avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 908 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Situatie evaziune fiscala sau nu?
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Situatie evaziune fiscala sau nu?

De la 1.01.2014 am devenit asociat unic in societate cu domeniu principal de activitate constructii. S-au emis lunar facturi catre beneficiar dar plata acestora s-a facut intr-un cont care nu apartine firmei sau administratorului ci unui angajat. Acesta nu este imputernicit pentru incasare iar atat contul cat si beneficiarul sunt in afara tarii. Desi s-a insistat asupra situatiei nu s-a procedat corect in nici una din lunile de activitate. Cum poate fi catalogata aceasta situatie si ce solutii legale exista pentru remedierea ei?
Cel mai recent răspuns: Ioan Petru Butariu , Contabil 12:58, 10 Iulie 2014
Acea persoana care a incasat banii, fara a avea vreun titlu pt incasare, trebuie sa ii returneze societatii.

Daca nu doreste de buna voie, aveti Cod civil:

Art. 1.341. - (1) Cel care plăteşte fără a datora are dreptul la restituire.
(2) Nu este supus restituirii ceea ce s-a plătit cu titlu de liberalitate sau gestiune de afaceri.
(3) Se prezumă, până la proba contrară, că plata s-a făcut cu intenţia de a stinge o datorie proprie.
...

Art. 1.344. - Restituirea plăţii nedatorate se face potrivit dispoziţiilor art. 1.635-1.649.

Ultima modificare: Joi, 10 Iulie 2014
Ioan Petru Butariu, Contabil

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Restituire plata facuta in plus camelianegru camelianegru Buna ziua, Ma puteti ajuta cu cadrul legal la incasarea sumelor platite in plus la furnizor? Concret, am platit in plus la furnizor o suma. Acum as vrea sa o ... (vezi toată discuția)
Avocata m'a tras pe sfoara si mi'a pierdut procesul spiridon vasilica spiridon vasilica Buna seara! Am un subiect #-o ... La apelul pe care l\'am facut anul trecut, la procesul de partaj ,avocata mi\'a cerut 60 milioane (vechi) , pe care am ... (vezi toată discuția)
Înșelăciune privind executarea unei amenajări interioare: ,,meșterul'' a încasat avansul, dar n-a făcut lucrarea. avem șanse să recuperăm banii? mariuss2 mariuss2 In urma cautarilor pentru un mester care sa execute niste lucrari pentru imbracarea unei scari interioare, parintii mei au gasit un individ din alt oras pe ... (vezi toată discuția)