avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 308 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Medicina Muncii- Fisa de aptitudine
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Medicina Muncii- Fisa de aptitudine

Buna ziua.As dori sa stiu daca e posibil ca sa mi se impuna sa platesc costul unei fise de aptitudini de la medicul de medicina muncii in cazul in care am facut controlul medical pentru angajare dar am renuntat sa semnez contractul de munca cu firma respectiva datorita unor neintelegeri salariale?
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 13:14, 21 Iulie 2014
Faceti cateva confuzii.
HG nr.355/ 2007 privind supravegherea starii de sanatate a lucratorilor mentioneaza:
-art.13 Examenul medical al lucratorilor la angajarea in munca stabileste aptitudinea/ aptitudinea conditionata/ inaptitudinea permanenta sau temporara in munca pentru
profesia/ functia si locul de munca in care angajatorul ii va desemna sa lucreze privind:
a) compatibilitatea/ incompatibilitatea dintre eventualele afectiuni prezente in momentul examinarii si viitorul loc de munca,
b) existenta/ inexistenta unei afectiuni ce pune in pericol sanatatea si securitatea celorlalti lucratori de la acelasi loc de munca;
c) existenta/ inexistenta unei afectiuni ce pune in pericol securitatea unitatii si/ sau calitatea produselor realizate sau a serviciilor prestate;
d) existenta/ inexistenta unui risc pentru sanatatea populatiei careia ii asigura servicii.
-art.15 Examenul medical la angajarea in munca se efectueaza pentru:
a) lucratorii care urmeaza a fi angajati cu contract individual de munca pe perioada determinata sau nedeterminata;
b) lucratorii care isi schimba locul de munca sau sunt detasati in alte locuri de munca ori alte activitati; lucratorii care isi schimba meseria sau profesia.
-art.16 Examenul medical la angajarea in munca se face la solicitarea angajatorului, care va completa fisa de solicitare a examenului medical la angajare, conform modelului prevazut in anexa nr. 2, sii fisa de identificare a factorilor de risc profesional, conform modelului prevazut in anexa nr. 3.
Daca nu se intocmeste fisa de identificare riscuri de catre angajator, atunci ce rost are sa se prezinte viitorul lucrator la examinare medicala, sa i se stabileasca aptitudinile pentru respectivul post, pentru a fi angajat pe un acel post de lucru ?
Chiar dvs. invocati art. 7 al.(6) din Legea ssm care mentioneaza ca lucratorul nu are obligatii financiare in acest caz. Acest articol nu trebuie citit separat, ci doar legat de art.16 din HG nr.355/ 2006 cu modificarile si compeltarile ulterioare. Daca angajatorul este cel care intocmeste fisa de identificare riscuri, cu care trimite lucratorul la medicul specialist de medicina muncii, cu care firma are incheiat contract de prestari servicii medicale, nu este normal sa si plateasca serviciile prestate ? In multe cazuri, angajatorii nu recunosc decat fisele de aptitudine intocmite/ parafate de catre medicul specialist de medicina muncii cu care au incheiat contract de prestari servicii medicale.
Ca si consilier juridic, nu cred ca este in avantajul firmei pe care o reprezentati, sa va prezentati in instanta, in cazul unui conflict de munca legat de respectivul subiect, cu motivarea pe care o sustineti - viitorul angajat, trebuia sa isi plateasca serviciile medicale prestate pentru obtinerea fisei de aptitudini. Care ar fi in acest caz, baza/ riscurile identificate pentru locul de munca, ce trebuie avute in vedere de catre medicul specialist de medicina muncii, in viziunea dvs. ?
Nu am sustinut ca respectivele cheltuieli, deja efectuate de catre angajator, nu pot fi recuperate de la potentialul viitor angajat, in cazul in care acesta nu va mai dori sa semneze CIM. In mesajul meu din 04.07.2014, chiar am mentionat, citez: "... Altfel zis, daca dvs. ati renuntat la semnarea CIM, dupa efectuarea examinarii medicale, trebuie sa decontati cheltuielile efectuate deja de catre firma."
@gigipopa

1. Fisa medicala e o conditie ad validitatem la incheierea CIM. In lipsa ei contractul este nul. Asa ca fie o trimite angajatorul la medic fie nu o trimite, fara fisa medicala de aptitudine nu exista un CIM valabil incheiat (desi nulitatea poate fi acoperita ulterior).
2. Fisa de identificare riscuri e necesara pentru tipul de analize medicale care trebuie efectuat, necesare postului pe care va fi angajata persoana respectiva, diferita de la un loc de munca la altul. De aceea se completeaza de fiecare angajator.
3.Faptul ca angajatorii nu recunosc alte "parafe medicale" reprezinta un abuz din partea lor care poate fi sanctionat.
4. Ca si consilier juridic am castigat astfel de procese.
5. Lg 319/2006 distinge intre lucrator (angajat) si alti participanti la procesul de munca (persoana care urmeaza sa se angajeze).
Ultima modificare: Luni, 7 Iulie 2014
Florin Cioca, Consilier juridic
gigipopa a scris:

Nu am sustinut ca respectivele cheltuieli, deja efectuate de catre angajator, nu pot fi recuperate de la potentialul viitor angajat, in cazul in care acesta nu va mai dori sa semneze CIM. In mesajul meu din 04.07.2014, chiar am mentionat, citez: "... Altfel zis, daca dvs. ati renuntat la semnarea CIM, dupa efectuarea examinarii medicale, trebuie sa decontati cheltuielile efectuate deja de catre firma."


Daca ar exista obligativitatea suportarii chelt respective si pentru cei care nu sunt angajatii societatii atunci aceasta nu ar da dreptul in nici o situatie la recuperarea lor.
@Florin Cioca
HG 355/2007:
Art. 7. - Angajatorii sunt obligaţi să asigure fondurile şi condiţiile efectuării tuturor serviciilor medicale profilactice necesare pentru supravegherea sănătăţii lucrătorilor, aceştia nefiind implicaţi în niciun fel în costurile aferente supravegherii medicale profilactice specifice riscurilor profesionale.

Art. 8. - (1) Serviciile medicale profilactice prin care se asigură supravegherea sănătăţii lucrătorilor sunt: examenul medical la angajarea în muncă, de adaptare, periodic, la reluarea activităţii, supraveghere specială şi promovarea sănătăţii la locul de muncă.

In consecinta, examenul la angajare este un serviciu medical profilactic pentru care angajatorii sunt obligati sa asigure fondurile .
@dragupfa

cunosc aceste prevederi legale, desi se contrazic in parte cu altele, din punctul meu de vedere. Insa instanta a decis, intr-o speta, ca acestea se aplica in sens restrans, doar cu privire la persoanele care au semnat CIM.
In speta unitatea a organizat un concurs pentru ocuparea unui post macaragiu. Dupa un scurt test grila (parte teoretica) au mai ramas 4 persoane dintre candidati. Unitatea i-a informat pe scurt cu privire la locul de munca, salariu, etc. Unul a renuntat, au ramas 3. Le-a solicitat efectuarea vizitelor medicale si obtinerea fisei de aptitudine de la medicul de medicina muncii.
Candidatii au efectuat vizitele medicale si le-au achitat personal.
Dupa obtinerea fiselor de aptitudine, au fost supusi unei probe practice (cu instructaj colectiv anterior, banuiesc) si a fost admis unul singur, fiind un singur post.
Dupa negocierea si semnarea CIM i s-au decontat cheltuielile cu angajarea, inclusiv medicina muncii.
Unul dintre ceilalti candidati, neadmisi, a actionat unitatea in instanta, printre altele solicitând si restituirea contravalorii chelt cu medicina muncii. Instanta a respins cererea persoanei respective.
Motivatia, in mare: orice persoana pentru a negocia un CIM trebuie sa aiba capacitate de munca, dovedita cu un certificat medical. Deci pentru a putea sustine proba practica candidatul trebuie sa fie apt de munca, unitatea neavând dreptul de a-l supune unei astfel de probe fara certificat medical. Ulterior unitatea va deconta chelt respective candidatului admis si cu care s-a negociat si semnat CIM, intrucat doar in acest moment se poate vorbi de angajare.
Ultima modificare: Miercuri, 9 Iulie 2014
Florin Cioca, Consilier juridic

Alte discuții în legătură

Fisa de aptitudine Daliborka Daliborka Buna ziua fisa de aptitudine poate fi eliberata de medicina muncii si in ziua inceperii aactivitatii angajatului sau trebuie neaparat inainte? (vezi toată discuția)
Completare instructaj introductiv general Akhenaton81 Akhenaton81 Buna ziua, In situatia in care un muncitor semneaza un CIM de ex cu data de 24.09 si instruirea introductiv generala o face efectiv azi este corect dpdv ... (vezi toată discuția)
Fisa de aptitudine OliviaG OliviaG Buna ziua, Rog frumos daca imi puteti spune daca exista o lege care obliga angajatorul sa aiba propria fisa de aptitudine(de la medicina muncii cu care ... (vezi toată discuția)