avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1245 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Imprumut cu rate fixe, dar care s-au dublat
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Imprumut cu rate fixe, dar care s-au dublat

Buna ziua,

va cer sprijinul in vederea clarificarii unei situatii financiare, pentru unul dintre beneficiarii fundatiei la care lucrez. Beneficiarul, doamna I. (nu ii pot divulga numele din motive de confidentialitate), a facut un credit bancar, in urma cu un an. Nu a citit contractul de 20 de pagini, inainte sa il semneze. A crezut "pe cuvant" ce i-au spus cei de la banca, si anume ca vor fi un nr x de rate in valoare de y lei/luna. Zis si facut, o perioada ratele au fost fixe, apoi cei de la banca i-au suplimentat creditul. Doamna I., fiind intr-o situatie precara (creste singura pe fiica sa adolescenta si pe copilul celeilalte fiice, care l-a abandonat), a imprumutat, ocazional, diferite sume din acel supliment (de obicei, cate 50 - 100 lei, la un interval de cateva saptamani).
In prezent, ratele au crescut de la 200 lei, la 400 lei.
Doamna I., se afla in imposibilitatea de a le achita, salariul sansei fiind de 900 lei.
Intrebarea este: doamna I. ar putea fi sprijinita pentru a cere o reesalonare a ratelor, o inchidere a oricarui tip de supliment financiar din partea bancii, eventual o suspendare a creditului, o perioada de timp, avand in vedere faptul ca a acumulat multe datorii la celelalte utilitati? Eu nu imi dau seama cat de corect au fost calculate aceste rate, din moment ce sumele datorate cresc lunar.
Ce parere aveti?
Multumesc anticipat pentru raspunsuri!
Cel mai recent răspuns: asistentsocial , utilizator 14:21, 9 Iulie 2014
Informatiile pe care le furnizati dvs.sunt extrem de succinte.Totusi,d-na in cauza ar putea merge la respectiva banca,solicitand o restructurare a creditului,cu o rata mai mica.Daca va fi acceptata sau nu cererea ,depinde numai de banca.
In privinta cresterii ratelor,pot doar presupune din expunerea dvs.faptul ca ,ori doamna a intarziat cu platile lunare,ori ca a trecut perioada(in general de 1 an) cu dobanda fixa stipulata in contract.
De asemenea,respectiva doamna ar fi trebuit sa primeasca act/acte aditional/e,daca banca ar fi modicat conditiile sau majorat dobanzile.Pe de alta parte,nu ati fost foarte explicit referitor la "suplimentarea "creditului.
Va sugerez sa o sfatuiti pe doamna in cauza sa consulte un avocat,pentru a fi la curent cu toate clauzele contractuale impuse de catre banca in "cele 20 de pagini",dar si pentru a putea stabili daca nu este vorba si in acest caz despre clauze abuzive ale bancii(cresterea nejustificata a dobanzii,comisioane de risc,rambursare,etc),clauze care ar putea duce la dublarea ratelor lunare dupa cum specificati( de la o rata in cuantum de 200 lei initial,la 400 lei in prezent).
Succes!
~ Conținut șters la cerere ~
Buna ziua,

va multumesc pentru raspunsuri si imi pare rau ca nu am putut furniza mai multe informatii. Acum sunt in posesia actelor si pot spune putin mai multe (nu sunt familiarizata cu acest tip de contract si nu inteleg nici eu foarte multe).

In contractul de credit, obiectul este "acordarea de catre XXXXXXX a unei Linii de Credit, cu un Card de credit atasat.
Valoare linie de credit: 5.500 lei si valoare totala platibila 23.334,94lei.
Am si majoritatea facturilor pe care doamna I le-a primit si le-a achitat.

Ma intereseaza sa gasesc un avocat care sa poata "elucida" legalitatea acestui contract si sa o poata ajuta pe doamna I sa isi usureze, pe cat posibil, situatia prezenta.
Mentionez ca doamna I are sediul in Bucuresti, la fel si fundatia care incearca sa o ajute.
Va multumesc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Rate credit constantin29 constantin29 Buna ziua,am avut un credit pe 5 ani la o banca ,60 rate lunare a 197.08 lei .La ghiseu in momentul platii doamna de acolo mi-a zis daca vreau sa depun 200 ... (vezi toată discuția)
Card euroline-2006 VIOPAUN VIOPAUN Buna ziua, Va rog frumos sa ma ajutati cu un sfat in rezolvarea urmatoarei probleme: In 2005 am facut un credit cu rata fixa pentru bunuri consum cu ... (vezi toată discuția)
Neplata ratelor la credit de nevoi personale ganciumonica ganciumonica Am un credit de nevoi personale fara girant, fara garantii, incheiat in 2007. De un an si jumatate nu am mai putut plati ratele In prezent, am reusit sa ... (vezi toată discuția)