Buna ziua. Va rog sa ma ajutati cu cateva raspunsuri, daca se poate. Tocmai am aflat ca rudele de la țara fac succesiunea desi pe noi nu ne-a anuntat nimeni. Bunicul a decedat de 19 ani, si nu s-a facut pana in clipa de fața, Pamantul trebuie impartit la 4 copii ai lui, dintre care 2 decedati, dar suntem noi urmasii. Ideea e ca noi n-am facut succesiunea dupa mama(fata bunicului). Trebuie intai aceasta si apoi cea dupa bunicul? Daca nu ne anunta de succesiune se poate sa fim exclusi? Cum aflam daca succesiunea e pe rol (daca asta e expresia)?
Pana se inregistreaza pe rolul unui notariat dureaza ceva- sa fie gata toate formalitatile( inclusiv identificarea tututror mostenitorilor) dar puteti incerca la INFONOT.
Succesiunile vor fi dezbatute in mod cronologic, in ordinea deceselor survenite.
Asadar, in urma bunicului dvs. , mostenitori sunt urmatorii :
-copiii, eventual sotia supravietuitoare, daca aceasta nu era deja decedata.
Citarea succesorilor in procedura notariala este una obligatorie.
Oricare dintre succesori se poate adresa notarului public, in vederea dezbaterii succesorale, si in vederea partajarii.
(notarul competent este cel care profeseaza in localitatea unde s-a situat ultimul domiciliu al defunctului, competenta fiind una exclusiva ).
Numai daca toti comostenitorii au ajuns la un acord se poate uza de procedura necontencioasa a dezbaterii succesorala.
Este de dorit sa intervina o forma de intelegere , intrucat pe cale dezbaterii succesorale se stabilesc doar cotele -parti cuvenite coerezilor, bunurile din masa succesorala, precum si calitatea de mostenitor.(dreptul de optiune succesorala se exprima in termen de 1 an de la deces, prin declaratie notariala, ori tacit, implicit ).
Nu realizati partajul , odata cu dezbaterea succesorala.
Acesta poate fi initiata oricand, in actul de partaj conventional dispunandu-se o varianta efectiva de imparteala.
Daca survin neinteleri la partajare ori dezbatere , va puteti adresa instantei de judecata.
Daca realizati dezbaterea succesorala in termen de 1 an de la deces, nu achitati impozitul de 1 %.
Multumesc ptr raspunsuri ! Nu s-a facut succesiunea pana acum, de 19 ani, ptr ca nu era in interesul celei care sta acolo si foloseste tot terenul, iar noi amanam mereu. Abia acum unul din mostenitori vrea partea lui, de aceea deschide succesiunea. Citeam pe internet cazuri in care nu s-au declarat toti mostenitorii, unii fiind exclusi si afland ulterior, de aceea voiam sa stiu daca exista posibilitatea aceasta.
Deschidere mostenire
LUMITM
Ar trebui sa deschidem succesiunea in urma decesului bunicii mele, suntem 5 mostenitori dintre care 4 doresc deschiderea succesiunii iar unul dintre cei cinci ... (vezi toată discuția)