avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 771 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... rasp civ delictuala???
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

rasp civ delictuala???

un transportator imi aduce niste utilaje in port; in contractul cu acesta scrie ca transportatorul nu raspunde de eventualele daune ce s-ar produce la incarcare-descarcare;

transportatorul trebuia sa-mi aduca utilajele intr-un oras din tara (nu doar pana in port);

societatea care mi-a descarcat utilajele (si cu care nu am contract si nici nu l-am angajat eu sa-mi descarce utilajele), mi le-a avariat la descarcare, astfel ca acestea au necesitat reparatii; acea societate era asigurata; s-a facut expertiza si dosar de daune, asiguratorul platindu-mi o anumita suma de bani;

mentionez ca, intre transportator si cel care mi-a descarcat si avariat utilajele, mai exista inca 7 soc. com.

eu am reparat utilajele afara pt ca, daca le-as fi reparat in tara, as fi pierdut garantia data de producator;

care ar fi temeiul legal in baza caruia as putea cere diferenta dintre sumele achitate de catre asigurator si sumele pe care eu le-am cheltuit cu reparatiile si de cand curge termenul de prescriptie? cui ar trebui sa cer aceasta diferenta?

multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: justinian , utilizator 13:52, 11 Iulie 2005
interesanta problema dvs., dar lipsesc multe detalii care ar putea genera unb raspuns mai detaliat si concret.
E important de stiut in baza carui document vi s-a descarcat marfa. Daca exista un contract undeva, acesta este baza legala pt. o actiune in pretentii. In caz contrar (nu exista contract) trebuie promovata o actiune avand ca temei raspunderea civila delictuala. Termenul de prescriptie are o durata de 3 ani si incepe in ziua in care s-a produs paguba.
Va rog sa consultati un avocat solicitand o intrevedere reala nu virtuala; in acest mod veti putea prezenta toate documentele si informatiile pe care le detineti si veti putea astepta si pretinde un raspuns complet. V-am fi recunoscatori daca ne-ati tine la curent cu desfasurarea cazului dvs. Succes!
posibil sa fi existat contract/comanda/whatever intre cea de a 7-a soc. com. din "lantul" mentionat mai sus si cel care le-a descarcat si avariat, insa de unde sa stiu eu?!

transportatorul nu-mi raspunde la hartii/telefoane/e-mail-uri;

deci, in lipsa acestei informatii, eu cum procedez?

pdap, termenul de prescriptie nu curge de la data la care am cunoscut intinderea pagubei, adica de la data la care am primit factura de la cel care mi-a reparat utilajele afara?

daca as merge pe rasp. civ. del., credeti ca art. 1000 (3) c. civ. ar fi un temei mai bun decat art. 998-999 c. civ.?
termenul curge de la data la care s-a produs fapta care atrage raspunderea civila delictuala, nu de la data la care s-a cunoscut intinderea pagubei. Probabil realizati o confuzie cu termenul de 2 luni prevazut in penal la langerea prealabila, termen ce curge de la data la care partea vatamata a cunoscut identitatea faptuitorului.
ma refeream la art. 8 alin. 1 din D 167/58: "Art. 8. - Prescripţia dreptului la acţiune în repararea pagubei pricinuite prin fapta ilicită, începe să curgă de la data cînd păgubitul a cunoscut sau trebuia să cunoască, atît paguba cît şi pe cel care răspunde de ea."

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Obligatie prescrisa?  Boncu Constantin Boncu Constantin Buna ziua, am o situatie care mie mi se parea simpla si clara. Instantele insa au o alta parere...cu care nu sunt de acord. Avem un accident auto in care ... (vezi toată discuția)
Raspunderea materiala a angajatului serviciuapasarichioi serviciuapasarichioi As dori sa stiu si eu ce reprezinta riscul normal al serviciului in sensul art. 270 alin. (2) din codul muncii, cu modificarile si completarile ulterioare? ... (vezi toată discuția)
Despăgubire transport platformă pe rca-ul vinovatului ottotavy ottotavy Va salut, Dupa un accident in urma caruia autoturismul meu nu se mai poate deplasa am chemat platforma pentru a il aduce la constatare si apoi la ... (vezi toată discuția)