avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1628 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... aplicabilitatea unei decizii a ICCJ
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

aplicabilitatea unei decizii a ICCJ

Buna ziua!
Decizia nr 10 din 2013 a ICCJ aduce niste clarificari privind aplicarea unitara a OG 2/2001 cu privire la comunicarea proceselor verbale de contraventie.
Va rog sa-mi spuneti, daca prevederile acestei decizii au caracter retroactiv. Situatia este urmatoarea: pana la aparitia acestei decizii, conform OG 2/2001 comunicarea pv de contraventie se facea prin scrisoare postala SAU afisare la domiciliu. Decizia ICCJ lamureste situatia: este necesara o scrisoare prin posta dar si afisare daca nu s-a reusit comunicarea prin posta. Pv de contrav aplicate inainte de data aparitiei deciziei ICCJ, intocmite in lipsa contravenientului au fost comunicate doar prin afisare. Ce efecte ar putea sa aiba decizia ICCJ asupra acestor procese-verbale? Multumesc!
Cel mai recent răspuns: amelyah , utilizator 21:28, 8 Iulie 2014
Potrivit art.517 alin.4 C.proc.civ., dezlegarea data problemelor de drept judecate este obligatorie pentru instante de la data publicarii deciziei in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.

Asadar, decizia nu se aplica retroactiv.
multumesc mult!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Decizia 10 a iccj se aplica in aceasta speta? ddianna ddianna Buna ziua, Speta : pv de constatare a contraventiei necomunicat ,emis in iunie 2011, pus in executare in ianuarie 2014.Banii mi-au fost retinuti din cont.Am ... (vezi toată discuția)
Aplicare decizie 10/2013 a iccj ovidiu7 ovidiu7 Va rog sa-mi spuneti, Decizia 10/2013 a ICCJ privind comunicarea (corectă) prin posta a proceselor verbale de contraventie se aplica numai proceselor verbale ... (vezi toată discuția)
Recurs in interesul legii mcraciun mcraciun ICCJ in recursuri in interesul legii deslușeste ințelegerea corectă a textelor de lege.Deciziile sunt izvor de legalitate ? (vezi toată discuția)