avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 791 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Contract prenuptial
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Contract prenuptial

Buna ziua!

Anul trecut in (2013) mi-am cumparat un apartament din banii mei exclusiv.La apartament tatal meu este trecut imputernicit cu drepturi depline(eu fiind plecata din tara).S-a intamplat ca anul acesta(2014)sa raman insarcinata iar noi am vrea sa facem starea civila in tara in care locuim momentan la Ambasada inainte ce bebelasul sa se nasca!Eu avand imobilul meu iar viitorul meu sot neavand nimic as vrea sa fac ceva acte prin care el sa nu aiba acces la imobil(presupun ca e contractul prenuptial)!problema este ca eu fiind plecata din Ro nu am aici notar care sa imi faca un astfel de contract!Intrebarea mea este: eu daca ma casatoresc inainte de nasterea copilului iar in timpul nasterii survine un deces pentru mine ce se intampla cu apartamentul meu?Dar daca reusesc sa imi fac un contract prenuptial inainte de nastere?
Eu nu vreau sub nici o forma ca viitorul meu sot sa ramana cu apartamentul meu:nici daca divortez nici daca mor! Ma poate ajuta cumva tatal meu el fiind imputernicit la aprtament si fiind in Romani?Poate sa puan vreo clauza in contract?


Va multumesc anticipat
Iulia
Cel mai recent răspuns: kyrakyra_65 , utilizator 16:50, 12 Iulie 2014
Apartamentul fiind cumparat inainte de casatorie, este bun propriu astfel ca, in cazul unui eventual divort, sotul nu are dreptul sa ceara partajul acestuia (in concluzie, nu este necesar contractul prenuptial, de altfel nici nu este reglementat un asemenea act in legislatia romana, vorbim poate de separatia regimului matrimonial).
In cazul decesului dvoastra, insa, sotul are dreptul sa va mosteneasca, iar acest fapt nu il puteti zadarnici prin niciun fel de act. Puteti vinde apartamentul tatalui dvoastra, iar in acest fel cu siguranta nu exista posibilitatea mostenirii de catre sot. Acest lucru nu este recomandabil insa, daca mai aveti frati, intrucat, in cazul decesului tatalui dvoastra vin si acestia la mostenire alaturi de dvoastra.
Va multumesc mult pentru raspuns d-na avocat Teodorescu!Imi este de mare folos ceea ce mi-ati scris!
Totusi nu pot sa imi fac un testament cel putin?S-a nu aiba sotul acces in caz ca eu patesc ceva?
Sunt atat de insistenta pentru ca am descoperit ca am probleme grave cu sangele dupa ce am ramas insarcinata si in timpul nasterii pot sa am complicatii grave si vreau sa fiu precauta s-a m-a asigur ca copilul meu va mostenii cand va avea 18 ani apartamentul iar pana atunci sa ii ramana familei mele nici decum sotului meu.


Oricef el de act sunt dispusa s-a fac!
Bunurile proprii dobandite inainte de casatorie raman bunuri proprii si dupa casatorie, iar acest aspect nu a suferit modificari prin punerea in aplicare a Codului civil in vigoare.


Puteti sa vindeti apartamentul ... dar in felul acesta copilul dvs nu va mai avea ce mosteni.

Puteti divorta (daca tot nu-l considerati pe sotul dvs ca familie) si astfel nu va mai avea drept de mostenire.
Nici semnarea unui testament nu il inlatura in totalitate pe sot de mostenire, intrucat, testamentul poate fi redus la cererea acestuia, avand in vedere ca potrivit legii este mostenitor rezervatar, iar cota sa, in acest caz, este de de jumătate din cota succesorală care, în absenţa liberalităţilor sau dezmoştenirilor, i s-ar fi cuvenit ca moştenitor legal.

Alte discuții în legătură

Acte necesare SerenaB SerenaB Buna ziua! In urma succesiunii dupa decesul tatalui meu am mostenit niste bunuri pe care nu as vrea sa le impart cu viitorul sot. Insa nu as vrea sa fac un ... (vezi toată discuția)
Situatie ipotetica mamalui Stefan mamalui Stefan Buna ziua tuturor, Fiind o mamica responsabila(si nu chiar foarte tanara...),as dori sa stiu ce-l va astepta pe copilul meu in viitor in situatia decesului ... (vezi toată discuția)
Mostenire copii delia pop delia pop Buna ziua! Sunt căsătorită, iar soțul meu a mai fost căsătorit și are un copil din fosta căsnicie. Noi acum avem un copil împreună. Înainte de ... (vezi toată discuția)