avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 840 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... salariu -contract de mandat
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

salariu -contract de mandat

Buna ziua, am si eu o intrebare: Contractele de mandat ale presedintilor sau cenzorilor intra la marirea aceasta salariala de la 1 iul.2014?
Ex: acum are sal. brut 213 lei / prog. de 2ore/zi , ar trebui sa-i fac 225 lei?

Multumesc! Astept pareri.
Cel mai recent răspuns: Adam Grecu , utilizator 20:52, 6 Iulie 2014
Contractele de mandat nu intra in categoria celor salariale, desi cam tot pe-acolo sunt, insa mandatarii nu au norma de lucru, desi in D112, tre' sa-l marchezi macar cu 1 ora pe zi.

Si eu sunt curios sa aflu, poate mai citeste cineva si ne clarifica.
Pana acum, noi nu am am modificat nimic la contractele de mandat conf. prev. HG nr. 871/2013 - deoarece am considerat ca presedintele com. ex. si pres. com. cenzori sunt persoane alese in AG a proprietarilor, au intocmite contr. de mandat, deci nu sunt salariati.
Functiile alese nu se supun maririi de salariu decat daca se decide in asociatie.
Ei pot avea si indemnizatia simbol de 1 leu.

Marirea se aplica angajatilor cu CIM care au salarii.
Ultima modificare: Vineri, 4 Iulie 2014
elga50, moderator
mirusaby a scris:
Ex: acum are sal. brut 213 lei / prog. de 2ore/zi , ar trebui sa-i fac 225 lei?

Ca sa nu stati cu grija ca nu ati respectat legislatia in privinta salariului minim pe economie, va sugerez sa cresteti aceste venituri (indemnizatii ori salarii) peste nivelul stabilit de lege. Si o puteti face simplu in cel putin doua moduri:
1. mariti suma de la 213 lei/luna pentru 2 ore/zi la 300 lei/luna sau mai mult
2. lasati suma la 213 lei/luna dar pentru 1 ora/zi
Pentru mentinerea cheltuielilor la limite minime, cred ca a doua varianta o sa va convina.
Faza este ca pentru contractele de mandat (functii alese) nu este necesara norma de timp - daca vrem sa fim corecti, de aceea am si spus ca, desi in D112 exista posibilitatea de incarcare a acestor categorii in vederea raportarii veniturilor si contributiilor, dar nu este prevazuta posibilitatea de „incadrare” fara norma de timp. Aici trebuie cineva sa clarifice acest aspect.

Noi la asociatie, pentru ca nu este atla solutie, functiile alese „lucreaza” 1ora/zi, ceea ce este, desigur un adevarat „trombon”...
1.Contractele de mandat nu intra sub incidenta legislatiei muncii.

2. Tipul de contract de mandat incheiat de dvs contravine legislatiei muncii si activitatea desfasurata in baza acestuia poate fi considerata ca fiind "munca la negru".

3. Contractul de mandat este un contract în baza căruia o persoană numită mandatar se obligă să îndeplinească un act ori să efectueze o activitate pe seama unei alte persoane de la care a primit însărcinarea, numită mandant.
Prin urmare, un contract de mandat cuprinde remuneratia cuvenita mandatarului si nicidecum timpul de munca care este o clauza esentiala a c.i.m.

Alte discuții în legătură

Sunt presedinte de asociatie cu contract de mandat, am drept de concediu de odihna? racu_ghita racu_ghita vreau sa stiu daca am drept la concediu de odihna, eu sunt incadrat de contract de mandat cu 4 ore. (vezi toată discuția)
Plata presedinte asociatie de proprietari ostaciuc ostaciuc Buna ziua, In asociatia de proprietari unde locuiesc, presedintele este functionar public (lucreaza in Senat). Ma intreb daca poate fi platit legal si in ... (vezi toată discuția)
Contract de mandat paulica_67 paulica_67 perioada cat indeplinesti functia de presedinte al unei asociatii de propietari constitue vechime efectiva in munca?pentru ca am inteles ca nivelul ... (vezi toată discuția)