avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 460 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Buna ziua. Rog opinie in urmatorul caz: 1. Accident de ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Buna ziua. Rog opinie in urmatorul caz: 1. Accident de masina ...

Buna ziua.
Rog opinie in urmatorul caz:
1. Accident de masina august 2018, sofer cu alcoolemie peste 0.8, dosar penal, 2 a 6 l cu suspendare, pasager despagubit de RCA cu suma de 22500 RON
2. Termen de incercare expirat in noiembrie 2022
3. In noiembrie 2022 City Insurance da in judecata soferul. Avocata sustine soferul pt compensatia avand in vedere ca plata se prescrie dupa 2/3 ani
4. Instanta respinge excepţia prescripţiei dreptului material la acţiune si ogliga paratul la plata sumei de 22500 ron plus dobanda legala din data de 07.01.2020
5. Respins apel decembrie 2024
Apelul si procesul au fost sustinute de prescripției dreptului material
la acțiune, dar respins de catre instanta: În ceea ce priveşte termenul de prescripţie a răspunderii penale pentru săvârşirea
infracţiunii de conducere a unui vehicul sub influenţa alcoolului, prevăzută de art. 336 Cod
penal, acesta este de 5 ani şi curge de la data săvârşirii faptei – 06.08.2018 (art. 154 alin. (1)
lit. b) Cod penal), împlinindu-se la data de 06.08.2023.
Coroborând cele expuse în precedent, Tribunalul opinează în sensul că termenul de
prescripţie a acţiunii asigurătorului împotriva persoanei vinovate de producerea accidentului
nu era împlinit în anul 2022 când a fost înregistrată acţiunea.
Faţă de cele de mai sus, Tribunalul nu va achiesa la susţinerile apelantului în senul că
termenul de prescripţie aplicabil în cauză este de 2 ani, subliniind că prezenta acţiune nu este
întemeiată pe raporturile de asigurare.
Totodată se impune a se sublinia că deşi incident, împlinirea termenului general de
prescripţie, de 3 ani, nu va duce la admiterea excepţiei prescripţiei întrucât ne aflăm într-o
situaţie de excepţie, în care pârâtul a fost condamnat penal, aspect care atrage incidenţa art.
1394 Cod civil şi are drept consecinţă prorogarea termenului de prescripţie. Oricum, şi dacă
am face aplicarea termenului de 3 ani, s-ar impune respingerea excepţiei prescripţiei dreptului
material la acţiune, acesta nefiind în fapt împlinit – s-ar împlini la data de 07.01.2023, or
acţiunea a fost înregistrată în anul 2022.
Credeti ca mai are rost apelul? avand in vedere ca dobanda se tot acumuleaza, iar taxele avocatiale nu sunt mici
Multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: iarna123 , utilizator 15:37, 20 Ianuarie 2025
*recursul

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua. rog opinie in urmatorul caz: 1. accident de masina ... iarna123 iarna123 Buna ziua. Rog opinie in urmatorul caz: 1. Accident de masina august 2018, sofer cu alcoolemie peste 0.8, dosar penal, 2 a 6 l cu suspendare, pasager ... (vezi toată discuția)
Buna ziua! in urma cu 4 ani de zile am fost implicat intr-un ... Vasile014 Vasile014 Buna ziua! In urma cu 4 ani de zile am fost implicat intr-un accident unde am lovit doi pietoni pe trecere care traversau regulamentar. Vina a fost a mea si ... (vezi toată discuția)
Prescrierii dreptului material la acţiune invocată allview777 allview777 Buna ziua. Tribunalul a hotarat urmatoarele :\\"Respinge excepţia prescrierii dreptului material la acţiune invocată de pârâta SC xxx SA Cu drept de ... (vezi toată discuția)