avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1174 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Executare silita pentru neplata rata la un credit ...
Discuție deschisă în Executare silită

Executare silita pentru neplata rata la un credit ipotecar

Buna ziua,

Va rog frumos sa-mi specificati cat mai concret in ce lege (articol, alineat,etc) gasesc in ce conditii se face o executare silita. Mai exact, as vrea sa stiu, unde e specificat termenul de 90 de zile de neplata, ce inseamna neplata, etc.Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 20:21, 7 Iulie 2014
90 de zile de neplata inseamna ca, in termen de 90 de zile, debitorul nu a facut nici o plata catre creditor si nu a comunicat cu acesta motivele neplatii.

Dupa aceasta perioada (specificata in contractul de credit de altfel), creditorul este indreptatit sa recurga la mijloacele necesare recuperarii creditului. In prima faza, banca incearca recuperarea datoriei prin mijloace proprii (mediere, discutii, popriri, executare silita).

Nu are legea legatura aici, contractul de credit este titlu executoriu, hartia care indreptateste creditorul sa-si recupereze banii, hartia pe care ati semnat-o si care atesta ca v-ati asumat responsabilitatea.
In contractul meu de credit, nu e specificat nicaieri termenul de 90 de zile. Ca atare, cand si pe ce baza declanseaza banca momentul executarii silite ?
Citez:

Potrivit art. 613 din noul Cod de procedură civilă, obligaţia stabilită prin hotărârea unei instanţe sau printr-un alt titlu executoriu se aduce la îndeplinire de bunăvoie.

În cazul în care debitorul nu execută de bunăvoie obligaţia sa, aceasta se aduce la îndeplinire prin executare silită, care începe odată cu sesizarea organului de executare.

Executarea silită are loc în oricare dintre formele prevăzute de lege, simultan sau succesiv, până la realizarea dreptului recunoscut prin titlul executoriu, achitarea dobânzilor, penalităţilor sau a altor sume acordate potrivit legii prin titlu, precum şi a cheltuielilor de executare.


In continuare:

În cazul în care n-aţi mai plătit ratele la un credit ipotecar, atunci nu ajungeţi pe mâna recuperatorilor, ci veţi rămâne pe cea a băncii sau a unei firme asociate acesteia – aşa-numitele vehicule speciale. Contractele ipotecare sunt cu titlu executoriu, astfel că după 90 de zile de neplată a ratelor, banca poate executa silit ipoteca.


Titlul de creanţă devine titlu executoriu la data la care creanţa fiscală este scadentă prin expirarea termenului de plată prevăzut de lege sau stabilit de organul competent ori în alt mod prevăzut de lege.

Contractul dvs de credit prevede ca la data XX a fiecarei luni, trebuie sa achitati o rata. Termenul de 90 de zile este acordat benevol de catre banca, nu exista temei legal in acest sens (sau nu gasesc eu). Unele banci acorda o gratiere de pana la 6 luni de la plata ratei, in cazul in care aveti bunavointa sa comunicati ca sunteti in imposibilitate de plata.

Doriti sa invocati o lege care sa arate ca aveti dreptul sa nu platiti ratele? Nu exista.
Exista termeni abuzivi in contract? Asta e alta poveste, consultati un avocat.
Acum sunt lamurit. Termenul de 90 de zile nu e un termen impus de vreo lege.
Specificati in raspuns "n cazul in care aveti bunavointa sa comunicati ca sunteti in imposibilitate de plata". Eu am avut aceasta bunavointa. Am facut-o in scris si cu motivatie clara: nu mai aveam loc de munca (am prezentat si acte). In acest sens, le-am solicitat o restructurare, refuzata de catre banca, pina la urma.

Care e sensul specificatiei facuta de dvs. ? Daca ii informez, si motivatia e reala, pot sa nu ma execute silit ?
Nu, pentru ca aveti un contract incheiat ceea ce va obliga la plata. De multe ori bancile nu sunt interesate sa se ajunga la executare silita si prefera sa mai acorde pasuiri, recalculari, etc. Probabil va confruntati cu o banca mai dificila. Incercati sa comunicati cu filiala mama a bancii (sariti peste cea locala).

Problema e precedentul care s-a creat in romania, cu imposibilitatea platilor facute de romani din cauza situatiei economice precare, pierderea locurilor de munca, etc. Poate de asta se trece cat mai repede la executare silita, intrucat nu exista garantia ca in viitorul foarte apropiat, debitorul isi revine.

Din nou, vorbiti cu altcvineva, persoane peste cele de la filiala dvs locala. Puteti chiar sa faceti o plata, cat de mica acolo, in semn de buna credinta.

Alte discuții în legătură

Termen executare silita pentru credit prima casa balaceanud balaceanud Buna ziua In 2010 am luat un credit prima casa pentru un apartament de 2 camere in constanta. S-a intamplat acum sa intarzii sa platesc o rata si cind am ... (vezi toată discuția)
Restanta la un credit ipotecar ContSters225225 ContSters225225 Buna ziua, Am contractat in 2008 un credit ipotecar pentru o garsoniera in capitala facut pe numele mamei mele eu cu sora mea fiind coplatitori la care din ... (vezi toată discuția)
Rog ajutor !!!! credit ipotecar dangerux dangerux Buna ziua, am un credit ipotecar din 2008 pe care l-am restructurat in urma cu 2 ani .Am o rata restanta , iar a doua rata o platesc cu intarziere , dar o ... (vezi toată discuția)