avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 494 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Actualizare pensie intreţinere minor
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Actualizare pensie intreţinere minor


Instanţa a stabilit pentru copilul meu o pensie alimentară în valoare fixă, pe care tatăl o plăteşte cu regularitate.
Articolul 531 alin. (2) Cod civil stipulează că pensiile de intreţinere pentru minori stabilite în sumă fixă se actualizează trimestrial, în funcţie de rata inflaţiei.
Întrucât tatăl nu vrea să plătească în funcţie de rata inflaţiei, care ar fi procedeul de urmat pentru ca el să fie obligat la respectarea legii?
Pe de altă parte, cum se poate corela această prevedere cu art.529 alin (2) Cod civil, care nu permite depăşirea unui anumit procent din venitul tatălui, datorat minorului în cauză?
Menţionez că această sumă fixă a fost stabilită în urmă cu câţiva ani şi că nu cunosc veniturile tatălui, este posibil ca suma rezultată în urma aplicării ratei de inflaţie să nu depăşească procentul din venit stabilit de art. 529 Cod civil
Ultima modificare: Marți, 24 Ianuarie 2023
Martonze, utilizator
Cel mai recent răspuns: AV. GABRIELA GERBER , Avocat 17:36, 27 Ianuarie 2023
Neindexarea reprezinta o neexecutare partiala a obligatiei asa cum a stabilit o instanta, Prin urmare este posibila executarea silita. In acest caz, executorul este cel in drept sa actualizeze suma cu rata inflatiei., la solicitarea expresa a creditorului.

Daca astfel indexata pensia ar depasi procentul maxim prevazut de lege, atunci se va limita la acest plafon.

Legea prevede, insa textele trebuiesc intrepretate corelat, astfel ca poate in situatia dvs nu se poate aplica, dar in altele da.

Incercati si vedeti daca se poate obtine ceva mai mult caci temei aveti in hotararea judecatoreasca definitiva.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util

Offtopic
Poate cereti in instanta o marire, ca de acum cativa ani...sigur salariul/ venitul e mai mare.
Ultima modificare: Marți, 24 Ianuarie 2023
gi-jane2, moderator
Bună ziua
Am contactat un executor şi acela mi-a spus că, din moment ce tatăl plăteşte cât scrie în sentinţă, el nu poate demara executarea silită. Dacă execu6torul mă refuză, cum îl pot determina pe tată să respecte legea?
Aş vrea ca obligaţia să fie virată direct de la instituţia care-i oferă venituri, direct în contul meu.
Cum să procedez?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
eu cred ca trebuie notificat tatal intai si abia cand nu se supune ar trebui apelat la executor.
la executor nu pensia o cereti- apelati la alt executor si diferenta de bani intre cat plateste si cat ar trebui sa plateasca.
Mulţumesc.
În ipoteza în care , notificat fiind, tatăl plăteşte suma atualizată din urmă, care ar fi procedura să indexeze în continuare, fără a fi obligat de executor?
Adică mă interesează care ar fi modalitatea ca pensia alimentară să fie virată direct de la instituţia unde este angajat în contul meu? Executorul poate să solicite asta, dacă el plăteşte, după notificare?

Alte discuții în legătură

Indexare pensie intretinere c_stefania c_stefania BUna ziua, Am citit pe forum ca pensia stabilita intr-o suma fixa se indexeaza trimestrial de catre angajator cu rata inflatiei. Tatal fetitei mele a ... (vezi toată discuția)
Indexarea pensiei alimentare roxana72 roxana72 Conform Codului Civil , art. 531 alin 2, modificat cu data de 01.10.2011, pensia de intretinere stabilita intr-o suma fixa se indexeaza de drept trimestrial, ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara TOS55555 TOS55555 ce sanse sunt pt majorare pensie alimentara .am 2 copii si s-a stabilit pensie 24 % pt amandoi.Fostul sot plateste rate la banca si insttanta a considerat sa ... (vezi toată discuția)