avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 645 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Schimbarea prenumelui
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Schimbarea prenumelui

Buna seara!
Am fost la starea civia sa mi schimb prenumele.Mi s a raspuns"trebuie sa aveti motive temeinice sa l schimbati"
Motivul este ca nu mi place.Nu eu mi l am ales eu.In cateva zile imi schimb buletinul si aveam ocazia cea mai buna.Ar trebui sa se puna nume provizorii copiilor la nastere,ca apoi la varsta de 14 ani sau la majorat,sa il poata schimba fiecare dupa bunul plac.E ca si cu religia.Vreau nu vreau,sunt crestin ca asa vrea statul roman si B.O.R.Ar trebui schimbate cateva legi in tara asta.Cum sa i demonstrez si unde trebuie sa ma duc sa revolv schimbarea prenumelui inafara de starea civila?
M as duce la primar,dar e ocupat cu carnavalul lui estival :D
Ultima modificare: Luni, 7 Iulie 2014
Ares-3, moderator
Vreau nu vreau,sunt crestin ca asa vrea statul roman si B.O.R.

eronat.
Sunteti botezat ortodox de catre parinti ca asa au vrut ei, nu i-a obligat nimeni. Asta nu va face crestin. Apoi, cand doriti va puteti schimba religia.
In privinta numelui, al prenumelui corect zis, va trebui sa depuneti cerere, ce care o aproba e primarul nu functionarul cu care ati vb.
Conteaza cum argumentati ca sa convingeti ca e un motiv temeinic.
In link aveti legea, motivele daca vreti sa va inspirati, procedura si actele necesare.
daca vi se respinge cererea ,mai aveti o sansa in instanta.
Ca si cu schimbarea numelui/prenumelui,botezul ar trebui facut tot la o varsta in care omul sa poata decide daca se boteaza crestineste sau nu.Si ce sa mai schimb?Nu mi convine ca am fost bagata in cazanul ala.a fost fara voia mea.Nu sunt crestin ortodox si nici alt fel,dar asta doar ca sunt adult,gandesc cum vreau si cred in ce vreau.Dar copii nostri,care sunt indoctrinati in scoli si li se pune cartea de religie in fata..cu ei ce facem?O sa spuneti ca nu e obligatorie ora de religie.Nu este si este.Daca lipseste de la ora de religie,i se pune absenta,daca nu invata bazaconiile din cartea de religie,i se pune nota 4 si ii strica media generala.Sper ca nu fac off topic.Unele lucruri trebuiesc facute cu 'sfintenie"si se fac rapid,iar daca vreau sa mi schimb prenumele,nu se poate.Imi zice d-na de la starea civila ca am nume de sfant.Pai tocmai de asta vreau sa l schimb.Eu nu cred in sfinti si consider ca e un motiv f bun sa mi schimb prenumele.
Art. 491
(1) Parintii indruma copilul, potrivit propriilor convingeri, in alegerea unei religii, in conditiile legii, tinand seama de opinia, varsta si de gradul de maturitate ale acestuia, fara a-l putea obliga sa adere la o anumita religie sau la un anumit cult religios.
(2) Copilul care a implinit varsta de 14 ani are dreptul sa isi aleaga liber confesiunea religioasa.

Aveti ocazia sa ii explicati copilului ce doriti saucum vedeti dvs lucrurile si n-o sa fie indoctrinat.
Puteti sa il retrageti de la ora de religie daca chiar considerati ca e o problema faptul ca asista la acea ora. Nu vad de ce i-ar dauna totusi, in timp, pe masura ce informatiile se acumuleaza din mai multe surse, va putea alege.
In legatura cu prenumele, numai daca va ganditi ca l-a purtta candva si un sfant e o problema, daca numele e frumos si nu va gandit la personaj, nu cred ca ar fi o problema cu numele in sine.
Daca va creaza o stare de discomfort, chiar il puteti schimba.
Pana la 14 ani cred ca dumneavoastra sunteti principalul educator al copilului. Puteti sa-i explicati biblia ca o metafora..ca prea o luati mot a mot.
De la 14 ani isi poate schimba religia sau poate alege sa nu apartina niciunei religii. Ora de religie e facultativa.. s-a discutat subiectul de ani de zile in toate mediile..dar pare ca nu se mai epuizeaza discutia.
Numele il aleg parintii. Asa cum e un fapt stintific ca nu va puteti alege culoare ochilor sau caracteristici ereditare pentru ca le primiti de la parinti.. asa primiti si numele.E o conventie sociala ce tine de forma de organizare in comunitati unde e necesar sa primim fiecare date de identificare care sa ne individualizeze in raport cu altii. Cineva trebuie sa decida pentru cei lipsiti de discernamant. Vi se intocmesc acte la nastere si , din punct de vedere administrativ, s-ar crea chaos daca toti am putea sa ne schimbam numele pe motive neintemeiate cand mai avem cate-o drama existentiala ca ne cheama ca pe unu'de nu ne place. Si eu port numele unei vecine care face trotuarul si e mai mult beata. Asocierea nu e deloc placuta..dar nu e un motiv intemeiat sa-mi schimb numele.Mie imi poarta ghinion cifra 2. Ce ar fi sa solicit sa mi se schimbe cnp-ul..ca-s femeie si inevitabil incepe cu 2?
De la a placea si a accepta pana la superstitia dvs,e cale lunga.Am zis ca nu mi place numele,si daca l am asociat cu un sfant,a fost asa ca un pamflet.Si culorea ochilor se schimba daca vrei,si statura unui om.Prin interventie chirurgicala,faci orice.Eu vb despre lucruri certe,reale,nu despre superstitii si miracole.Vorbim de lucruri diferite.

Alte discuții în legătură

Schimbarea numelui alibec alibec va salut cu respect ,am si eu o intrebare ,daca de curand mi-am schimbat religia de fapt nu aveam nici una pt ca tatal meu fiid de religie musulmana iar mama ... (vezi toată discuția)
Schimbare prenume copil SHAMMY SHAMMY Buna ziua. As dori sa stiu daca pot schimba un prenume al copilului din certificatul de nastere, avand in vedere urmatoarea motivare: unuia dintre parinti nu ... (vezi toată discuția)
Schimbarea numelui roxy17 roxy17 Buna seara! Am si eu o problema in legatura cu numele mai exact prenumele copilului meu care s-a nascut acum 2 luni. Povestea, pe scurt suna in felul urmator: ... (vezi toată discuția)