VZI a scris:
Tatal meu a decedat in 1994 si s-a dezbatut succesiunea pe legea de atunci la notariat de stat. In 1991 era decedat bunicul (tatal tatalui) si acum in 2014 se face dezbaterea succesiunii acestuia.
Eu nu sunt interesat ...
Cine este mostenitor al tatalui dvs. conform certificatului de mostenitor emis dupa decesul acestuia in 1994?
Presupun ca dvs. (ori
SI dvs. alaturi de ...).
Daca raspunsul este afirmativ (daca dvs. NU ati renuntat la mostenirea tatalui dvs) atunci va rog sa observati urmatoarele:
Bunicul dvs. era deja decedat (1991) la data decesului tatalui dvs.(1994), iar mostenirea se transmite
in clipa mortii celui despre a carui mostenire este vorba, nicidecum la o data ulterioara, data la care vreunul dintre mostenitori initiaza procedura de
dezbatere a succesiunii.
Succesiunile se
deschid prin moarte. Mostenitorii pot sa
dezbata (a dezbate = a vorbi despre ...ceea ce moartea a deschis mai demult) imediat, mai tarziu sau oricand isi aduc ei aminte (dar efectele sunt retroactive).
Daca tatal dvs. NU a renuntat la mostenirea tatalui sau (bunicul dvs), ci dimporiva a stapanit bunuri succesorale, a platit impozite si altele asemenea (adica a acceptat mostenirea tatalui sau) atunci nu va ajuta niciuna din declaratiile pe care le-ati intocmit, fiindca in 1994 tatal dvs. AVEA DEJA in patrimoniul sau atat bunurile achizitionate de dansul cat si cele pe care le mostenise de la tatal sau (bunicul dvs.) chiar daca nu intiase vreo procedura de dezbatere.
In clipa decesului tatalui dvs., mostenirea acestuia s-a transmis mostenitorilor lui (adica la dvs. ori inclusiv la dvs. daca presupunerea mea este corecta) cu
TOT ceea ce continea ea,
inclusiv bunurile (cota parte din...) pe care tatal dvs. le mostenise de la tatal sau.
Si NU este posibila renuntarea
in parte. (nu este posibila varianta: sunt mostenitor al tatalui meu, dar mai putin bunurile x, y, z, pe care le avea de nu stiu unde ori le avea de la bunicul).
Daca presupunerea din care am plecat este corecta, atunci va trebui sa mandatati pe cineva (sa dati cuiva o procura) sa participe in numele dvs. la dezbaterea succesiunii dupa bunicul.
Daca nu sunteti interesat de acele bunuri le puteti vinde, dona, puteti face un partaj cu ceilalti mostenitori ai bunicului etc.