avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 494 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... succesiune testamentara
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

succesiune testamentara

buna ziua, parintii mei au avut grija de o persoana, divortata si nerecasatorita, fara copii si fara parinti in viata, diin anul 2008 de can a decedat mama acestuia. intre timp aceasta persoana s-a imbolnavit de cancer si a decedat. inainte de deces a facut la notariat un testament prin care i-a numit pe parintii mei legatari cu titlu universal. prima rua cea mai apropiatat a acestei persoane este o matusa, sora tatalui, care nu a vrut sa iaba de a face cu el nimic, dar in2 011 a intentat proces pentru curatale, lpe care l-a pierdut, iar dupa aceea in 2013 a intentat proces pentru punere sub interdictie , pentru a-i luat averea si a baga o familie in casa lui, starea materiala a aestuia fiind una buna. persoana in cauza nu a vrut sa fie ingrijit de nimeni in genul de a locui cu el, iar parintii mei fiind vecini de peste 23 de ani, fiind f apropiati, cei c are l-au ajutat atat in timpul vietii mamei lui cat si dupa decesul acesteia, mai mult de cand a cesta s-a imbolnavit. matusa acestuia a obtinut un certificat medico-legal din care reiese ca nu are discernamant desi, la o a doua expertiza a iesit ca are disceramant. procesul nu a fost finalizat pana cand o lata institutie medicala nu avizeaza care dintre cele doua certificate este accepat pentru ca instatnta sa pronunte o hotarare.intre timp persoana a decedat, testamentul a fost facut in perioada procesului de punere sub interdictie, chiar daca acsta a avut discernamant si si-a dat consimtamantul in fata notarului. intrebarea mea este daca matusa sa care este mostenitoarea legala, poate sa dezbata mostenirea mai repede de termenul de 1 an , si daca pentru dezbaterea oricarei succesiuni la instanta, verificarea liberalitatilor si optiunilor suucesorale la infonot este obligatorie.
Cel mai recent răspuns: ramona74 , utilizator 21:56, 8 Iulie 2014
Da, pentru dezbaterea succesiunilor in instanta este obligatorie verificarea notarului cu privire la vreo deschidere anterioara a succesiunii, sub sanctiunea anularii cererii de chemare in judecata.
Si parintii dvs., ca mostenitori testamentari, puteau solicita dezbaterea notariala a succesiunii, in termenul de acceptare al mostenirii.
In cazul in care mostenitoarea legala - sora tatalui defunctului, ruda colaterala de gradul III, deci nerezervatara, va invoca nulitatea testamentului pe motivul lipsei de discernamant, procedura notariala se suspenda si partile se trimit la instanta.
Discernamantul trebuie analizat daca exista la momentul incheierii testamentului, si nu ulterior. De asemenea, este irelevant daca anterior datei autentificarii testamentului defunctul a avut perioade de ratacire si discernamant diminuat, cata vreme nu s-a pronuntat o hotarare de punere sub interdictie.
multumesc foarte mult. oricum testamentul si declaratii de acceptare a mostenirii au fost inregistrate in registrele corespunzatoare
multumesc frumos pentru raspuns.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Moștenirea unui cuplu fără copii. Îi pot moșteni în calitate de nepoată, dacă doar eu am îngrijit-o pe mătușa? niko79 niko79 Buna ziua! Va rog sa ma ajutati cu raspunsul la urmatoarea intrebare. Am avut o matusa si sotul ei, care nu au avut copii si care au decedat acum 15 ani, ei ... (vezi toată discuția)
Mostenire prin testament adapetre adapetre Matusa mea al carui sot este decedat a lasat bunurile sale mie si unor rude ale sotului sau facand pentru fiecare dintre noi testament separat in care ... (vezi toată discuția)
Mostenire piru piru Intr-o familie fara copii decedeaza sotul; Mai are dreptul si altcineva in afara de sotie la masa succesorala (nepoti, frati ai celui decedat) ? . Intreaga ... (vezi toată discuția)