avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 2126 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... TESTAMENT AUTENTIC lasat e o persoana decedata intr-un ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

TESTAMENT AUTENTIC lasat e o persoana decedata intr-un accident rutier in acelasi timp cu legatarul

speta: o persoana X decedeaza impreuna cu mai multe persoane intr-un accident rutier grav, fara a se stii ora si minutul decesului fiecarei persoane, in certificatele constatatoare de deces nu se mentioneaza .
Persoana X era necasatorita, nu avea copii, iar dintre parinti mai traieste doar mama.Persoana X a lasat un testament autentic la notar prin care a desemnat legatar universal pe iubitul ei, care este decedat si el in accident , fara a se fi trecut pe certificatul constatator de deces ora si minutul decesului acestuia.
INTREBARE: Din punct de vedere juridic, la succesiunea persoanei X CINE VINE CA MOSTENITORI: doar mama , in calitate de mostenitoare legala, avand in vedere ca legatarul a murit odata cu testatorul, nestiindu-se exact cine a murit inainte, fiind practic codecedati?multumesc
Cel mai recent răspuns: Mihai Teris , Avocat 16:31, 1 Septembrie 2015
Bună ziua.
Potrivit art. 1071 lit.a) Cod civil ”Orice legat devine caduc atunci când legatarul nu mai este în viaţă la data deschiderii moştenirii” iar potrivit art. 1072 Cod civil ” Ineficacitatea legatului din cauza nulităţii, revocării, caducităţii sau desfiinţării pentru nerealizarea condiţiei suspensive ori pentru îndeplinirea condiţiei rezolutorii profită moştenitorilor ale căror drepturi succesorale ar fi fost micşorate sau, după caz, înlăturate prin existenţa legatului sau care aveau obligaţia să execute legatul”
Răspunsul fiind mama decedatei în calitate de așcendent.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Testament danaistratescu danaistratescu Persoana X care traieste a facut un testament la notar si a trecut acolo doua persoane (sot si sotie), sa le denumim persoanele A si B (rude de gradul 3), care ... (vezi toată discuția)
Mostenire prin testament adapetre adapetre Matusa mea al carui sot este decedat a lasat bunurile sale mie si unor rude ale sotului sau facand pentru fiecare dintre noi testament separat in care ... (vezi toată discuția)
Testamentar decedat xyz-xyz xyz-xyz O persoana care nu a fost casatorita niciodata, nu are copii dar are 4 frati a decedat. A lasat prin testament incheiat la notar toate bunurile unei nepoate si ... (vezi toată discuția)