avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1110 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Probleme cu asociatia de proprietari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Probleme cu asociatia de proprietari

Buna ziua. Am o problema la care v-as ruga sa ma ajutati: Locuiesc intr-un ansamblu nou construit si nu avem inca contract de furnizare a apei cu APA-Canal ,inca (dupa aproape) 2 ani avem apa in regim de organizare de santier.Constructorul nu are proiect de apa si canal motiv pentru care nu se poate face contract de furnizare a apei intre APA-CANAL si asociatia de proprietari.Intrebarea mea este : Exista cadru legal prin care constructorul sa poata factura apa la asociatia de proprietari? In cazul in care exista cadru legal atunci asociatia ma poate actiona in justitie deoarece eu nu am vrut sa platesc apa catre constructor,am afirmat ca voi plati apa consumata doar cind v-a exista un contract intre APA-CANAL (care este monopol de stat) si asociatia de proprietari ?Achizitionarea de produse si servicii(in cazul nostru apa )nu trebuia sa respecte procedura de selectie de oferte ?
Va multumesc anticipat pentru ajutor.
Cel mai recent răspuns: ContSters61266 , utilizator 20:54, 12 Mai 2009
presman a scris:

... voi plati apa consumata doar cind v-a exista un contract intre APA-CANAL (care este monopol de stat) si asociatia de proprietari ?Achizitionarea de produse si servicii(in cazul nostru apa )nu trebuia sa respecte procedura de selectie de oferte ?

Dar dv consumati apa prin intermediul asociatiei. Asociatia plateste catre constructor si acesta catre APA-CANAL. Daca asociatia ar plati apa direct catre APA-CANAL dv nu ati consuma aceeasi apa ? Sau acum este cumva mai scumpa ?
Santierul o factureaza la un pret mai mare? Daca aveti posibilitatea sa alegeti intre mai multi ofertanti de apa, puteti sa faceti contract cu cel care va ofera conditii mai bune. Dar aveti mai multi ofertanti, pentru a selecta ofertele?
Din nefericire asa se intampla cu aceste constructii noi. Autoritatile noastre, cele care elibereaza autorizatii de constructie/avize, etc. nu iau in calcul (cel putin pana acum) ca inainte de inceperea constructiilor propriu-zise, zona respectiva sa fie dotata cu drumuri de acces bine intretinute, precum si utilitatile de baza. Am cunostinte care au fost nevoite sa-si traga singuri utilitatile (apa-canal, gaze naturale, energia electrica) - pe cheltuiala proprie, apoi obigati sa renunte la aceste investitii in favoarea furnizorilor de utilitati. Mi s-a spus ca exista cadru legal in aceasta privinta...
Nu stiu de ce, dar cazul dvs. mi se pare a fi de tipul descris mai sus. Constructorul dvs. neavand nici-o obligatie in acest sens, v-a proiecta si construi - ceea ce autoritatea locala trebuia sa o faca inainte de inceperea lucrarilor - numai pe bani grei, asa ca, de bine, de rau aveti apa. Intrebati daca exista cadru legal prin care constructorul sa poata factura apa la as. de proprietari. Probabil ca exista incheiat un contract de furnizare intre cele doua parti - cu viza furnizorului, viza obtinuta greu, dar avand in vedere situatia descrisa, ce sa mai zicem?
Parerea mea este sa va achitati c/val consumului de apa, indiferent daca exista sau nu acel cadru legal de care faceti vorbire. Practic constructorul are incheiat un contract cu furnizorul, fiti sigur de acest lucru, iar daca acesta va "serveste" de doi ani, inseamna ca totusi a dat dovada de intelegere... probabil ca este si el "inghesuit" de catre cineva... iar cel care consuma trebuie sa plateasca.
Cum spuneam la inceput, autoritatile locale vor avea in vedere sa-si dezvolte reteaua de apa-canal si in zona dvs., dar probabil acest lucru nu se v-a intampla prea curand daca nu ve-ti face interventiile necesare direct la primarul localitatii. Deci, prin as. de proprietari, incercati audiente la autoritati. Mult succes!
Va multumesc pentru raspunsurile dvs . ,insa aici este problema furnizorul APA-CANAL spune ca sisteaza apa deoarece constructorul are datorii catre ei (a mai construit inca 3 blocuri linga pe aceeasi organizare de santier) ,nu intereseaza pe APA Canal cine si pentru cine plateste apa ,aici intervine partea de tara in care locuim exista o suspiciune(nu vreau sa fac nici o acuzatie fara probe) de un" aranjament" intre constructor si presedintelte asociatiei.De aici izvoraste problema mea,eu nu vreau sa platesc apa la constructor deoarece mi s-a spus de la apa-canal ca singura metoda sa putem avea contract la apa este sa il stringem de .... pe constructor sa vina cu proiectul pentru apa canal spre avizare.Practic era vorba de o negociere de genul mergi cu proiectul,iti dam banii si din nefericire acest lucru nu s-a intimplat,asociatia a platit si eu nu vreau sa platesc apa catre constructor eu vreau sa platesc catre APA -CANAL.Va mai spun ca nu exista un contract de furnizare a apei intre constructor si asociatia de proprietari.
Pai probabil ca datoriile constructorului catre Apa- canal sunt cauzate tocmai de faptul ca dvs. si probabil si altii ca dvs. nu vor sa plateasca.
marius cioca a scris:

Pai probabil ca datoriile constructorului catre Apa- canal sunt cauzate tocmai de faptul ca dvs. si probabil si altii ca dvs. nu vor sa plateasca.
este posibil ca acel constructor sa umfle facturile din postura de intermediar. initiatorul topicului tocmai asta vrea sa faca ... sa elimine intermediarul. de altfel, odata cu darea in folosinta a blocurilor, asociatia/asociatiile constituite au dreptul sa seemneze contract direct cu furnizorii, nu prin intermediari. iar dintre obligatiile constructorului este si aceea de a avea toate proiectele constructiei si de a inmina asociatiei/asociatiilor cartile tehnice ale constructiilor.
presman chiar a specificat ... neplata se datoreaza faptului ca se doreste intrarea in legalitate a asociatiei prin semnarea contractelor cu furnizorii.
ATITA TIMP CIT CONSTRUCTORUL NU A BINEVOIT A-SI INDEPLINI OBLIGATIA CONTRACTUALA DE A INTOCMI PROIECTUL INSTALATIILOR SI INMINAREA CARTII TEHNICE A CLADIRII, NU POATE EMITE PRETENTIA CA LOCATARII SA ISI PLATEASCA UTILITATILE, MAI ALES CA AU FOST NOTIFICATI SA-SI INDEPLINEASCA EI INSISI OBLIGATIILE MAI INTII

Alte discuții în legătură

Probleme apa-canal mamazzz mamazzz Buna ziua, Locuiesc intr-un bloc construit acum 3 ani. Pentru furnizarea si inregistrarea platii apei de catre Apa-canal se intocmeste de la bun inceput o ... (vezi toată discuția)
Asociatie proprietari subcontractant al altei asociatii de proprietari valentinneagu87 valentinneagu87 Buna ziua, este legal ca o asociatie de proprietari care are contract cu Apa Canal sa refactureze consumul de apa catre o alta Asociatie de Proprietari din ... (vezi toată discuția)
Emitere factura / nota de plata de pe o asociatia pe alta asocitatie AndreiParaschiv89 AndreiParaschiv89 Buna ziua, suntem o asociatie de proprietari care ne-am separat de o alta asociatie. Suntem o scara dintr-un bloc. Fiecare scara are un contor de apa (Clasa ... (vezi toată discuția)