Buna ziua!Am fost accidentata in timp ce traversam pe trecerea de pietoni cu cateva zile in urma.Am suferit o leziune la un genunchi,(lezare partiala ligament colateral intern),la care port momentan atela gipsata,plus un traumatism cranio-cerebral inchis,,plus o contuzie spleno-renala.Din fericire computerul tomograf cerebral a iesit normal,m-am ales cu o sutura parieto-occipitala,cefale si ameteli, insa in continuare trebuie sa fiu evaluata ecografic si ortopedic.Nu am fost spitalizata.La politie am fost sa dau declaratie si apoi am optat pentru plangere penala.Am fost si la medicina legala penru consult dar mai trebuie sa completez dosarul cu cateva acte medicale de la urmatoarele evaluari.Sunt studenta la Medicina Generala in ultimul an si asta era ultimul lucu de care aveam nevoie acum cand am atat de invatat.Cum se procedeaza mai departe?Daca am intentat plangerea penala,ce se intampla mai departe?am nevoie de un avocat?eu vreau sa cer daune materiale si morale pentru ca eu nu ma pot prezenta la stagii,cursuri,deja trebuia sa dau colocvii ...Stiu ca aceste daune se calculeaza in functie de numarul de ingrijiri medicale.E u de 12 zile stau acasa cu atela gipstata si la control se va stabili daca mai e nevoie de alte zile.
Stiu ca se poate ajunge la intelegere intre parti,dar mai stiu ca traumatismele genunchiului se pot solda cu complicatii tardive care daca vor necesita tratament,cheltuielile nu vor mai fi suportate de persoana care a produs accidentul..datorita intelegerii.
As dori sa stiu cam ce se intampla in instanta,daca pot avea castig de cauza sau daca persoana vinovata poate sa scape de plata daunelor angajandu-si un avocat.
Va multumesc!
ati procedat corect. fapta constituie vatamare corporala din culpa . Daunele materiale si morale le puteti cere constituindu-va parte civila in proces. Aveti sanseca in instanta sa veti avea castig de cauza.
cu referire la constituirea de parte ivila: Se poate constitui parte civila numai persoana care a suferit mijlocit vatamari prin infractiune, personal sau prin reprezentanti legali.Persoana vatamata se poate constitui parte civila in scris prin insasi cererea prin care aceasta se plange de savarsirea infractiunii sau prin cerere separata, cat si oral sau prin orice alta forma (ex. declaratie) din care sa rezulte intentia sa ca doreste sa fie despagubita.Constituirea ca parte civila se poate face in cursul urmaririi penale, precum si in fata instantei de judecata , pana la citirea actului de sesizare.