avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1513 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Furt si privare de libertate
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Furt si privare de libertate

Buna dimineata in rimul rand. In cursul zilei de Duminica am fost la tara la bunici impreuna cu fratele meu, iar el a ramas sa-i ajute. Venind de prin gradina l-a gasit pe un baiat de etnie romma care se ocupa cu furturi de prin locuinte, in casa cautand prin mobila,vazandu-l pe fratele meu acesta a incercat sa fuga iar fratele meu l-a imobilizat legandu-l de maini cu o sfoara si a dat telefon la 112 solicitand un echipaj de politie. Mentionez ca a venit un echipaj impreuna cu varul baiatului rrom care este politist si iau dus pe amandoi la sectie. Acolo la sectie echipajul de politie in frunte cu varul baiatului respectiv a incercat sa-l constranga pe fratele meu ca sa-l scape pe verisorul lui, sa declare ca de fapt fratele meu l-a invitat la el la un pahar de vin si acesta avand ranchiuna pe ''rrom'' de mai de mult ar fi vrut sa-i dea o lectie.
Fratele meu nu a vrut nicidecum sa declare dupa dictare iar acestia l-au tinut la politie in birou in jur de 19 ore si l-au lovit cu pumnii in stomac.
Am uitat sa specific mai sus ca si fratele meu este lovit in urma altercatiei cu baiatul de etnie rroma.
1.Arat faptul ca politistii l-au bagat pe fratele meu la privare de libertate si lovire.
2.Ce au facut politistii nu se numeste abuz in serviciu?, ca din cate am inteles, politistilor le trebuiau o baza legala sau ceva hartie de la procuror pentru retinere pt. 24 ore.
Dati-mi va rog un sfat ce este de facut in acest caz si cum se poate apara.
Cel mai recent răspuns: tarkan , utilizator 10:40, 11 Iulie 2014
Va multumesc de sfat si raspuns dar problema este ca nu ne permitem un avocat.
Doar ca am stat de vorba cu un avocat ieri in jur de 10 minute ne-a luat 400 lei.
As putea sa fac la procuror ceva plangere sau cum se numeste ca sa se ocupe alt politist de caz?
va multumesc.
Stimate domn, din descrierea dvs este evident ca aveti nevoie de prezenta unui avocat care sa il asiste pe fratele dvs, ceea ce au facut cei de la politie reprezinta o incalcare flagranta a drepturilor si libertatilor care nu trebuie sa ramana nesanctionata, mai mult actiunile lor conduc spre o favorizare clara a infractorului, fapta incriminata de c.p.
Mai trebuie sa cunoasteti dvs, ca in cazul infracţiunii flagrante, orice persoană are dreptul să îl prindă pe făptuitor iar persoana care l-a reţinut trebuie să îl predea de îndată, împreună cu corpurile delicte, precum şi cu obiectele şi înscrisurile ridicate, organelor de urmărire penală, care întocmesc un proces-verbal, in concluzie nu se poate pune problema de lipsire de libertate in mod ilegal.
?n functie de veniturile realizate de fratele dumneavoastra, precum si de obligatiile de plata pe care le are fata de alte persoane, se poate face o cerere de acordare a asistentei judiciare ("avocat din oficiu") la instanta. Poate beneficia ori de scutire, ori de esalanoare.
Pe de alta parte, puteti sesiza ?nspectoratul de Politie judetean de faptul ca politistul este ruda cu cel care a fost prins in casa, chiar ma minunez ca este posibil asa ceva.
?n zona rurala, stiu ca daca apelezi la 112 vine si jandarmeria, chiar dumneavoastra trebuia sa sunati si sa solicitati acest lucru, nu trebuia lasat singur. Din pacate, asa "ancheteaza" organele, abuziv.
Nu stiu daca se poate, dar pot suferi corectii din partea cunoscatorilor, incercati sa va adresati parchetului privind abuzul in serviciu al politistilor, avand obiect "lipsire de libertate si agresiuni". Numai faptul ca i s-a luat telefonul, poate fi un furt.
Curios este cine "ancheteaza", daca este varul celui care a fost prins in casa, nu prea merge.
"ART. 4
(1) Poliţistul este obligat să respecte drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului,", etc.
statutul politistului.

Am o intrebare:
-la intrarea in sediul politiei , esti obligat sa predai telefonul mobil? (legea sau reglemntarea care stipuleaza acest fapt, si in ce conditii, mai ales daca esti cel care depune plangere penala). Are legatura si cu acest caz.
Ultima modificare: Vineri, 11 Iulie 2014
Gabriela Mihai, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Furt și abuz de încredere? omul care trebuia să lucreze la casă a plecat cu toate sculele și cu mașina proprietarului Crina1908 Crina1908 Buna seara! In urma cu cateva luni fratele meu si-a construit o casa intr-o zona in care nu cunostea pe nimeni. Avand nevoie de o persoana care sa ii efectueze ... (vezi toată discuția)
Prinzi un om care zgarie masina, il duci la politie si esti condamnat pentru lipsire de libertate iar el primeste despagubiri ContSters171401 ContSters171401 Dragi cititori, Scriu despre acest subiect cu speranta ca cineva din ROMANIA va citi si va pune in miscare ceva, ceva in genul cazului Politistului de la ... (vezi toată discuția)
Salutare. daca se poate sa-mi comunicati pasii care trebuie facuti pentru a da in judecata politia MarianSima MarianSima Aseara dupa ora 12 noaptea un grup de indivizi au oprit masina in apropierea locuintei mele au dat muzica la maxim si a inceput o galagie teribila tipand si ... (vezi toată discuția)