Locuiesc intr-un apartament situat intr-un imobil cu apartamente insiruite, pe un singur nivel. Apartamentul este in proprietate, terenul de sub apartament este dat in proprietate in cota indiviza din totalul terenului ocupat de imobil; in fata apartamentului am un teren aflat in proprietate cota 1/1, marginit de o alee pietonala, spatiu public, de pe care se face accesul in apartamente. Alte date de proprietate nu am trecute in contract.
Intrebarea mea este daca acest tip de imobil se incadreaza la condominium, deoarece distribuitorul de apa insista sa formam asociatie ca sa intram in legalitate.
De asemenea, daca societatea locala de distributie cu care aveam contract individual, a fost absorbita de alta societate in 2009, iar noua societate nu a reinnoit contractele, desii a emis facturi in toata aceasta perioada (din 2009 pana in prezent), culpa ca nu a reinnoit contractele nu este a societatii de distributie?
Imobil inseamna o unitate locativa care are un numar unic in Registrul de Carte Funciara.
Mai multe imobile (apartamente) constituie prin asezarea lor intr-o cladire unica un condominiu.
Dar neexistand spatii comune, fiind locuinte insiruite, putem fi obligati sa ne facem asociatie de locatari? Din cate am inteles administratorul asociatiei raspunde de spatiile comune, care in cazul acesta nu exista.
Da, numai ca am impresia ca adresa tuturor apartamentelor este unica, asa-i? Adica strada, numar, bloc.
Furnizorii de apa evita sa faca contracte fiecarui apartament, prefera un bransament atasat unei cladiri si sa factureze la o singura adresa.
Aveti un singur bransament pentru toate apartamentele sau fiecare cu bransamentul lui?
Eu zic ca aveti destule spatii/suprafete/interese comune. De ce nu ati putea sa va asociati?
Noi aici pe forum am mai discutat aceasta problema, mai ales ca au fost unii useri care au incercat sa ne demonstreze inutilitatea asocierii proprietarilor.
Toate bune si frumose, numai ca in momentul in care o sa fiti nevoiti sa efectuati lucrari de reparatii/imbunatatiri la terasa, subsol, fatade, etc. o sa va loviti de necolaborarea unor vecini - practic nu au sa vrea sa participe cu fonduri la aceste cheltuieli si nu prea puteti sa-i obligati in acest sens ca nu prea aveti baza legala...
Daca sunteti asociati, conform legislatiei specifice, fiecare proprietar are drepturi si obligatii foarte clar stipulate in acordul de asociere, statut, etc., astfel incat, nu o sa fie o surpriza pentru nimeni daca de exemplu la o lucrare de reparatii a terasei vor fi repartizate costuri tuturor proprietarilor, proportional cu cota-parte indivza de proprietate individuala.
Sunt foarte curios cum ati gestionat pana in prezent aceste chestiuni, avand in vedere ca blocurile au inceput sa se degradeze, astfel ca problemele de reparatii si imbunatatiri o sa apara din ce in ce mai des.
Multumesc pentu raspunsuri. Dar noi nu aven terase, subsoluri, fatade comune. In cazul unui duplex, fiecare cu proprietatea lui , cum se procedeaza? Practic noi suntem case insiruite singurele parti comune fiind o parte din pereti. Fiecare are proprietate proprie, si singgurul lucru care incurca furnizorul de apa este faptul ca nu are o evidenta clara a bransamentelor si are restantieri. Unii dintre noi avem bransamente proprii, altii comune. Furnizorul de apa poate pune bransament individual , avand distributie orizontala. Ultima scuza este ca aleea dintre locuinte este ingusta si nu poate intra cu utilaj. Aleea dintre grupurile de locuinte are o latime de 1,5 m . Conform standardelor de proiectare latimea de sapatura pentru reteaua de apa este : 0,25m + diametrul tevii + 0.25 m. Pentru o conducta cu diametrul de 110 mm latimea de sapatura ar fi 0.6- 0.7m . Dar asta implica sapatura manuala. Societatea deruleaza un proiect de modernizare retele pe fonduri europene in oras, dar zona respectiva nu a prins-o in acest acest proiect. Deasemenea noi avem contract individual cu societatea care distribuia in anul 2006 apa, contract preluat de actuala societate care a fuzionat cu cea veche. Platim facturi pe baza citirii contoarelor sigilate la vremea respectiva de acea societate.Consider ca nu este totusi problema celor care platesc constant facturi restantierii pe care socitatea care furnizeaza acest serviciu nu reuseste sa-i faca sa platesca. Gresesc?