Buna ziua,
As avea nevoie de un parere legata de urmatoarea speta:
Se doreste participarea la o licitatie de catre o societate romana cu o societate germana.
pentru dovedirea capacitatii economice si financiare:
-societatea germana este infiintata in ianuarie 2014 prin concentrare economica prin achizitionarea de actiuni la noua firma de catre 2 societati existente. Societatile vechi detin cate 50 % din capitalul social al noii societati. Dorim sa dovedim capacitatea economica si financiara cu capitalul social al noii scoietati infiintata in anul 2014-valoare de 7 milioane de euro, rezultat prin absortia in capitalul noii societati a patrimoniului celor 2 societati. Nu detinem bilant contabil pt ultimii 3 ani.
-pentru dovedirea capacitatii tehnice si/sau profesionale dorim sa folosim experienta similara din ultimii 5 ani a societatilor asociate in noua societate infiintata in ianuarie 2014 intrucat acestea au executat lucrari similare.
Va rog sa-mi spuneti daca societatea noua poate dovedi cele 2 cerinte.
cele 2 firme vechi exista, insa si-au transferat toate bunurile din patrimoniu si toti angajatii pe firma noua. Varianta concentrarii economice este o procedura derulata dupa legislatia din germania, mai multe nu stiu nici eu.
Firma noua nu are bilant pentru ca s-a infiintat in ianuarie 2014, practic e firma noua care a preluat active si personal de la firmele care sunt asociate.
Legat de experienta similara, pot dovedi incheierea de contracte doar firmele asociate, firma noua nu a executat inca lucrari de valoarea solicitata de autoritatea contractanta. Are acelasi obiect de activitate ca si firmele asociate, insa nu a putut executa in 6 luni contracte de valori mari.
Ma gandeam la o alta varianta, daca vine firma nou infiintata singura, iar firmele asociate sa vina cu angajament ferm prin care sa garanteze capacitatea economica si financiara si experienta similara, ar fi posibil? Daca da, care ar fi articolul din OUG 34 care reglementeaza aceasta posibilitate.
nu cunosc exact articolul insa societatile se pot ori asocia ori sa depuna acel acord ferm de sustinere din partea unui tert, iar acel tert va dovedi ca indeplineste conditiile. Mai simplu ar fi o asociere intre cele doua firme, iar cea noua si fara experienta va fi reprezentantul asocierii.
Daca in Germania puteti cumula experienta tehnica si financiara de la cele doua firme, si acestea sunt recunoscute de legislatia in materie de achizitii publice in Germania.... AC din Romania este obligata sa recunoasca acelasi lucru. Vezi art. 2 din OUG 34/2006: principiul non discriminarii si al recunoasterii reciproce.
Daca se va ajunge la acest lucru, va trebui sa pregatiti legislatia din Germania care va permite sa participati, in aceeasi formula, la o procedura de achizitie publica in Germania. Textele de lege trebuie traduse in lb romana.
Am avut aceeasi pb cu un consortiu de firme (7 la nr) care au participat la o licitatie in Romania.
In concluzie, intrebarea pe care trebuie sa o puneti este urmatoarea: firma nou creata mosteneste caracteristicile privind experienta tehnica si financiara a firmelor fuzionate? Trebuie sa consultati legislatia in vigoare in Germania.
In ex pe care il dadeam anterior, consortiul format de firmele italiene este la fel de nou, dar firmele fuzioneaza si isi aduc fiecare experientele proprii. Chiar daca forma juridica este noua, experienta este data de vechimea firmelor asociate.
Si, atentie, AC din Romania nu stie toate aceste lucruri, va trebui sa le argumentati cu texte din legea germana.