Aş dori câteva informaţii cu privire la ce acte am nevoie pentru realizarea unui website care percepe taxe lunare pentru abonament. Lucrez la un site destinat să ofere o serie de servicii contracost sub forma de abonament lunar sau anual ( în funcţie de cum doreşte clientul ).
- Mă interesează care sunt prevederile legale pentru ca venitul generat de pe urma site-ului sa fie impozabil .
- De ce acte am nevoie ?
Pentru a putea legaliza veniturile obtinute din aceasta activitate, trebuie sa va inregistrati ca si entitate juridica: PFA, SRL, etc.
Pentru a alege forma de desfasurare a activitatii trebuie sa analizati ce va avantajeaza:
I. PFA
1. Trebuie sa detineti un document care sa ateste calificarea in domeniul in care urmeaza sa va autorizati.
2. Costurile de infiintare sunt mai mici decat la SRL
3. Din punct de vedere fisca, PFA depune mai putine declaratii decat SRL.
4. Taxe si impozite aferente veniturilor obtinute: 5,5% sanatatea, CAS 31,3% ( daca nu este asigurat sub alta forma (CM, pensionar), impozit pe venit 16%).
In functie de optiunea aleasa, baza impozabila poate fi determinata
- pe norme de venit, daca activitatea se afla in lista ANAF pentru aceasta optiune
- in sistme real, adica ca si diferenta intre veniturile incasate si cheltuielile deductibile achitate.
5.Platile pentru impozite se fac anticipat, conform declaratiei pentru veniturile estimate depuse la inceputul activitatii, urmand ca eventualele diferente sa fie regularizate anul urmator.
II. SRL
1. Nu necesita calificare in domeniul in care doriti sa va autorizati
2. Costurile de infiintare sunt mai mari decat pentru PFA
3. Fiscal: depune trimestrial declaratia de impozit pe venit/profit, alte declaratii in functie de vectorul fiscal, bilant etc.
4. Taxe si impozite aferente veniturilor obtinute: 3% impozit pe venitul microintreprinderilor, avand in vedere ca la infiintare majoritatea societatilor sunt microintreprinderi, cu unele exceptii.
Baza impozabila o reprezinta veniturile facturate, platile efectuandu-se trimestrial , pana pe data de 25 a primei luni din trimestrul urmator.
Analizati si vedeti ce va avantajeaza inainte de a lua o decizie.
Va multumesc foarte mult pentru informatii. Referitor la cele zise , m-ar avantaja mai mult un PFA dar problema este ca nu am calificare in acest domeniu . Detin doar un portofoliu cu proiectele pe care le-am realizat in regim de freelancer pe site-urile de freelance.
Singura posibilitate pentru a ma inregistra ca PFA este sa urmez un curs , iar referitor la acest lucru m-ar interesa daca un examen de aptitudini in acest domeniu care sa ateste faptul ca am cunostinte, mi-ar fi de ajutor, fara a urma un curs .
As putea opta si pentru un SRL dar costurile fiind mai mari , nu prea ma incanta. Eu momentan nu ma aflu pe teritoriul Romaniei si nu prea sunt la curent cu aceste prevederi legale , doar din ce m-am documentat pe internet.
As putea sa ma inregistrez ca PFA in tara in care ma aflu deoarece nu mi se cere o diploma de specialitate in domeniu , dar clientii vor fi de pe teritoriul Romaniei , serviciul pe care vreau sa-l ofer fiind doar in limba romana. Daca ma decid sa ma inregistrez ca PFA in strainatate, iar clientii mei fiind din Romania , exista niste obligatii legale in acest sens ? Ceva acte care sa le fac in Romania ?