avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 771 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Indexarea de drept a pensiei de intretinere
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Indexarea de drept a pensiei de intretinere

Buna ziua.
In conformitate cu prevederile art. 531 alin. (2) din Noul Cod Civil,
pensia de întreţinere stabilită într-o sumă fixă se indexează de drept, trimestrial, în funcţie de rata inflaţiei
.
Am cateva nelamuriri si va rog sa ma ajutati din experienta si cunostintele dumneavoastra:
1. Indexarea pensiei o face tertul poprit direct, fara a fi nevoie de incuviintarea prealabila a instantei de judecata?
2. In cazul in care indexarea pensiei o face tertul poprit direct: Daca salariul debitorului poprit nu a fost indexat/majorat, iar suma fixa stabilita de instanta reprezinta exact procentul maxim prevazut de lege raportat la care se poate stabili cuantumul pensiei de intretinere, angajatorul va indexa pensia, chiar daca noua suma este mai mare decat cuantumul legal? Daca nu, care este procedura corecta?
Concret: un copil, venit net 2000 lei, cuantum intretinere datorat, pana la o patrime din venitul lunar net, si stabilit de instanta in suma fixa de 500 lei. Daca se indexeaza cu indicele de inflatie, va rezulta o suma care depaseste cuantumul legal de o patrime din venitul lunar net, in conditiile in care salariul debitorului poprit nu a fost indexat/majorat.
3. Va rog sa imi spuneti daca urmatoarele metode de calcul ale indicelui de indexare si ale pensiei de intretinere indexate sunt corecte:
Indicele de indexare = (Indice luna 1 x Indice luna 2 x Indice luna 3) / 100 x 100
Pensia de intretinere indexata = Pensia de intretinere valabila in trimestrul precedent x Indicele de indexare / 100

Cu deosebita stima pentru ceea ce faceti, va multumesc!
Dan C.
Ultima modificare: Marți, 8 Iulie 2014
dan_co, utilizator
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 12:37, 31 Iulie 2014
Buna ziua.
Din discutiile urmarite, legislatia si materialele documentare studiate, am ajuns la urmatoarele concluzii:
1. Da, indexarea pensiei o face tertul poprit direct, fara a fi nevoie de incuviintarea prealabila a instantei de judecata.
2. Angajatorul va indexa pensia, chiar daca noua suma este mai mare decat cuantumul legal, urmând ca debitorul sa se adreseze instantei de judecată dacă dorește reducerea cuantumului pensiei de întreținere.
3. Da, metodele de calcul ale indicelui de indexare si ale pensiei de intretinere indexate sunt corecte.

Imi poate spune cineva daca aceste concluzii sunt cele corecte?!

Cu deosebita stima pentru ceea ce faceti, va multumesc!
Dan C.
Ultima modificare: Vineri, 11 Iulie 2014
dan_co, utilizator
Sunt si eu interesata de subiect, mai ales de faptul ca tertul nu poate face (legal) popriri (cumulate) mai mari de 50% (parca) din venitul popritului
Ce scrie in hotarare ? Scrie ca trebuie s-o indexati ?
Nu puteti retine mai mult decat scrie in hotarare, iar pensia nu poate depasi maximul legal pt un copil.
In hotarare trebuie sa scrie procentul sau suma fixa ce trebuie retinuta, daca scrie si de indexarea de drept a pensiei, nu s-ar mai respecta suma stabilita, s-ar depasi si procentul maxim legal.
Daca s-a stabilit in suma fixa si scrie ca suma se indexeaza de drept, aveti in link un model de calcul.

[ link extern ]



Cu alte cuvinte, daca in hotarare nu scrie ca pensia se va indexa, tertul poprit nu poate retine mai mult decat suma fixa stabilita de instanta.

In aplicarea art. 531 din Codul civil privind modificarea si incetarea pensiei de intretinere, avand in vedere art. 51 din Legea 71/2011 pentru punerea in aplicare a Codului civil, care stabileste ca dispozitiile art. 531 se aplica si in cazul pensiilor de intretinere stabilite prin hotarare judecatoreasca anterior intrarii in vigoare a Codul Civil, beneficiarul pensiei de intretinere sau reprezentanrul acestuia trebuie sa se adreseze instantei de judecata, singura care poate hotari retinerea unor sume suplimentare, precum si cuantumul acestora?

Cu deosebita stima pentru ceea ce faceti, va multumesc!
Dan C.
intervin si eu cu o intrebare: daca pe hotarare scrie o suma fixa, dar care se va indexa, indexarea merge din 3 in 3 luni, iar pensia va creste din 3 in 3 luni. se poate ajunge ca acea pensie sa depaseasca pragul de 25% din venituri, datorita indexarii?

multumesc
Ultima modificare: Marți, 15 Iulie 2014
Flor_L, utilizator

Alte discuții în legătură

Indexare pensii alimentare mihaionea mihaionea Buna ziua. Angajatorul este obligat sa indexeze pensiile alimentare sau de intretinere, fara a avea in prealabil o hotarare judecatoreasca ? Am discutat cu ... (vezi toată discuția)
Indexarea pensiei alimentare roxana72 roxana72 Conform Codului Civil , art. 531 alin 2, modificat cu data de 01.10.2011, pensia de intretinere stabilita intr-o suma fixa se indexeaza de drept trimestrial, ... (vezi toată discuția)
Actualizare pensie intreţinere minor Martonze Martonze Instanţa a stabilit pentru copilul meu o pensie alimentară în valoare fixă, pe care tatăl o plăteşte cu regularitate. Articolul 531 alin. (2) Cod ... (vezi toată discuția)