avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1023 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Indexare pensii alimentare
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Indexare pensii alimentare

Buna ziua.
Angajatorul este obligat sa indexeze pensiile alimentare sau de intretinere, fara a avea in prealabil o hotarare judecatoreasca ?
Am discutat cu diverse persoane vis-a-vis de acest lucru, parerile fiind impartite.
Va rog sa ma lamuriti in acest sens.
Am primit un raspuns de la un grefier care spunea ca beneficiarul sumei trebuie sa se adreseze instantei, iar aceasta emite o hotarare in care se stabileste cuantumul nou al pensiei alimentare indexate.
Cel mai recent răspuns: Alexandru Munteanu , Avocat 23:50, 31 August 2012
Depinde. Daca vorbim de o marire a pensiei de intretinere in urma cresterii salariului debitorului, aceasta „indexare” a pensiei de intretinere se va face doar daca instanta a stabilit pensia procentual, nu in suma fixa.

Daca vorbim de indexarea pensiei de intretinere cu inflatia, aceasta se aplica doar sentintelor emise dupa noul cod civil si se face de drept in virtutea legii, fara a fi necesara o noua actiune in instanta.
Noul Cod Civil

Modificarea şi încetarea pensiei de întreţinere

Art. 531. - (1) Dacă se iveşte o schimbare în ceea ce priveşte mijloacele celui care prestează întreţinerea şi nevoia celui care o primeşte, instanţa de tutelă, potrivit împrejurărilor, poate mări sau micşora pensia de întreţinere sau poate hotărî încetarea plăţii ei.
(2) Pensia de întreţinere stabilită într-o sumă fixă se indexează de drept, trimestrial, în funcţie de rata inflaţiei.


Punere în aplicare Art. 531. prin Lege 71/2011 :
Art. 51. -
Dispoziţiile art. 531 din Codul civil privind modificarea şi încetarea pensiei de întreţinere sunt aplicabile şi în cazul pensiilor de întreţinere stabilite prin hotărâre judecătorească anterior intrării în vigoare a Codului civil.
Ultima modificare: Joi, 30 August 2012
romascanu, moderator
Yep, se pare ca se poate aplica si hotararilor anterioare intrarii in vigoare a codului civil. Mi-a scapat asta :)
romascanu a scris:

Art. 531. - (1) Dacă se iveşte o schimbare în ceea ce priveşte mijloacele celui care prestează întreţinerea şi nevoia celui care o primeşte, instanţa de tutelă, potrivit împrejurărilor, poate mări sau micşora pensia de întreţinere sau poate hotărî încetarea plăţii ei.
(2) Pensia de întreţinere stabilită într-o sumă fixă se indexează de drept, trimestrial, în funcţie de rata inflaţiei.


:-/ Io-s mai greu de cap si nu pricep: Cine "face" indexarea asta de drept? Sau, mai "juridic" intreband: cine o constata si cum / cand / la cererea cui? Sub ce sanctiune pentru cine nu o face?
Ca, in ciuda art. 531 (2), singura nu se va face niciodata.

Multumesc de orice lamuriri.

In opinia mea, art. 531 ma duce la concluzia ca o va constata instanta de tutela.

Concluzia ca o va "face" tertul poprit nu ma "coafeaza" deloc.

Ipoteza:
Firma pe care o reprezint are un muncitor cu salariu fix, minim pe economie, si popriri pe 1/2 (pensie pt. 3 copii stabilita pe vechea lege in suma fixa + credite pe diferenta pana la 1/2, stabilit in suma fixa de executor). Daca ii indexez pensia (cum, cand, fac asta ca angajator sau ca tert poprit = pe procedura civila sa pe dreptul muncii, cum si cui comunic, de unde visez inflatia, cum calculez acel trimestrial), fie si numai cu 1 leu, o sa depasesc limita legala maxima a retineriilor din salariu.
Asta e primul argument ce imi vine in minte. Sper totusi ca angajatorii sa nu devina si instante de tutela, si executori judecatoresti.

Pai nu vad necesitatea ca instanta sa constate ca inflatia a fost de x% si astfel sa decida indexarea pensiei, am umple fara temei instantele.

Angajatorul trimestrial va indexa pensia de intretinere cu inflatia trimestriala anuntata de INS/BNR. In cazul in care angajatul dvs. are pensii de intretinere si catre alti copii și pe langa asta si debite asupra carora exista poprire, angajatorul va plati cu prioritate pensiile de intretinere, pana la limita de 1/2 din venit, chiar daca asta inseamna ca nu se va mai plati un ban catre creditori.

In momentul in care se ajunge la 1/2 din venit, va opriti inclusiv cu indexarea, recomandând în acelasi timp angajatului sa solicite in instanta recalcularea pensiei de intretinere.
Ultima modificare: Vineri, 31 August 2012
Alexandru Munteanu, Avocat

Alte discuții în legătură

Indexarea de drept a pensiei de intretinere dan_co dan_co Buna ziua. In conformitate cu prevederile art. 531 alin. (2) din Noul Cod Civil, [quot]pensia de întreţinere stabilită într-o sumă fixă se indexează de ... (vezi toată discuția)
Actualizare pensie intreţinere minor Martonze Martonze Instanţa a stabilit pentru copilul meu o pensie alimentară în valoare fixă, pe care tatăl o plăteşte cu regularitate. Articolul 531 alin. (2) Cod ... (vezi toată discuția)
Rata inflatiei pensie alimentara.bună seara,am deschis proces pentru micșorarea pensiei de intretinere,eu ... Meduza10 Meduza10 Bună seara,am descjis proces pentru micșorarea pensiei de intretinere,eu nu am venit și în întâmpinare mi s- cerut sa plătesc rata inflatiei ... (vezi toată discuția)