romascanu a scris:
Art. 531. - (1) Dacă se iveşte o schimbare în ceea ce priveşte mijloacele celui care prestează întreţinerea şi nevoia celui care o primeşte, instanţa de tutelă, potrivit împrejurărilor, poate mări sau micşora pensia de întreţinere sau poate hotărî încetarea plăţii ei.
(2) Pensia de întreţinere stabilită într-o sumă fixă se indexează de drept, trimestrial, în funcţie de rata inflaţiei.
:-/ Io-s mai greu de cap si nu pricep: Cine "face" indexarea asta de drept? Sau, mai "juridic" intreband: cine o constata si cum / cand / la cererea cui? Sub ce sanctiune pentru cine nu o face?
Ca, in ciuda art. 531 (2), singura nu
se va face niciodata.
Multumesc de orice lamuriri.
In opinia mea, art. 531 ma duce la concluzia ca o va constata instanta de tutela.
Concluzia ca o va "face" tertul poprit nu ma "coafeaza" deloc.
Ipoteza:
Firma pe care o reprezint are un muncitor cu salariu fix, minim pe economie, si popriri pe 1/2 (pensie pt. 3 copii stabilita pe vechea lege in suma fixa + credite pe diferenta pana la 1/2, stabilit in suma fixa de executor). Daca ii indexez pensia (cum, cand, fac asta ca angajator sau ca tert poprit = pe procedura civila sa pe dreptul muncii, cum si cui comunic, de unde visez inflatia, cum calculez acel trimestrial), fie si numai cu 1 leu, o sa depasesc limita legala maxima a retineriilor din salariu.
Asta e primul argument ce imi vine in minte. Sper totusi ca angajatorii sa nu devina si instante de tutela, si executori judecatoresti.