avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1024 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... indexarea pensiei alimentare
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

indexarea pensiei alimentare

Conform Codului Civil , art. 531 alin 2, modificat cu data de 01.10.2011, pensia de intretinere stabilita intr-o suma fixa se indexeaza de drept trimestrial, in functie de rata inflatiei. In cazul in care pensia alimentara se vireaza, in baza hotararrii judecatoresti direct de catre angajatorul parintelui care este o obligat sa o plateasca si aceasta a ramas in acelasi cuantum fix inca din anul 2009, cum pot obtine indexarea acesteia? este necesara solicitarea prin instanta sau direct angajatorului care o plateste? se poate cere retroactiv incepand cu anul 2009?
Daca aveti o hotarare din anul 2009, la acel moment nu se aplica articolul din Codul Civil care a intrat in vigoare in 2011.
Insa prevederile se aplica si hotararilor obtinute anterior anului 2011.
Puteti cere angajatorului, insa doar pentru o perioada de 3 ani anterior cererii, adica incepand cu anul 2016 pana in prezent
Ultima modificare: Luni, 15 Iulie 2019
Avocat Draghici Cornelia, Avocat
Executarea silita ( realizata in toate formele sale , prin poprire , mobiliara sau imobiliara ), vizeaza perioada de 3 ani, anterioara depunerii cererii de executare silita.

Este aplicabil termenul general de prescriptie, cel de 3 ani, si in materia pensiei de intretinere.


Asadar, pot fi poprite veniturile, cuantumul pensiei fiind calculat in functie de acest interval.

Adresati-va executorului judecatoresc.

Acesta va incuviinta cererea, se va adresa instantei de judecata, care va dispune pe cale de incheiere.


Ulterior, cuantumul pensiei va fi determinat in functie de veniturile nete efective , care pot fi obtinute de la autoritati (societatea angajatoare, ITM).


Fara a stabili in mod corect cuantumul pensiei , nu poate fi obtinuta suma de bani datorata.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indexarea de drept a pensiei de intretinere dan_co dan_co Buna ziua. In conformitate cu prevederile art. 531 alin. (2) din Noul Cod Civil, [quot]pensia de întreţinere stabilită într-o sumă fixă se indexează de ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara Iulia_19_79 Iulia_19_79 Buna ziua ,am divorțat în 2011,la vremea aceea salariul minim pe economie era foarte mic,pensia alimentara s-a stabilit la fabuloasa suma de 145 de lei ... (vezi toată discuția)
Indexare pensii alimentare mihaionea mihaionea Buna ziua. Angajatorul este obligat sa indexeze pensiile alimentare sau de intretinere, fara a avea in prealabil o hotarare judecatoreasca ? Am discutat cu ... (vezi toată discuția)