avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 821 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Recuperare indemnizatie crestere copil de catre ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Recuperare indemnizatie crestere copil de catre Agentia judeteana ptr plati si inspectie sociala

Buna ziua.
Am nascut in ianuarie 2012. Am incasat indemizatia de crestere copil pana la implinirea varstei de 2 ani a copilului.
Azi am primit o decizie din partea AJPIS prin care imi spun ca trebuie sa restitui toata indemnizatia incasata in acesti ani ptr ca am realizat venituri din Contract de intermediere comisioane din asigurari.
Intr-adevar am incasat comisioane din contractele de asigurari care le-am incheiat pe mai multi ani, cu plata unei rate lunare din partea beneficiarului asigurarii. Comisionul il incasez in fiecare luna, ca procent din rata, pe durata contractului, care poate fi de mai multi ani.
Sunt sume f.mici si am si uitat de acest lucru in momentul in care am depus actele ptr calculul indemnizatiei de crestere copil. Nici nu stiu ce sa fac. Nu stiu ce puteam sa fac si daca imi dadeam seama la timp ca incasez acele sume infime.
Nu aveam dreptul sa incasez indemnizatia de crestere copil?
Va rog mult sa ma ajutati, ptr ca sunt disperata. #-o
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 18:45, 4 Iulie 2014
1. AJPIS are dreptate, iata ce spune OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 2
(1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia optional de urmatoarele drepturi:

a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara;

b) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, precum si de o indemnizatie lunara.
...

Art. 16
...
(2) Dreptul la indemnizatiile prevazute la art.2 alin. (1), respectiv la art.5 si art.9 alin.(4) si (5) se suspenda incepand cu ziua urmatoare celei in care:
...
i) beneficiarul realizează venituri supuse impozitului și copilul nu a împlinit vârsta de un an, 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap;
...

Art. 19
(1) Beneficiarul drepturilor prevazute de prezenta ordonanta de urgenta este obligat sa comunice in scris primariei orice modificare intervenita in situatia sa, de natura sa determine incetarea sau suspendarea platii drepturilor, in termen de 15 zile lucratoare de la aparitia acesteia.
...


2. - Trebuia sa cunoasteti prevederile legale si sa nu le incalcati.
- Legea spune ca nu puteti avea nici un fel de venit profesional in timpul CCC, indiferent de cuantumul acestuia.

3. Mergeti la AJPIS si incheiati o intelegere privind modul de plata in rate a datoriei, in functie de posibilitatile finamciare ale dvs.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Realizare venituri in perioada concediului de crestere a copilului maya-g maya-g Buna seara! In perioada martie 2009-martie 2011 am beneficiat de concediu de crestere a copilului, din aceasta perioada 1 an si cateva luni am realizat ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil alinaserban84 alinaserban84 Buna ziua! Am doua probleme legate de indemnizatia crestere copil: 1. Am primit instiintare de la DPIJ ca in 3 luni ale anului 2010 (aprilie - iunie) am ... (vezi toată discuția)
Acordare stimulent de insertie casandralin casandralin am optat pentru CCC timp de doi ani ( am nasc e 03.03.2013 si teoretic voi sta in CCC pana pe 03.02.2015). Am inteles de o colega ca s-a modificat legislatia ... (vezi toată discuția)