Citez:
Potrivit art. 613 din noul Cod de procedură civilă, obligaţia stabilită prin hotărârea unei instanţe sau printr-un alt titlu executoriu se aduce la îndeplinire de bunăvoie.
În cazul în care debitorul nu execută de bunăvoie obligaţia sa, aceasta se aduce la îndeplinire prin executare silită, care începe odată cu sesizarea organului de executare.
Executarea silită are loc în oricare dintre formele prevăzute de lege, simultan sau succesiv, până la realizarea dreptului recunoscut prin titlul executoriu, achitarea dobânzilor, penalităţilor sau a altor sume acordate potrivit legii prin titlu, precum şi a cheltuielilor de executare.
In continuare:
În cazul în care n-aţi mai plătit ratele la un credit ipotecar, atunci nu ajungeţi pe mâna recuperatorilor, ci veţi rămâne pe cea a băncii sau a unei firme asociate acesteia – aşa-numitele vehicule speciale. Contractele ipotecare sunt cu titlu executoriu, astfel că după 90 de zile de neplată a ratelor, banca poate executa silit ipoteca.
Titlul de creanţă devine titlu executoriu la data la care creanţa fiscală
este scadentă prin
expirarea termenului de plată prevăzut de lege sau stabilit de organul competent ori în alt mod prevăzut de lege.
Contractul dvs de credit prevede ca la data XX a fiecarei luni, trebuie sa achitati o rata. Termenul de 90 de zile este acordat benevol de catre banca, nu exista temei legal in acest sens (sau nu gasesc eu). Unele banci acorda o gratiere de pana la 6 luni de la plata ratei, in cazul in care aveti bunavointa sa comunicati ca sunteti in imposibilitate de plata.
Doriti sa invocati o lege care sa arate ca aveti dreptul sa nu platiti ratele? Nu exista.
Exista termeni abuzivi in contract? Asta e alta poveste, consultati un avocat.