puteti veni la aceasta mostenire prin reprezentare
Reprezentarea succesorala reprezinta dreptul unor categorii de mostenitori legali de a veni in gradul si locul antecesorului lor la mostenirea ce i s-ar fi cuvenit acestuia daca ar fi fost in viata la deschiderea succesiunii.
Beneficiul opereaza in favoarea descendentiilor, copiilor defunctului si a descendentilor din frati si surori.
Nu se intelege mare lucru din poveste... ce dosar de succesiune? Facut cand?
Cine a acceptat mostenirea? Cat va doriti din ea?
La acel dosar de succesoiune probabil ca aveti un jurist, intrebati-l si de aceasta poveste... ca noua ne e greu sa intelegem ceva... Sau veniti cu detalii.
eu am priceput cam asa: tatal userului beneficiaza de o mostenire lasata de o persoana prin testament. O persoana straina de mostenirea respectiva a atacat testamentul , tatal userului probabil, nemaireusind sa intre posesia mostenirii. Acum, userul, in calitate de sucesor al tatalui, doreste sa intervina in procesul care s-a nascut referitor la mostenirea cu pricina, contestand dreptul persoanei straine de mostenire, deoarece, testatorul ,dupa cum sustine userul, nu avea mostenitori legali. In caz ca reuseste ceva..lucru greu de anticipat, ( deoarece intr-adevar, doar cineva care studiaza in detaliu aceste dosare poate traage oconcluzie), userul poate veni prin reprezentare la mostenirea care i s-ar fi cuvenit tatalui. Insa acestea sunt doar aspecte teoretice...in practica, cine stie cat de mult incalcita este intreaga poveste.
Adica tatal primeste printr-un act (testament) o mostenire si, de suparare ca era prea mica poate, ataca insusi actul care i-a adus-o in patrimoniu???
Cu alte cuvinte tatal userului (despre care parca nu se mentioneaza atatea, dar totusi...) si-a tras singur presul de sub picioare?
Apoi, desi se reprezinta numai persoanele moarte la data lasarii mostenirii, acum userul vrea sa-si reprezinte tatal care era in viata, calcand in picioare intreaga reprezentare succesorala din dreptul nostru civil?
Si mai vrea sa ia el mostenirea lasata altuia... B-)
Sau poate nu de reprezentare e vorba, ci de vreo alta institutie a dreptului nostru civil?
Atat de incalcita e povestea, incat nici explicatia nu imi pare mai clara...
Oricum, de unde stim ca n-o fi vreo uzucapiune?
cred ca am inteles speta in mod diferit, insa nu neaparat si corect. Poate datorita modului in care userul a expus povestea....sau poate datorita lacunelor pe care eu le am in materia dreptului succesoral:)