in instanta pe art.1528 executarea obligatiei de a face.Desi am suferit un prejudiciu ,neavand un contract de prestari servicii am pierdut datorita lipsei calitatii procesuale a prestatorului de servicii( a paratului) .Acuma doresc sa initiez un nou proces pe raspundere delictuala art 1394,raspunderea solidara art 1382 ( doresc sa dau in judecata societatea comerciala,pe administratorul acesteia si pe cel care mi-a cauzat in mod direct prejudiciul).Intrebari : 1-pot folosi din procesul pierdut expertiza tehnica,depozitiile martorilor(fara ca acestia sa fie din nou citati in noul proces) ,raspunsurile date de societatea comerciala interogatoriului formulat de mine ? 2- Care este termenul de prescriptie ? Decurge de la data savarsirii faptei sau chiar daca paratul a castigat procesul pe o exceptie termenul de prescriptie decurge de la data ramanerii definitive si irevocabile a sentintei primului proces? Va multumesc .
Termenul de prescripție curge de la data săvârșirii faptei prejuciabile.
Probele tb administrate nemijlocit, in fata judecătorului, in contradictoriu cu celelalte parti. Fiecare parte tb sa aiba posibilitatea sa faca probe, sa propune probe in combaterea pretențiilor celorlalți.
Probele din dosarul anterior e posibil sa va foloseasca doar partial in noul dosar avand in vedere schimbarea temeiului de drept si necesitatea probarii elementelor constitutive ale răspunderii civile delictuale.
Fiind vorba despre un autoturism poate decurge termenul de prescriptie de la data finalizarii expertizei ,data la care am aflat faptul ca a fost inlocuit motorul original al autoturismului cu un motor avand seria stearsa ?
Conform art.2.523 NCC"Prescriptia incepe sa curga de la data cand titularul dreptului la actiune a cunoscut sau, dupa imprejurari, trebuia sa cunoasca nasterea lui."Acest articol trebuie insa corelat in cazul raspunderii delictuale cu preved.art.2.528NCC Dreptul la actiune in repararea pagubei cauzate printr-o fapta ilicita.