinute la sursă (şi, evident, dacă are obligaţia să-mi dea un astfel de document). Vă mulţumesc foarte mult
Legea prevede ca pe durata preavizului c.i.m. isi produce toate efectele...astfel ca, durata timpului de munca in perioada de preaviz este cea mentionata in c.i.m. ...

De exemplu, daca in c.i.m. timpul de munca este de 8 ore/zi , in lipsa unor dispozitii contrare timpul de munca pe perioada preavizului va fi tot de 8 ore/zi.

Reducerea timpului de munca pe durata preavizului este posibila numai daca este prevazuta in ccm aplicabil angajatorului sau in reg.intern al acestuia.
Vă mulţumesc mult. Am convenit cu angajatorul să semnez că am luat la cunoştinţă la data de 2 nov., pentru a curge termenul de 20 de zile pana la 1 decembrie. Revin cu rugămintea să-mi spuneţi dacă, la data când va înceta contractul de muncă, angajatorul este obligat să-mi dea, la cererea mea, o adeverinţă legată de plata contribuţiilor reţinute la sursă (mi-a promis că le va plăti pentru mine până la acea dată, pentru că de ani de zile le-a reţinut şi nu le-a virat ; de altfel, acesta a fost motivul pentru care s-au tensionat extrem de mult relaţiile dintre administrator şi mine, eu fiind singurul angajat care am fost preocupat şi insistam mereu pentru achitarea acestora). Încă odată, mulţumesc mult
Potrivit reglementarilor in vigoare, la solicitarea scrisa a salariatului sau a unui fost salariat angajatorul este obligat sa ii elibereze acestuia un document care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, durata activitatii, salariul, vechimea in munca, in meserie si in specialitate. (art.8 alin.3 lit.b din HG 500/2011).

Referitor la solicitarea dvs mentionata in mesaj, cred ca ramane la latitudinea angajatorului sa va elibereze o astfel de adeverinta, intrucat nu avem text de lege pentru asa ceva.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Termen de transmitere: reducerea programului de lucru dobregheorghe dobregheorghe Care este timpul prevazut pentru transmiterea la revisal a modificatilor referitoare la reducerea programului de lucru de la 8 la 2 ore si ce se mai cerere ... (vezi toată discuția)
Notificare preaviz desfacere contract de munca. Danbossu Danbossu Buna ziua. As dori sa stiu daca este legal sa primesti o notifacare de preaviz in data de 04.07.2016 dar sa isi faca efectul cu 01.07.2016 (vezi toată discuția)
Drepturi si obligatii artimon artimon Sunt angajat cu contract de munca pe , perioada nedeterminata intr-o societate multinationala-in decembrie 2014 (17-dec.2014)menegerul societatii mi-a ... (vezi toată discuția)