avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 691 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii Calcul ore suplimentare
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

Calcul ore suplimentare

Am un salariu de 900 cu spor repaus 2%=18 lei si 15 ore suplimentare

In luna iunie avem (900+18):168 =5,45 lei pe ora.

Cum se calculeaza orele suplimentare?
A. 5,45 lei X 15 ore = 81,75 lei
sau
B 900:168=5,35
5,35 X15=80,25
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 13:38, 11 Iulie 2014
Codul muncii prevede ca munca suplimentara se compenseaza cu ore libere platite in urmatoarele 60 de zile dupa efectuarea acestora (art. 122 alin. 1).

Potrivit Codului muncii, cand compensarea nu este posibila in termenul prevazut de art. 122 alin. (1) in luna urmatoare, munca suplimentara va fi platita salariatului prin adaugarea unui spor la salariu corespunzator duratei acesteia, salariatul in cauza va primi un spor la salariu stabilit prin negociere si nu poate fi - prevede art 123 alin.2 C.mun. - mai mic de 75% din salariu de baza.

Exemplu de calcul:
Salariul de baza lunar brut = 900 lei
Numar total de ore lucrate = 183 ore
Norma de lucru din luna = 168 ore
Spor ore suplimentare = 75%

Numarul de ore suplimentare se calculeaza ca diferenta intre numarul de ore lucrate (183) si norma lunara (168) = 15
Tariful pe ora normata se afla ca raport intre salariul de baza lunar brut (900) si norma lunara (168) = 5,36 lei
Tariful pentru ora suplimentara este tariful pe ora normata (5,36), la care se adauga sporul de ore suplimentate [tarif ora normata (5,36) x 75%] = 4,02 lei

Salariul brut realizat in cazul exemplului propus este (168 x 5,36) + (15 x 4,02) = 960 lei
Vroiam sa stiu daca la calculul orelor suplimentare se ia in calcul si acel spor de repus, de 18 lei.
Nu se ia in considerare acel spor la calcul pentru orele suplimentare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Calcul tarif / ora suplimentara leonora leonora Buna ziua. Am cateva nelamuriri referitoare la calculul orelor suplimentare si va rog,daca se poate,sa ma ajutati cu un raspuns.Ma aflu intr-un proces in care ... (vezi toată discuția)
Salariu minim 1 iulie 2014 aikon aikon Buna ziua as dori sa ma lamuriti cu ceva raspunsuri clare in pentru situatia urmatoare.Am primit fluturasul de salariu pe luna iulie 2014 pe care este trecut ... (vezi toată discuția)
5,3 ron ora de lucru dorincristi dorincristi va rog daca poate sa raspunda cineva ,de la 5,3 ron se pleaca cu tariful pe ora de munca sau se poate plati de angajator si mai putin ex.2,75,sau 3,40 la ... (vezi toată discuția)