avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1890 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Contract vanzare-cumparare imobil, nul sau nu?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Contract vanzare-cumparare imobil, nul sau nu?

Buna ziua,
Ionel este numele meu si doresc un mic ajutor intr-o problema pe care o consider destul de importanta.
Impreuna cu sotia am decis achizitionarea unui imobil prin programul Prima Casa.
Notariatul care a verificat documentele in vederea eliberarii Opiniei Notariale(document obligatoriu pentru aprobarea dosarului Prima Casa) a sesizat lispsa de la contractul de vanzare-cumparare 153/09.07.2013 dintre fostul si actualul proprietar al imobilului a Certificatului de atestare fiscala, certificat ce ar fi trebuit depus la data incheierii/autentificarii -09.07.2013- contractului intre cei doi mai sus mentionati.
Drept pentru care Biroul Notariatul la care am solicitat eliberarea Opiniei Notariale refuza eliberarea acestui document invocând nulitatea absoluta a contractului de vanzare-cumparare 153/09.07.2014(intre fostul si actualul proprietar).
Mentionez ca OPT luni mai tarziu-26.03.2014 a fost adus si Certificat de atestare fiscala, ocazie cu care s-a efectuat si intabularea, dupa cum rezulta din Încheierile 54871 si 54860 din 31.03.2014 eliberate de ONCPI.

Întrebarea care se ridica este urmatoarea: Este contractul 153/09.07.2013 nul sau nu?
Daca da, cum se poate rectifica aceasta problema?
Notariatul unde s-a intocmit acest contract sustine ca nu este nul si nu elibereaza un act aditional la acest contract care se pare ca ar clarifica prezenta problema.

In speranta ca am fost destul de clar va multumesc pentru un eventual raspuns.
Cel mai recent răspuns: trandafir2 , moderator 21:02, 4 Iulie 2014
(4) Pentru înstrăinarea dreptului de proprietate asupra clădirilor, terenurilor şi a mijloacelor de transport, contribuabilii trebuie să prezinte certificate de atestare fiscală prin care să se ateste achitarea tuturor obligaţiilor fiscale de plată datorate autorităţii administraţiei publice locale în a cărei rază se află înregistrat fiscal bunul ce se înstrăinează, potrivit alin. (2), inclusiv sumele reprezentând amenzi existente în evidenţa organului fiscal. Pentru bunul care se înstrăinează, impozitul datorat este cel recalculat pentru a reflecta perioada din an în care impozitul se aplică persoanei care înstrăinează, potrivit Codului fiscal.
(5) Actele prin care se înstrăinează clădiri, terenuri, respectiv mijloace de transport, cu încălcarea prevederilor alin. (4), sunt nule de drept.


Dupa lege este nul.

Cum se poate rezolva? Actiune in constatare a validitatii actului de vanzare cumparare, dat fiind indeplinirea ulterioara a conditiilor initiale de intocmire a actului de vanzare cumparare.
Ultima modificare: Vineri, 4 Iulie 2014
trandafir2, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Nulitate de drept a contractului de vanzare cumparare Flori14 Flori14 Buna ziua, As dori cateva lamuriri referitoare la legalitatea contractului de vanzare a unui imobil, teren extravilan in suprafata de 5000 mp. Pentru ... (vezi toată discuția)
Imi poate executa silit masina daca am act de vanzare-cumparare pe ea? adysss adysss Buna ziua, Primaria vrea sa ma execute silit pt impozite de 3000 Lei.Le-am spus ca vreau sa platesc,dar lunar,cate 300 de lei.Am si facut o plata de 300 e ... (vezi toată discuția)
Bună ziua! vă rog să mă ajutați cu un răspuns o la întrebare! ... Stancoschi Cristian Stancoschi Cristian Bună ziua! Vă rog să mă ajutați cu un răspuns o la întrebare! Am câteva datorii la organul fiscal local, datorii care provin în urma unor amenzi de ... (vezi toată discuția)