avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 788 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Impozite şi taxe locale Procent penalitati intarziere si modalitati de ...
Discuție deschisă în Impozite şi taxe locale

Procent penalitati intarziere si modalitati de anulare/reducere

Buna ziua,
As dori sa stiu valoarea istorica (procentuala) a penalitatilor de intarziere aferente unui impozit din venituri din chirii, pentru intervalul Octombrie 2005-Iulie 2014.

Este vorba de un contract de inchiriere valabil 09.2004-10.2005.
Dupa aceasta data contractul a fost reziliat, insa nu s-a achitat impozitul pe venitul din respectivul contract; in consecinta, s-a inceput calcularea de penalitati, care a continuat pana in prezent.
S-a primit adresa de poprire pe cont acum cateva zile cu o suma exorbitanta.
Dupa discutia avuta la administratie (acestia initial nu au gasit adresa de reziliere care fusese deja depusa la ei, dupa care a fost gasita!!!!) s-a refacut calcul, insa avand in vedere perioada foarte mare de timp (aproape 10 ani), insa chiar daca suma s-a redus la jumatate, aceasta este foarte mare, avand in vedere perioada de 10 ani la care se raporteaza.
In fapt ea este reprezentata 98% de valoarea penalitatilor, restul este debit principal.
Se considera justificat de catre acestia ca sa se calculeze in continuare penalitati, avand in vedere ca nu s-a achitat nicio suma din principal.
Precizez ca pana la instituirea popririi nu s-au primit alte notificari prealabile din partea ANAF cu privire la acest debit.
In plus,exista certificate cu debitele la zi, pe zero, in perioada istorica (2014,2013,2012), unde aceste sume/debite nu figureaza.
Cum ma sfatuiti sa procedez, in continuare :
- sa achit debitul integral, dupa care sa solicit anularea penalitatilor si restituirea sumelor
respective?
- sa solicit achitarea principalului de plata si recalcularea sau anularea penalitatilor?
- sa solicit esalonarea intregii datorii?exista aceasta posibilitate pentru persoane fizice?

Exista vreo facilitate acordata persoanelor fixice constribuabili, in vigoare in anul 2014, prin care daca se achita principalul debit, se pot reduce penalitatile?

Multumesc anticipat.
Ultima modificare: Miercuri, 2 Iulie 2014
serban_o, utilizator
Cel mai recent răspuns: gmancila , utilizator 22:23, 3 Iulie 2014
In perioada de 10 ani, v-ati schimbat cumva domiciliul? Daca ati avut acelasi domiciliu erau obligat sa va instiinteze cand v-au somat prima data, cand au trimis instiintare de porprire de asemenea. Cereti-le confirmarea de primire prin care v-au notificat ca aveti de plata. Somatiile se prescriu dupa 5 ani, dvs vorbiti de 10 ani, deci au emis pt debitele dvs, cel putin doua somatii. Intrebatii in scris cum s-a intrerupt termenul de prescriptie dupa primii 5 ani, adica in 2009, atata timp cat nu ati facut nicio plata catre ei. Dupa aceea contestatii in Administrativ Contencios, sunt multe elemente care nu le-au respectat atunci cand v-au pus poprire.

Solicitati in scris, cum au calculat debitul si majorarile pt doar un an in care datorati impozit pt venituri din chirii. Facilitatile existente nu le puteti afla decat daca va adresati Administratiei Financiare.

Va multumesc pentru precizari.
As mai dori o precizare:calculul impozitului datorat(principal) a fost efectuat cu 16%.In mod normal nu ar fi trebuit calculat luand in vedere cota forfetara de 25%?Adica, concret impozitul aplicat sa fi fost 12%?
Ca si calcul : 16%x(100%-25%)=16%x75%=12%
Nu am schimbat domiciliul in aceasta perioada, am uitat sa precizez.
Impozitul stiu ca este 16%, nu stiu cum se calculeaza, dar dvs puteti afla cerandu-le in scris acest lucru. Cred ca ar trebui sa contestati somatia in Administrativ Contencios pt ca avand acelasi domiciliu, ei erau obligati sa va instiinteze pt neplata datoriilor. Procedura de punere a popriri prevede si instiintarea contribuabilului. Sunt multe elemente care lipsesc, trebuie sa va faca dovada somatiilor emise, intr-o perioada de 10 ani se emit cel putin 2 somatii, cu conditia ca la prima somatie dvs sa fi achitat cel putin 1 leu, ceea ce intrerupe termenul de prescriptie si ei va pot soma a doua oara.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Scutire accesorii,dobanzi si penalitati impozit auto caef caef Buna ziua. am si eu o intrebare. In luna septembrie 2021 am platit la zi impozitul auto pentru o perioada restanta de 10 ani , o suma deloc mica ,19.000 lei ... (vezi toată discuția)
Poprire salariu 2 adrianadavid012 adrianadavid012 buna ziua. am si eu o problema legata de o poprire pe salariu. in iunie 2017 mi s a pus poprire pt un imprumut din 2008. suma prevazuta din somatie era 1593 ... (vezi toată discuția)
Cass -dobanzi si penalitati ileanalipan ileanalipan Buna ziua , Eu am avut niste venituri din asigurari la care nu se platea sanatate ,am platit impozit si atat deoarece eram si salariata si faceam asigurari ... (vezi toată discuția)