avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1019 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Punere in intarziere sau nu?
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Punere in intarziere sau nu?

Buna ziua,

Am fost dat in judecata pentru neplata a trei luni a cuantumului intretinerii, un total de mai putin de 400 lei. Am fost notificat prin intermediul executorului judecatores.

Eu nu stau acolo, sunt trecute 0 persoane la intretinere si desi notitificarea a fost trimisa eu nu eram acasa si nu am primit-o. Notiifcarea a fost lasata de curier in cutia postala. Eu am ajuns si am gasit notificarea dupa termenul de 5 zile trecuti in notificare (pentru a plati sumele restante). Am fost dat in judecata. Intre timp am fost si am achitat toate sumele restante si penalizari. Urmeaza prima infatisare. Asociatia vrea acum sa le platesc cheltuieli de judecata in valoare de 800 lei in timp ce toate datoriile mele era de sub 400 lei.

Am doua intrebari legate de aceasta procedura:
Se considera ca am fost pus in inatarziere prin acea notificare fara confirmare de primire, prin care nu am fost de fapt notificat?
Exista o metoda prin care sa nu fiu nevoit sa platesc cheltuielile de judecata?

Multumesc,
Cosmin
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 00:19, 10 Iulie 2014
Presupun că discuția este despre art. 454 Cod procedură civilă.
Art. 454
Exonerarea pârâtului de la plată

Pârâtul care a recunoscut, la primul termen de judecată la care părţile sunt legal citate, pretenţiile reclamantului nu va putea fi obligat la plata cheltuielilor de judecată, cu excepţia cazului în care, prealabil pornirii procesului, a fost pus în întârziere de către reclamant sau se afla de drept în întârziere. Dispoziţiile art. 1.522 alin. (5) din Codul civil rămân aplicabile.

Eu am senzația că dvs. erați de drept în întârziere, astfel că nu mai era necesar să fiți pus în întârziere. Sigur că este posibil să greșesc, prin urmare vă rog să citiți art. 1523 Cod civil și să vedeți dacă vă încadrați în una dintre ipotezele prevăzute acolo.

Părerea mea este că instanța va respinge cererea ca fiind rămasă fără obiect, însă, la cererea reclamantei și dacă aceasta va face dovada efectuării unor cheltuieli cu procesul, vă va obliga la plata cheltuielilor de judecată. Nu văd cum ați putea scăpa de plata acestor cheltuieli.
In principiu despre asta este vorba. Ganditi-va ca eu practic nu am fost notificat si nici timpul necesar pentru ca eu sa ajung sa ridic scrisorile nu a fost rezonabil (5 zile de la "parasirea" notificarii in cutia postala).

Intrebarea este daca eu nu am fost faptic notificat (si faptic nu am fost pus in intarziere), exista ceva care sa ma exonoreze de plata cheltuielilor de judecata?
De asemenea, cheltuieile de judecata sunt de mai mult de 2 ori valoarea datorata.
Cred că nu ați citit cu atenție mesajul meu. Dacă erați de drept în întârziere, nu mai era necesar să fiți pus în întârziere. Notificarea, în această situație, nu mai prezintă importanță.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bună ziua, dețin nuda proprietate a unui imobil în urma unui ... aiulianctin aiulianctin Bună ziua, Dețin nuda proprietate a unui imobil în urma unui contract de întreținere cu uzufruct viager pentru mama mea și soțul ei. Vreau să renunț ... (vezi toată discuția)
Proces pensie intretinere, exonerarea de la plata cheltuielilor de judecata stefan-emil stefan-emil Buna seara .Am fost dat in judecata de baiatul meu major, pentru pensie intretinere continuare studii.nu m-am prezentat la termenul de judecata fiind de acord ... (vezi toată discuția)
Bună seara, in curând voi avea un proces civil pentru neplata ... Drina30 Drina30 Bună seara, In curând voi avea un proces civil pentru neplata salariilor.Exista riscul că pârâtul să refuze să-mi plătească cheltuielile de avocat? ... (vezi toată discuția)