avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 835 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... cine devine mostenitor si cum se imparte mostenirea
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

cine devine mostenitor si cum se imparte mostenirea

Sa explic speta mai in amanunt
Tatal meu a decedat in 1991. Dupa decesul lui nu am facut succesiune (suntem 3 frati si mama) pemtru ca nu aveam ce sa impartim, asa stiam la momentul respectiv.
Acum citeva luni mama mi-a spus ca avea un testament prin care tatalui meu i s-a lasat mostenire o proprietate de catre o matusa a lui care a decedat in 1995, neavand mostenitori.
Sotul matusii respective decedase in 1994.
Afland de acest testament am inceput sa ma interesez.
De la camera notarilor publici am aflat ca testamentul nu a fost revocat dar exista un dosar de succesiune din anul 2000 care nu stiu ce cuprinde insa banuiesc ca poate cuprinde acesta proprietate deoarece actul de proprietate al proprietatii din testament nu il avem noi si cine il are ar fi putut sa faca succesiunea nestiind de testament sau chiar daca stia de testament dar vazand ca nimeni nu a facut nimic sa intre in posesia proprietatii .
Ce am de facut ca sa putem intra in posesia proprietatii si cum se imparte aceasta proprietate?????
ATENTIE !!!!
AM GRESIT CEVA
MATUSA CARE A FACUT TESTAMENTUL A MURIT IN 1985, IAR SOTUL EI IN 1984
SCUZE !!!
Ultima modificare: Joi, 14 Mai 2009
stroescu fabian, utilizator
Cel mai recent răspuns: amitza , utilizator 13:47, 14 Mai 2009
puteti veni la aceasta mostenire prin reprezentare
Reprezentarea succesorala reprezinta dreptul unor categorii de mostenitori legali de a veni in gradul si locul antecesorului lor la mostenirea ce i s-ar fi cuvenit acestuia daca ar fi fost in viata la deschiderea succesiunii.
Beneficiul opereaza in favoarea descendentiilor, copiilor defunctului si a descendentilor din frati si surori.
Nu se intelege mare lucru din poveste... ce dosar de succesiune? Facut cand?
Cine a acceptat mostenirea? Cat va doriti din ea?
La acel dosar de succesoiune probabil ca aveti un jurist, intrebati-l si de aceasta poveste... ca noua ne e greu sa intelegem ceva... Sau veniti cu detalii.
eu am priceput cam asa: tatal userului beneficiaza de o mostenire lasata de o persoana prin testament. O persoana straina de mostenirea respectiva a atacat testamentul , tatal userului probabil, nemaireusind sa intre posesia mostenirii. Acum, userul, in calitate de sucesor al tatalui, doreste sa intervina in procesul care s-a nascut referitor la mostenirea cu pricina, contestand dreptul persoanei straine de mostenire, deoarece, testatorul ,dupa cum sustine userul, nu avea mostenitori legali. In caz ca reuseste ceva..lucru greu de anticipat, ( deoarece intr-adevar, doar cineva care studiaza in detaliu aceste dosare poate traage oconcluzie), userul poate veni prin reprezentare la mostenirea care i s-ar fi cuvenit tatalui. Insa acestea sunt doar aspecte teoretice...in practica, cine stie cat de mult incalcita este intreaga poveste.
Adica tatal primeste printr-un act (testament) o mostenire si, de suparare ca era prea mica poate, ataca insusi actul care i-a adus-o in patrimoniu???
Cu alte cuvinte tatal userului (despre care parca nu se mentioneaza atatea, dar totusi...) si-a tras singur presul de sub picioare?

Apoi, desi se reprezinta numai persoanele moarte la data lasarii mostenirii, acum userul vrea sa-si reprezinte tatal care era in viata, calcand in picioare intreaga reprezentare succesorala din dreptul nostru civil?
Si mai vrea sa ia el mostenirea lasata altuia... B-)
Sau poate nu de reprezentare e vorba, ci de vreo alta institutie a dreptului nostru civil?
Atat de incalcita e povestea, incat nici explicatia nu imi pare mai clara...

Oricum, de unde stim ca n-o fi vreo uzucapiune?
cred ca am inteles speta in mod diferit, insa nu neaparat si corect. Poate datorita modului in care userul a expus povestea....sau poate datorita lacunelor pe care eu le am in materia dreptului succesoral:)

Alte discuții în legătură

Mostenire stroescu fabian stroescu fabian Tatal meu a decedat in 1991. Dupa decesul lui nu am facut succesiune (suntem 3 frati si mama) pemtru ca nu aveam ce sa impartim, asa stiam la momentul ... (vezi toată discuția)
Succesiune bojucris bojucris Matusa mea (sora cu mama mea) a decedat in data de 17.06.2011, in 1992 a facut un act testamentar prin care a lasat drept mostenire apartamentul ei cu o ... (vezi toată discuția)
Părinții mei au decedat. aveau trei copii din ... Cinesice@$ Cinesice@$ Bună seara! Părinții mei au decedat. Aveau trei copii ...din care unul a decedat.( o sora a noastra)..imediat dupa decesul parintilor.. si am ramas doi ... (vezi toată discuția)