avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1130 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Prioritate succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Prioritate succesiune

Buna ziua si bine v-am gasit. As dori cateva sfaturi legate de urmatorul scenariu: Proprietatile familieii mele sunt detinute de catre bunicul meu, in varsta de 82 de ani. Tatal meu este pensionat pe motiv medical, acest motiv fiind de natura psihica. Bunicul nu il accepta pe tatal meu ca si intretinator, in ultimul timp fiindu-i eu aproape. Proprietatile familiei sunt doua case, ambele construite de catre bunicul, in una din ele locuind parintii mei, iar in cealalta bunicul meu. Titlul de proprietate inca nu a fost eliberat, acum este in curs de solutionare. Dovada proprietatii este un testament pe care bunicul meu il are de la parintii lui, testament care este autentificat de catre notar. Ceea ce imi doresc eu este sa il intretin in continuare pe bunicul meu, fortandu-i oarecum pe parintii mei sa faca acelasi lucru impreuna cu mine, deoarece consider ca este si datoria lor. In schimb, mie ar urma sa imi ramana casa in care locuieste acum bunicul meu, iar cealalta casa ar urma sa ramana parintilor meu. Oricum, in aceasta casa au locuit ei, si tot acolo am crescut si eu. Acum apare problema insa: Parintii mei nu sunt de acord cu aceasta propunere, dorind sa ia ei totul. Precizez ca in perioada 2006-2007, de cand a murit bunica si pana cand am terminat eu facultatea, atitudinea lor vis-a-vis de bunicul meu a fost una totalitara, cu cre bunicul nu este de acord, acesta fiind si motivul pentru care nu doreste sa fie intretinut in totalitate de catre ei. Acum va intreb: Bunicul meu poate sa imi lase mie acea parte din proprietate despre care am discutat mai sus, chiar daca fiul lui ar fi normal succesorul? Faptul ca tatal meu este bolnav psihic ma avantajeaza in vre-un fel? Faptul ca bunicul meu are 82 de ani este un impediment? Auzeam ca nu nu ar fi valabil un testament al unei persoane trecute de 70 de ani decat cu avizul unui psihiatru. Este adevarat?
Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: o_mores , utilizator 04:42, 13 Mai 2009
Bunicul dvs. poate sa va intocmeasca un testament ( olograf- datat si semnat de mana testatorului) sau unul autentic, incheiat in fata notarului. .poate deasemena sa va faca un act de donatie sau un contract de intretinere, prin care dvs. va veti obliga sa aveti grija de bunic, iar in schimbul acestei prestatii, la decesul sau sa intrati in posesia imbilului respectiv . Cat priveste avizul psihiatrului, nu cred asa ceva, exista doar varianta ca parintii dvs . sa atace acest testament pe motiv ca batranul nu a avut discernamantul necesar la incheieerea lui. Nici actul de donatie nu este scutit de a fi atacat, deoarece , la data deschiderii succesiunii , mostenitorii rezervatari pot cere reductiunea liberalitatilor( actelor gratuite) excesive, care depasesc rezerva succesorala.
cel mai bine e sa faceti un contract de vanzare-cumparare cu clauza de intretinere.
testamentul trebuie sa fie intocmit cu respectarea rezervei succesorale pe care o au copiii bunicului, in calitate de descendenti. Nu ati pomenit nimic despre faptul existentei doar a unui copil, respectiv tatal dvs, sau exista mai multi. E imprtant de stiut asta, in vederea stabilirii cotei rezervei succesorale existente prevazute de lege, art.841 c.c.
Avizul de la psihiatru e recomandat, pentru a fi protejat dvs. in cazul in care va veti judeca cu parintii- sper sa reusiti sa evitati acest lucru.-
sdianaviolina a scris:

cel mai bine e sa faceti un contract de vanzare-cumparare cu clauza de intretinere.
testamentul trebuie sa fie intocmit cu respectarea rezervei succesorale pe care o au copiii bunicului, in calitate de descendenti. Nu ati pomenit nimic despre faptul existentei doar a unui copil, respectiv tatal dvs, sau exista mai multi. E imprtant de stiut asta, in vederea stabilirii cotei rezervei succesorale existente prevazute de lege, art.841 c.c.
Avizul de la psihiatru e recomandat, pentru a fi protejat dvs. in cazul in care va veti judeca cu parintii- sper sa reusiti sa evitati acest lucru.-

Si eu sper sa evit acest lucru. Ramane o intrebare: Bunicul poate alege sa imparta proprietatile intre mine si fratele meu, urmand ca noi sa intram in posesia lor la un moment dat? A nu se uita ca tatal meu este bolnav psihic, si sincer nu il compatimesc, deoarece principala cauza pentru care a ajuns asa este alcoolul, la care nu a renuntat nici macar dupa ce s-a imbolnavit. Legal, o persoana bolnava psihic poate avea castig de cauza in aceasta situatie? Am uitat sa precizez: Am o datorie morala foarte mare sa fiu langa bunicul meu. Parintii mei nu au fost capabili sa ma intretina in scoala. Chiar daca am facut o facultate la buget, existau totusi si alte cheltuieli, care in cea mai mare parte au fost suportate de catre bunici, in limita posibilitatilor lor. Va multumesc.
Daca aceste case sunt de valoare egala, bunicul va poate lasa prin testament casa in care locuieste. Are dreptul sa dispuna liber de 1/2 din avere in prezenta unui singur copil. Asa ca puteti merge cu el la notar in vederea intocmirii unui testament autentic, fie doar pentru aceasta casa fie pentru 1/2 din mostenire preferabil.

Faptul ca tatal dvs e bolnav psihic nu-l inlatura de la mostenire. Ba chiar va dezavantajeaza pentru ca impotriva tatalui dvs bolnav psihic nu curge nicio prescriptie atat timp cat nu are un ocrotitor legal. (oricum trebuie vazut in ce masura acesta "boala psihica" ii afecteaza capacitatea de exercitiu )

In ipoteza in care casa bunicului depaseste de cota de 1/2 pe care v-o putea lasa prin testament tatal dvs are dreptul sa ceara de la dvs tot ce depaseste 1/2. (Reductiunea nu opereaza de drept ci trebuie invocata, si se prescrie in termen de 3 ani. E posibil sa renunte la a va mai chema in judecata si sa accepte lucrurile asa cum sunt.)

In orice caz dvs dupa moartea bunicului va prezentanti frumos la notar si faceti o declaratie de acceptare expresa a mostenirii. Daca in termen de 6 luni nu si-a dat nimeni interesul si nici cu subsmenatul pe la notar (tatal dvs va fi citat) apelati la un avocat specializat in succesiuni pentru a forta putin nota.
Ultima modificare: Miercuri, 13 Mai 2009
o_mores, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Testamentul poate fi atacat? Cotei Cotei Socrul meu a decedat in 2015,acum soacra mea vrea sa ne lase un testament prin care daca dupa moartea ei sa mostenim noi parte .sotul meu mai are patru frati ... (vezi toată discuția)
Testament cu probleme ralucav54 ralucav54 Buna ziua! Bunica mea din partea tatalui a decedat recent. In urma cu 6 ani dansa a facut un testament prin care si-a manifestat dorinta de a-mi lasa casa ... (vezi toată discuția)
Drept la mostenire brandoza2004 brandoza2004 buna ziua,bunica e dec de 2 anii au mai ramas ca mostenitorii de drept bunicul si 2 fice..una nu vrea sa deschida succesiunea pana nu moare bunicul,eu ca ... (vezi toată discuția)