avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 834 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... conflicte de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

conflicte de munca

Suntem in situatia de a nu fi primit salariile aferente lunilor martie si aprilie si deocamdata ne aflam intr-o incertitudine in ceea ce priveste primirea drepturilor banesti in urmatoarele zile .Angajatorul nu ne da nici un raspuns cert si nu stim cum am putea sa actionam . Daca angajatorul are justificare pentru intarzierea salariilor ,va rugam sa ne sfatuiti in ce mod sa actionam .Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 06:29, 3 Iunie 2009
Depinde de mai multi factori(daca sunteti intr-un sindicat, daca aveti CCM la nivel de unitate, daca nu sunteti in niciuyna din aceste situatii).
Oricum ar fi angajatorul are obligatia legala sa va informeze asupra situatiei financiare a societatii, iar in aceste conditii formulati-i in scris solicitarea d-voastra. si solicitatii un raspuns scris.
Daca nu va raspunde solicitati prin instanta de judecata obligarea acestuia la plata salariilor restante.
Succes!
Incercati intai o sesizare la ITM pentru nerespectarea clauzelor din CIM.
In prima faza sesizatia ITM-ul sau Inspectia Muncii (for superior ITM).
Oricum, drepturile salariale se platesc cu prioritate.
Ma intreb...nu ati primit un raspuns oficial din partea unitatii cu privire la intarzierea platii salariului?
Aveti posibilitatea sa sesizati ITM, dar si sa va adresati instantei de judecata. In speta fiind vorba de un litigiu de munca competenta apartine Tribunalului, iar actiunea este scutita de taxa de timbru si timbru judiciar.
flory97 a scris:

Suntem in situatia de a nu fi primit salariile aferente lunilor martie si aprilie si deocamdata ne aflam intr-o incertitudine in ceea ce priveste primirea drepturilor banesti in urmatoarele zile .Angajatorul nu ne da nici un raspuns cert si nu stim cum am putea sa actionam . Daca angajatorul are justificare pentru intarzierea salariilor ,va rugam sa ne sfatuiti in ce mod sa actionam .Multumesc!

1. Fie depuneti o sesizare la ITM. Aceasta institutie nu poate obliga pe angajtor sa va plateasca salariile insa poate constata ca acestea sunt neplatite , sa acorde un termen pentru plata acestora, iar in caz contrar poate sanctiona contraventional.
2. Fie formulati o actiune in instanta impotriva angajatorului pentru neplata salariilor. Actiunea se introduce la Tribunalul Judetean in a carui raza domiciliati. Instanta de judecata este singura in masura sa oblige pe angajator sa va achite aceste salarii.

Alte discuții în legătură

Ce drepturi mai avem noi, angajatii? omideo20 omideo20 Buna seara.Lucrez incadrl unei firme de un an de zile.Programul este de 12 ore adica 12 cu 24.Dupa calculele mele imi ies peste 200 intr-o luna.nu primesc ... (vezi toată discuția)
Neplata salariala stancovici stancovici lucrez la o firma de 3 ani de zile si din luna decembrie nu mi-am mai primit salarul . ce ar trebui sa fac in acest sens ? (vezi toată discuția)
Promisiuni,minciuni... dannyeld75 dannyeld75 Sunt D din rm-valcea si pana la 31.03.2013 am fost angajat al unei societati de paza cu sediul in bucuresti incepand cu data de 01.11.2011,firma respectiva ... (vezi toată discuția)