avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 934 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Adoptii
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Adoptii

Buna seara !
Noi locuim in Norvegia . Este posibila realizarea adoptiei unui copil din Romania?
Sau unul dintre noi trebuie sa locuiasca timp de ,, macar ,, un an de zile in Romania? :)
Cel mai recent răspuns: BEJENARU PETRU , Expert judiciar 07:08, 2 Ianuarie 2017
Procedura de adopţie internaţională a unui copil cu reşedinţa obişnuită în România se derulează în conformitate cu prevederile Convenţiei de la Haga asupra protecţiei copiilor şi cooperării în materia adopţiei internaţionale.
Adopţia internaţională vizează adopţia în care adoptatorul sau familia adoptatoare(cetăţeni români cu reşedinţa stabilită în altă ţară) şi copilul ce urmează să fie adoptat (cetăţean român cu reşedinţa în România) au reşedinţa obişnuită în state diferite iar în urma încuviinţării adopţiei copilulul urmează să aibă aceeaşi reşedinţă obişnuită cu cea a adoptatorului.

1) CINE POATE ADOPTA INTERNAŢIONAL UNUL SAU MAI MULŢI COPII DIN ROMÂNIA?
Potrivit art.45 din Legea nr.273/2004 cu modificările şi completările ulterioare, republicată, precum şi cu modificările aduse prin Legea nr.233/2011 -act normativ care a intrat în vigoare la data de 7 aprilie 2012 adopţia internaţională a copilului cu reşedinţa obişnuită în România de către o persoană/familie cu reşedinţa obişnuită în străinătate poate fi încuviinţată numai în următoarele situaţii:
a) adoptatorul sau unul dintre soţii familiei adoptatoare este rudă până la gradul al patrulea inclusiv cu copilul pentru care a fost încuviinţată deschiderea procedurii adopţiei interne;
b) adoptatorul sau unul dintre soţii familiei adoptatoare este şi cetăţean român;
c) adoptatorul este soţ al părintelui firesc al copilului a cărui adopţie se solicită.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Adoptie internationala in familie Cezary Cezary Buna ziua Avem nevoie de ajutor deoarece nu ne descurcam in hatisul de legi. Sotul meu doreste sa adopte copilul meu din prima casatorie, cu acordul ... (vezi toată discuția)
O familie din afara spatiului ue rdmt rdmt Buna ziua, Daca se poate sa ma lumineze si pe mine cineva cu privire la chestiunea urmatoare: O familie de israelieni ar dori sa infieze un copil roman ... (vezi toată discuția)
Adoptie internationala ana-maria55 ana-maria55 Buna Ziua Eu si sotul meu ne-am hotarat sa adoptam o fetita care este a verisorului meu care mai are inca o fetita si un baiat. Noi locuim in Canada de 15 ani ... (vezi toată discuția)