Buna ziua,
Soacra mea locuieste in Germania si statul german nu i-a recunoscut o parte din anii lucrati in Romania ( deci nu primeste pensia intreaga).A fost angajat un avocat si in instanta i s-a spus la ultima infatisare ca pentru a -i fi recunoscut toti anii lucrati au nevoie de fotocopii dupa statul de plata din anumiti ani.S-a luat legatura cu directorul fabricii respective, dar dansul a zis ca nu poate face nimic pana nu are o cerere trimisa de catre Ministerul Muncii.M-am uitat pe site-ul ministerului dar nu am gasit nimic concludent pentru mine.
Poate ma ajutati si pe mine cu niste sfaturi utile.Multumesc.
Art. 40. [principalele drepturi si obligatii ale angajatorului]
h) sa elibereze, la cerere, toate documentele care atesta calitatea de salariat a solicitantului;
i) sa asigure confidentialitatea datelor cu caracter personal ale salariatilor.
Cred ca ati inteles eronat ca vi s-au solicitat fotocopii dupa statul de salarii. Statul de salarii cuprinde informatii confidentiale ale tuturor salariatilor. Daca vi se elibereaza o copie dupa acest document veti avea vedea salariul tuturor salariatilor si aceasta este o informatie confidentiala. Poate ar fi bine sa verificati ce alte documente puteti prezenta in afara statului. In baza unei cereri Casa de Pensii va poate elibera un document care cuprinde stagiul de cotizare si poate va puteti descurca cu acel document.
Referitor la ce v-a comunicat directorul fabricii (presupun ca este o unitate de stat care functiona si inainte de 1989) nu pot face decat speculatii. Ma gandesc ca v-a cerut o cerere de la Ministerul Muncii tocmai pentru ca ati solicitat un document confidential in loc de un document personal. Daca ati fi cerut copii dupa fluturasi nu cred ca va mai trimitea la Ministerul Muncii.
S-au obtinut acum 2-3 ani documentele care atestau calitatea de angajat precum si virarile care s-au facut catre stat.Dar la cercetarea lor amanuntita de catre statul german au fost gasite lacune si lipseau unele luni ( nu au fost intocmite corect de catre angajata fabricii ) si atunci au cerut fotocopii.Din pacate aceasta este dorinta nemtilor - fotocopii.