avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1013 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Recuperare drepturi salariale
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Recuperare drepturi salariale

Salutare tuturor !
Sunt un utilizator nou , asa ca va rog a-mi intelegeti eventualele greseli in ceea ce priveste terminologia folosita.

Va supun atentiei urmatoarea situatie, acesta fiind si motivul pentru care am apelat la Dvs.

Sa spunem ca o persoana si-a depus demisia la firma la care lucra, fara a sta in preaviz, invocand nerespectarea Contractului Individual de Munca, care specifica " Data la cere se platesc drepturile salariale este de 20 ale lunii pentru luna anterioara - prin card BRD"

Cum angajatorul a mai platit angajatului drepturile salariale din data de 02.04.2009 (data intarziata fata de 20.03.2009), angajatorul a fost de acord cu demisia fara preaviz.

Intrebarea mea este urmatoarea : cum pot determina angajatorul sa plateasca drepturile restante, aferente lunilor martie si aprilie ?

menitonez ca am obtinut un extras de cont de pe card prin care se poate dovedi faptul ca angajatul nu a mai fost platit.

va multumesc pentru ajutor si daca cumva mai sunt date de care aveti nvoie si pe care poate le-am omis , va rog sa-mi spuneti
1. Solutia este sa actionati in judecata pe angajator la Tribunalul din judetul unde aveti domiciliul sau resedinta. Fiind litigiu de munca nu veti plati taxe.
2. In litigiile de munca angajatorul este cel care are sarcina probei. Adica nu dvs. trebuie sa dovediti ca nu ati primit banii ci el trebuie sa dovedeasca faptul ca vi i-a platit.
Succes!
multumesc pentru raspunsul prompt.

o solutie nu ar fi sa fac o plangere la ITM ?

imi este frica ca firma ar putea intra in faliment....
un departament din cadrul firmei a fost remunerat, exista mail-uri salvate in acest sens...


imi este teama ca firma sa intre in faliment.....
Nu il puteti determina decat prin actiune in instanta, notificand anterior introducerii actiunii , angajatorul, poate reusiti astfel sa-l convingeti sa va plateasca drepturile salariale restante plus concediul de odihna aferent lunilor lucrate in acest an.
Chiar daca intra in faliment salariile sunt prioritare ca plata dupa vinderea bunurilor firmei de catre lichidator.
1. ITM nu-l poate obliga pe angajator sa va platesca salariile. Va incheia un act de control care va constata ca angajatorul va este dator cu o anumita suma de bani, conform prestatiei dvs. in calitate de salariat.
2. Asadar, sesizarea la ITM v-ar aduce un raspuns de la ei care ar fi bun doar ca dovada in plus in instanta.
Ultima modificare: Marți, 12 Mai 2009
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane

Alte discuții în legătură

Drepturile angajatului cata_stef cata_stef Buna as dori daca se poate sa primesc un raspuns la urmatoarea problema (o sa fiu mai explicit ca sa intelegeti despre ce e vorba) Sunt angajat la o firma ... (vezi toată discuția)
Recuperare salariu restant in caz de demisie. kartush45 kartush45 Buna ziua As dori sa stiu prin ce formalitati trebuiesc urmate pentru a forta un angajator la plata salariilor restante si a concediului de odihna neefctuat ... (vezi toată discuția)
Articol 65 al1. codul muncii manu1963 manu1963 Am primit instiintare de la firma la care lucrez ca, la finalul unei perioade de preaviz de 20 de zile imi inceteaza contractul de munca individual in temeiul ... (vezi toată discuția)