Persoana X care traieste a facut un testament la notar si a trecut acolo doua persoane (sot si sotie), sa le denumim persoanele A si B (rude de gradul 3), care vor beneficia de mostenirea ei (persoana X).
Intre timp persoanele A si B au decedat.
A si B au un copil care este mostenitor, ii spunem persoana C.
Mentionez ca persoanele A si B, respectiv C s-au ocupat/ingrijt de persoana X.
Persoana X nu a schimbat testamentul, dupa moartea persoanelor A si B.
Persoana X nu are nicio alta ruda, sot/copii.
Întrebarea este in cazul in care Persoana X inceteaza din viata, mostenitorul C, poate dezbate succesiune dupa Persoana X ca fiind mostenitorul parintilor A si B, care erau trecuti in testament, si poate beneficia de mostenirea Persoanei X.
Art. 1071 Cod civil
Caducitatea legatului
Orice legat devine caduc atunci când:
a) legatarul nu mai este în viaţă la data deschiderii moştenirii;
Art. 1072 Cod civil
Destinaţia bunurilor constituind obiectul unui legat ineficace Ineficacitatea legatului din cauza nulităţii, revocării, caducităţii sau desfiinţării pentru nerealizarea condiţiei suspensive ori pentru îndeplinirea condiţiei rezolutorii profită moştenitorilor ale căror drepturi succesorale ar fi fost micşorate sau, după caz, înlăturate prin existenţa legatului sau care aveau obligaţia să execute legatul.
Daca X nu mai are nicio ruda pana la gradul 4 inclusiv, mostenirea este vacanta si o ia statul.
Daca i-au asigurat lui X ingrijire, ar fi trebuit sa incheie un contract de intretinere.
Testamentar decedat
xyz-xyz
O persoana care nu a fost casatorita niciodata, nu are copii dar are 4 frati a decedat. A lasat prin testament incheiat la notar toate bunurile unei nepoate si ... (vezi toată discuția)