avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1745 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... adoptie internationala in familie
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

adoptie internationala in familie

Buna ziua

Avem nevoie de ajutor deoarece nu ne descurcam in hatisul de legi.

Sotul meu doreste sa adopte copilul meu din prima casatorie, cu acordul tatalui biologic. Adoptorul, sotul meu, este cetatean francez cu rezidenta temporara in Romania. Deoarece sotul meu, adoptorul nu are rezidenta permanenta in Romania, Oficiul Roman pentru Adoptii unde am cerut informatii, ne-au indrumat sa depunem actele in vederea adoptiei in Franta. Autoritatile din Franta ne-au raspuns in scris ca adoptia se face in Romania deoarece copilul are domiciliul in Romania.
Unde sa depunem actele? De un an intreb si cer informatii...

Cel mai recent răspuns: Cezary , utilizator 14:17, 6 Iulie 2014
Am revenit cu o alta intrebare.Eu mi-am schimbat numele in urma casatorie. Copilul poarta numele meu anterior. Am cerut la Primarie sa schimb numele copilului, cu cel pe care l-am dobandit eu in urma casatoriei. Cei de la Primarie mi-au spus ca nu se poate. Desi copilul trebuie sa poarte numele meu actual, in opinia mea.
Vad ca procedura de adoptie este destul de dificila deocamdata deoarece nu stim de unde sa pornim, in sine nefiind o actiune atat de complicata. Ne-ar ajuta, ca pana atunci,cand perfectam actele de adoptie, copilul sa poarte numele meu actual. Putem face ceva in acest sens?
Cu multumiri anticipate....
Desi copilul trebuie sa poarte numele meu actual, in opinia mea.

Nu trebuie, insa isi poate schimba numele la dorinta lui pe cale administrativa ( daca e prea mic, pteti decide dvs pt el insa nu e de preferat) , mai ales ca are ( daca are ) acordul tatalui biologic.
Aveti procedura si acte necesare in link.
[ link extern ]
daca aveti intrebari, reveniti.
In ce priveste adoptia, legea mi se pare destul de clara, autoritatea franceza in domeniu imi pare mai bine pregatita :(
Art. 52
(1) Adoptia internationala a copilului cu resedinta obisnuita in Romania de catre o persoana/familie cu resedinta obisnuita in strainatate poate fi incuviintata numai pentru copiii care se afla in evidenta Oficiului si numai in urmatoarele situatii:
a) adoptatorul sau unul dintre sotii familiei adoptatoare este ruda pana la gradul al patrulea inclusiv cu copilul pentru care a fost incuviintata deschiderea procedurii adoptiei interne;
b) adoptatorul sau unul dintre sotii familiei adoptatoare este un cetatean roman;
c) adoptatorul este sot al parintelui firesc al copilului a carui adoptie se solicita.
Art. 53
Cererea de incuviintare a adoptiei se transmite instantei judecatoresti de catre Oficiu dupa finalizarea demersurilor administrative prealabile prevazute in prezentul capitol.

Art. 54
(1) Adoptia internationala are efectele prevazute de lege si presupune deplasarea copilului pe teritoriul statului primitor, in urma incuviintarii adoptiei de catre instanta judecatoreasca romana.
aveti si legea daca vreti s-o studiati
[ link extern ]

De cat timp sunteti casatorita ?
Poate mai asteptati o vreme, adoptia nu se poate desface decat daca e in interesul copilului.
Buna ziua

Va multumesc pentru raspuns.

Am studiat legea si am inteles legea.

Totusi, autoritatile franceze la solictarea noastra ne-au raspuns ca, deoarece nu solicitam deplasarea copilului in Franta, si locul de domiciliu al copilului si al sotului este in Romania, nu se aplica Conventia, deci nu ei sunt organul competent care se ocupa de solutionarea cazului.

Noi nu cerem deplasare copilului, doar adoptia, deoarece locuim aici si vom locui aici.

Sunt doar intersata, ca in urma adoptiei copilul sa obtina cetatenie franceza, pentru care care cred ca se face o actiune ulterioara adoptiei.

Pentru a aplica pentru o adoptie interna, considerand-o mai simpla, am fost sfatuiti de personalul de la Serviciul de Emigrari sa cerem rezidenta permanenta pentru sotul meu, aducand acte doveditoare - pe care chiar doamna de la ghiseu le-a notat cu manuta domniei sale pe o hartie - cu care sa dovedeasca ca in ultimii 5 ani a locuit pe teritoriul Romaniei, desi nu a fost inregistrat. Cand am dus actele doveditoarea si am solicitat dreptul de sedere permanenta ne-au spus ca nu se poate primi, trebuie sa treaca cei 5 ani in care are drept de sedere temporara pentru a obtine dreptul de sedere permananta.


In situatia data, eu am sa depun actele la Oficiu si sa le directionezi Oficiul unde considera ca trebuie.

Vreau sa va mai cer un ultim sfat in legatura cu venitul sotului meu.

Este asociatul meu cu un procent de 5%, mult prea mic pentru a dovedirea veniturilor. Poate in aceasta situatie sa infiinteze un PFA sau o Intreprindere individuala. Nu stiu in ce masura declaratia estiatimativa si Registrul Jurnal de Incasari si Plati este luat in considerare in dovedirea veniturilor, deoarece acestea pot fi dovedite prin declaratia 200 care se depune la data de 15 mai a fiecarui an pentru anul anterior.

Cu multumiri anticipate....

Ultima modificare: Duminică, 6 Iulie 2014
Cezary, utilizator
Conventia de la Haga privind protecţiei copiilor şi cooperării în materia adopţiei internaţionale

ARTICOLUL 2
1.Convenţia se aplică în cazul în care un copil având reşedinţa obişnuită într-un stat contractant (statul de origine) a fost, este sau urmează a fi deplasat către un alt stat contractant (statul primitor), fie după adopţia sa în statul de origine de către soţi sau de către o persoană având reşedinţa obişnuită în statul primitor, fie în vederea unei asemenea adopţii în statul primitor sau în statul de origine.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drept de sedere permanent Cezary Cezary Va rog, poate sa imi spuna cineva unde pot merge in audienta pentru a cere drept de sedere permanenta? Eu am drept de sedere temporara, obtinut acum 2 ani. ... (vezi toată discuția)
O familie din afara spatiului ue rdmt rdmt Buna ziua, Daca se poate sa ma lumineze si pe mine cineva cu privire la chestiunea urmatoare: O familie de israelieni ar dori sa infieze un copil roman ... (vezi toată discuția)
Adoptii lindos lindos Buna seara ! Noi locuim in Norvegia . Este posibila realizarea adoptiei unui copil din Romania? Sau unul dintre noi trebuie sa locuiasca timp de ,, macar ,, ... (vezi toată discuția)