avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 313 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenire prin testament
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenire prin testament

Matusa mea al carui sot este decedat a lasat bunurile sale mie si unor rude ale sotului sau facand pentru fiecare dintre noi testament separat in care este precizat pentru fiecare ce anume mosteneste. Legat de punerea in practica a mostenirii fiecaruia am de pus cateva intrebari. Nu exista copii, frati, surori, parinti.
1.Mai este necesara dezbatere de succesiune?
2. Poate sa mearga fiecare separat sa isi ia in posesia bunurile lasate doar cu testamentul si certificatul de deces sau trebuie mers la notar si obtinut certificat de mostenitor?
3. In orice situatie fiecarui dintre succesori i se va cere certificatul de deces in original sau pot fi facute si folosite copii legalizate?
4 . Daca eu patesc ceva inainte de decesul matusii poate sotul sau copiii sa intre la succesiune in locul meu?
5 este obligatoriu ca la intocmirea testamentului matusa sa fi avut 2 martori?
Ultima modificare: Sâmbătă, 8 Iunie 2019
adapetre, utilizator
Cel mai recent răspuns: raluk0207 , utilizator 13:56, 17 Iunie 2019
Buna seara,
1. DA!
2. NU
3. Se depune doar un certificat
4. NU
5 Daca e notarial NU
Buba ziua
As avea nevoie de cateva lamuriri suplimentare. Matusa a scris fiecarui mostenitor un alt testament. Asta inseamana ca fiecare va merge la notar separat sa capete certificat de mostenitor si apoi intra in posesia a ceea ce a primit? Existand un singur certificat de deces cel care il va obtine va evita sa ni-l dea celorlalti sa mergem cu el pentru a nu se pierde. Putem face copii legalizate? daca nu atunci cum se procedeaza? trebuie sa ne intalnim toti?
Am inteles ca dezbatere de succesiune nu ar trebui daca sunt testamentele.
Cum pot proceda pentru a fi sigura ca daca mi se intampla mie ceva inainte de a deceda matusa, mosteniirea sa se transfere sotului si copiilor? presupun ca ar trebui schimbat testamentul iar ea sa precizeze in cel nou acest transfer, dar nu as vrea sa o stresez si sa ii cer sa se duca iar la notar. Ea este convinsa ca acest transfer se intampla automat

Va multumesc pentru lamuriri

adapetre a scris:

Buba ziua
As avea nevoie de cateva lamuriri suplimentare. Matusa a scris fiecarui mostenitor un alt testament. Asta inseamana ca fiecare va merge la notar separat sa capete certificat de mostenitor si apoi intra in posesia a ceea ce a primit? Existand un singur certificat de deces cel care il va obtine va evita sa ni-l dea celorlalti sa mergem cu el pentru a nu se pierde. Putem face copii legalizate? daca nu atunci cum se procedeaza? trebuie sa ne intalnim toti?
Am inteles ca dezbatere de succesiune nu ar trebui daca sunt testamentele.
Cum pot proceda pentru a fi sigura ca daca mi se intampla mie ceva inainte de a deceda matusa, mosteniirea sa se transfere sotului si copiilor? presupun ca ar trebui schimbat testamentul iar ea sa precizeze in cel nou acest transfer, dar nu as vrea sa o stresez si sa ii cer sa se duca iar la notar. Ea este convinsa ca acest transfer se intampla automat

Va multumesc pentru lamuriri

Se va dezbate o singură succesiune. Se va depune la dosar în singur certificat de deces, în original, ca defunctul e doar unul.
Se vor prezenta toti legatarii cu toate testamentele.
Testamentul nu este act de proprietate, ci doar o dispoziție pentru cauza de moarte. Deci, da, trebuie dezbătută succesiunea.
Nu aveti cum sa va asigurați, pentru că legal, daca dvs decedați înaintea mătușii, legatul (testamentul dvs) devine caduc, adică bunul respectiv va reveni moștenitorilor legali ai mătușii.
Art. 1071 din Codul civil prevede:
"Caducitatea legatului
Orice legat devine caduc atunci când:
a) legatarul nu mai este în viaţă la data deschiderii moştenirii".

Adică dvs decedați înaintea mătușii.

Art. 1072 Cod civil
"Destinaţia bunurilor constituind obiectul unui legat ineficace
Ineficacitatea legatului din cauza nulităţii, revocării, caducităţii sau desfiinţării pentru nerealizarea condiţiei suspensive ori pentru îndeplinirea condiţiei rezolutorii profită moştenitorilor ale căror drepturi succesorale ar fi fost micşorate sau, după caz, înlăturate prin existenţa legatului sau care aveau obligaţia să execute legatul."

Deci nu se intampla automat nimic.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Testament autentic lasat e o persoana decedata intr-un accident rutier in acelasi timp cu legatarul FLORY15 FLORY15 speta: o persoana X decedeaza impreuna cu mai multe persoane intr-un accident rutier grav, fara a se stii ora si minutul decesului fiecarei persoane, in ... (vezi toată discuția)
Testament danaistratescu danaistratescu Persoana X care traieste a facut un testament la notar si a trecut acolo doua persoane (sot si sotie), sa le denumim persoanele A si B (rude de gradul 3), care ... (vezi toată discuția)
Succesiune buna ziua, matusa mea a lasat bunurile prin testament ... helene100 helene100 Succesiune Buna ziua, Matusa mea a lasat bunurile prin testament intocmit la notar , nepotilor/stranepotilor de frate/Sora si unei prietene. Matusa nu ... (vezi toată discuția)