avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 244 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Drepturi si obligatii
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Drepturi si obligatii

Sunt angajat cu contract de munca pe , perioada nedeterminata intr-o societate multinationala-in decembrie 2014 (17-dec.2014)menegerul societatii mi-a comunicat verbal ca incepand cu 1-ian.-2015 functia pe care o detin se desfinteaza,va rog sa-mi spuneti ce drepturi si obligatii imi revin mie si firmei la care lucrez de peste 9 ani.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 13:45, 4 Ianuarie 2015
1. Daca se desfiinteaza postul ocupat de dvs. atunci veti fi concediat cu art.65 din Codul muncii (desfiintarea postului) si veti putea beneficia de indemnizatie de somaj.

2. - Pentru aceasta angajatorul trebuie sa va acorde o perioada de preaviz de minimum 20 de zile lucratoare (aceasta perioada de preaviz este prevzuta in contractul individual de munca) dupa care se emite decizia de concediere.
- Perioada de preaviz este vechime in munca si stagiu de cotizare la pensie, sanatate si somaj.
- In perioada de preaviz ceti respecta programul normal de lucru.

3. - La data incetarii activitatii angajatorul trebuie sa va achite drepturile banesti cuvenite (salariul, c/val zilelor de concediu de odihna cuvenite si neefectuate etc.)
- Angajatorul trebuie sa va inmaneze decizia de concediere, adeverinta de vechime si adeverinta tip pentru somaj (Anexa 26).
1. Pe durata preavizului acordat pentru concediere aveti aceleasi drepturi si obligatii pe care le-ati fi avut daca nu erati disponibilizat.

2. Reducerea timpului de munca in perioada preavizului acordat pentru concediere este posibila numai daca este prevazuta in c.i.m., in c.c.m. aplicabil angajatorului sau in regulamentul intern al acestuia.

In lipsa unor astfel de prevederi, durata timpului de munca este cea stipulata in c.i.m. .. de exemplu, daca in contractul de munca aveti trecuta o durata a timpului de munca de 8 ore/zi, atunci in preaviz va trebui sa veniti la serviciu tot 8 ore/zi.

3. Salariaţii concediaţi pentru motive care nu ţin de persoana lor beneficiază de măsuri active de combatere a şomajului şi pot beneficia de compensaţii în condiţiile prevăzute de lege şi de contractul colectiv de muncă aplicabil (art.67 C.mun.)

Prin urmare, Codul muncii prevede doar posibilitatea de a beneficia de aceste salarii compensatorii dar numai in conditiile in care acordarea lor este prevazuta de lege, de ccm aplicabil angajatorului, dar si de reg.intern (art.242 lit.c C.mun.).

In lipsa unor astfel de prevederi, angajatorul nu este obligat sa va acorde salarii compensatorii.

Ultima modificare: Duminică, 4 Ianuarie 2015
Cornel Vasile, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Preaviz scris? luka75 luka75 La firma unde lucrez se desfiinţează 2 posturi din nu stiu ce motive? Colegele care au fost anuntate verbal de catre patron ca vor intra in somaj au vârsta ... (vezi toată discuția)
Info contract de munca daniel_seceanu daniel_seceanu Buna ziua , Am si eu o nelamurire , am semnat contract de munca individual pe perioada nedeterminata , de la 1 mai firma se va muta in Cehia si voi fi ... (vezi toată discuția)
Drepturi gabitag gabitag Ce drepturi are un angajat cand societatea la care lucreaza a intrat in insolventa? Va multumesc pentru raspuns! (vezi toată discuția)